Grøn mur mod ørken og ekstremisme
En stribe afrikanske lande vil plante et 7000 km langt bælte af skov for at hindre ørkenspredning og dermed migration og ekstremisme.
I Kina opførte man i sin tid den kinesiske mur for at forsvare riget mod invaderende nomadestammer nord fra. Tusindvis af kilometer sten og jord, suppleret med bjerge og floder. Nu er der et lignende forsvarsværk undervejs i en tilsvarende målestok i Afrika syd for Sahara, men byggematerialerne er nogle lidt andre, skriver Thomson Reuters Foundation.
Fra Senegal i vest til Djibouti i øst planlægger en række af regionens nationer således at anlægge en 7.000 km lang mur af skov – The Great Green Wall – der skal forsvare landene mod en anden slags invasion; ikke fra krigeriske folkeslag, men fra sand.
Saharaørkenen udvider sig nemlig konstant, så skovbæltet, der efter planen skal være omkring 15 km bredt, får til opgave at hindre ørkenens fortsatte spredning og på den måde gendanne 50 mio. hektar land og ikke mindst landbrugsjord og græsningsarealer.
Konsekvenserne af at miste disse området kan nemlig være vidtrækkende. Ifølge FN kan 60 mio. afrikanere blive fordrevet fra deres hjem inden for de næste blot fem år, i takt med at deres omgivelser bliver til ørken. Frem mod 2025 kan Afrika risikere at miste to tredjedele af sine dyrkbare arealer.
Lokal modstandskraft
Og det kan meget ende i en humanitær katastrofe, der ikke alene vil give (endnu) flere klimaflygtninge, men også kan risikere at drive desperate unge i armene på lokale terrorgrupper som Boko Haram og Al-Queda. Det frygter i hvert fald FN-organisationen UN Convention to Combat Desertification (UNCCD), der arbejder for at bekæmpe ørkenspredning.
”Mangel på muligheder vil drive flere folk væk. Så The Great Green Wall handler om mere end at plante og tælle træer, det handler om at skabe modstandsdygtighed og lokalsamfundene og udvikle bæredygtige projekter, der giver de unge nogle årsager til at blive”, siger programkoordinator for Land Governance and Policy i UNCCD, norske Camilla Nordheim-Larsen til Thomson Reuters Foundation.
Idéen til den store grønne mur blev præsenteret for den Afrikanske Union af den daværende præsident for Nigeria, Olusegun Obasanjo, i 2005, og har tidligere modtaget donationer fra Frankrig og Verdensbanken. I forbindelse med COP21 i Paris i december sidste år fik projektet yderligere fire mia. dollars (godt 26 mia. kr) fra de underskrivende parter af den store klimaaftale.
Læs også: Californisk tørke kan kickstarte grøn omstilling
Indtil videre er omkring 15 procent af muren blevet plantet, primært i Senegal, mens landsbyer i Burkina Faso, Mali og Niger ifølge FN gør fremskridt med vegetation dyrket med medicin og mad for øje.
-AK