Grøn mur mod ørken og ekstremisme

En stribe afrikanske lande vil plante et 7000 km langt bælte af skov for at hindre ørkenspredning og dermed migration og ekstremisme.

Saharaørkenen spreder sig hurtigt, men det vil en stribe lande syd for det massive område nu prøve at stoppe med en 7000 km lang grøn mur. Foto: Flickr/Jake Crosby.

13.05.2016

CSR.dk

I Kina opførte man i sin tid den kinesiske mur for at forsvare riget mod invaderende nomadestammer nord fra. Tusindvis af kilometer sten og jord, suppleret med bjerge og floder. Nu er der et lignende forsvarsværk undervejs i en tilsvarende målestok i Afrika syd for Sahara, men byggematerialerne er nogle lidt andre, skriver Thomson Reuters Foundation.

Læs også: Fremtidens (bæredygtige) afrikanske storby

Den grønne mur skal gå fra Senegals hovedstad Dakar i vest, til Djibouti i øst. Foto: Nearmap.

Fra Senegal i vest til Djibouti i øst planlægger en række af regionens nationer således at anlægge en 7.000 km lang mur af skov – The Great Green Wall – der skal forsvare landene mod en anden slags invasion; ikke fra krigeriske folkeslag, men fra sand.

Saharaørkenen udvider sig nemlig konstant, så skovbæltet, der efter planen skal være omkring 15 km bredt, får til opgave at hindre ørkenens fortsatte spredning og på den måde gendanne 50 mio. hektar land og ikke mindst landbrugsjord og græsningsarealer.

Konsekvenserne af at miste disse området kan nemlig være vidtrækkende. Ifølge FN kan 60 mio. afrikanere blive fordrevet fra deres hjem inden for de næste blot fem år, i takt med at deres omgivelser bliver til ørken. Frem mod 2025 kan Afrika risikere at miste to tredjedele af sine dyrkbare arealer.

Lokal modstandskraft
Og det kan meget ende i en humanitær katastrofe, der ikke alene vil give (endnu) flere klimaflygtninge, men også kan risikere at drive desperate unge i armene på lokale terrorgrupper som Boko Haram og Al-Queda. Det frygter i hvert fald FN-organisationen UN Convention to Combat Desertification (UNCCD), der arbejder for at bekæmpe ørkenspredning.

”Mangel på muligheder vil drive flere folk væk. Så The Great Green Wall handler om mere end at plante og tælle træer, det handler om at skabe modstandsdygtighed og lokalsamfundene og udvikle bæredygtige projekter, der giver de unge nogle årsager til at blive”, siger programkoordinator for Land Governance and Policy i UNCCD, norske Camilla Nordheim-Larsen til Thomson Reuters Foundation.

Idéen til den store grønne mur blev præsenteret for den Afrikanske Union af den daværende præsident for Nigeria, Olusegun Obasanjo, i 2005, og har tidligere modtaget donationer fra Frankrig og Verdensbanken. I forbindelse med COP21 i Paris i december sidste år fik projektet yderligere fire mia. dollars (godt 26 mia. kr) fra de underskrivende parter af den store klimaaftale.

Læs også: Californisk tørke kan kickstarte grøn omstilling

Indtil videre er omkring 15 procent af muren blevet plantet, primært i Senegal, mens landsbyer i Burkina Faso, Mali og Niger ifølge FN gør fremskridt med vegetation dyrket med medicin og mad for øje.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online