Grøn handlekraft: Dansk Erhverv klar med plan for grøn genstart

Dansk Erhverv opfordrer til en grøn to-trins-raket. En investeringsplan for grøn, økonomisk genopretning skal vedtages inden sommer. En samlet klimahandlingsplan skal sikres til efteråret.

Coronakrisen sætter dybe spor i dansk økonomi, og der er brug for tiltag, som kan stimulere forbruget og dermed sætte gang i økonomien. Næste skridt er en grøn økonomisk genopbygning af Danmark, som sigter bredt på alle sektorer i Danmark.

”Vi har brug for at tænke nyt og på tværs. Derfor opfordrer Dansk Erhverv til en todelt strategi. Først skal vi have en investeringsplan for grøn, økonomisk genopretning nu, og så skal vi have en konkret og samlet klimahandlingsplan i efteråret for hele økonomien, sådan som regeringens 13 klimapartnerskaber og medlemmer af Grønt Erhvervssforum foreslog tilbage i marts,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Ambitiøse mål

Dansk Erhverv spiller ud med fire fokusområder: Grønne investeringer i danske virksomheder, bæredygtigt offentligt og privat forbrug, grøn digital genopbygning af Danmark og grøn infrastruktur.

”Vores input til en grøn genopretningsplan har investeringer for cirka 36 milliarder kroner i 2020-2021 og vil skabe 25.000 jobs. De private investeringer tegner sig for godt 17 milliarder, og der er offentlige engangsudgifter på små 2 milliarder. Udspillet vil nedsætte udledningen af CO2 med knap 2 millioner tons inden 2025. Det er ganske ambitiøse mål,” siger Brian Mikkelsen.

Gå efter de store frugter

Brian Mikkelsen tilføjer, at det er vigtigt, at Danmark tænker langsigtet og går efter de store frugter - også selv om det måske kan virke som om, at de hænger højt.

”Vi skal for eksempel have mere fokus på digitalisering, som ikke bare har store klimaeffekter. World Economic Forum vurderer, at 15 pct. af CO2-reduktioner skal findes via nye digitale løsninger. Det øger også produktiviteten og konkurrencekraften i danske virksomheder. Derfor foreslår vi øgede fradrag til danske virksomheder for investeringer i digitale løsninger. Desuden skal kommunale investeringer i Smart City-løsninger som sensorer, digitalisering og anvendelse af kunstig intelligens fritages fra anlægsloftet frem til 2022,” siger Brian Mikkelsen.

Brian Mikkelsen peger desuden på, at der skal satses på fremtidens løsninger, hvor der er store eksportmuligheder.

”Vi skal sætte den danske grønne, globale omstillingskraft fri. Vi kender alle historien om klimaløsninger som vindmøller, termostater og pumper, der har vokset sig store i Danmark. Vi skal satse på det næste grønne erhvervseventyr, og her har bioteknologiske klimaløsninger et potentiale til at blive det næste danske eksport- og jobeventyr indenfor fødevare, transport og industri, så vækst, jobs og reduktion af CO2-udledningen på globalt plan går hånd i hånd,” siger Brian Mikkelsen.

Herunder kan du se Dansk Erhvervs 18 grønne forslag. Nederst på siden kan du downloade og læse hele Dansk Erhvervs udspil ”Grøn handlekraft”. 

Genstart af Danmark efter corona-krisen 

I Dansk Erhverv arbejder vi med afsæt i fire pakker, hvis anbefalinger og forslag alle kan være med til fremme genstarten af Danmark efter corona-krisen. Forslagene og anbefalingerne kan bidrage til at sikre fremgang for dansk økonomi og varige forbedringer, som medvirker til øget optimisme, jobsikkerhed og højere indenlandsk forbrug. De fire pakker består af: En privat forbrugspakke, en investeringspakke, en grøn investeringspakke og en reformapkke. Læs mere om alle fire pakker her

Læs om Dansk Erhvervs grønne investeringspakke her

13.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Ny vejledning om ESG-rapportering for koncerner

11.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til den dobbelte væsentlighedsanalyse og styrk din ESG-rapportering

08.11.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Det bæredygtige rapporteringsspor fortsætter: Tilmeld dig webinarer om ESRS’erne

16.08.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Nye kurser: Sådan bliver dine medarbejdere til bæredygtighedseksperter

05.07.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Er din virksomhed omfattet af CSRD? Få svaret her

02.07.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til at strukturere og opbygge din ESG-rapportering