Grønne æggebakker skal give kroner og ører på bundlinjen

Brdr. Hartmann er med støtte fra Erhvervsstyrelsen i gang med at udvikle æggebakker, der er bedre, billigere og grønnere, fordi de bliver produceret ved hjælp af enzymer i stedet for kemikalier

02.10.2013

Sponseret

Deloitte


Forretning i ressourceknaphed
Det er blevet dyrt at lave æggebakker. Udbuddet af genbrugspapir, som æggebakkerne bliver lavet af, er kraftigt nedadgående. Ressourceknapheden har Brdr. Hartmann brugt til at udvikle et nyt produkt: Æggebakker, der bliver produceret ved hjælp af mere bæredygtige enzymer. Omstillingen sker med støtte fra Erhvervsstyrelsen, der hjælper danske virksomheder med at blive grønnere – og samtidig styrke konkurrenceevnen og bundlinje.

Rådgivning og støtte til omstilling
I Brdr. Hartmann arbejder man målrettet med miljø og bæredygtighed. Men ifølge sustainability manager i Brdr. Hartman, Charlotte Merlin, er det sværeste at komme fra idé til konkret forretningscase. At komme med i Erhvervsstyrelsens pilotprojekt for ”nye grønne forretningsmodeller” har betydet, at de har fået hjælp til at gøre idéerne flyvefærdige:

”I en konkurrencepræget og hektisk hverdag kommer ideer ikke langt uden en solid business case, som kan retfærdiggøre, at man kaster penge efter projektet. Det er et simpelt spørgsmål om prioritering, risiko og penge. Ved at komme med i pilotprojektet forpligtede vi os pludselig til at levere på ideen. Samtidig fik hjælp og sparring til at udvikle og gennemregne business casen. Det var afgørende. Uden den støtte var vi aldrig kommet så langt, som vi er i dag. Risikoen var alt for stor.”

Enzymer i stedet for kemikalier
Charlotte Merlin forventer klart, at reduktionen i forbrug af energi, kemikalier og returpapir vil styrke deres indtjening, fordi produktionen bliver billigere. Samtidig vil de kunne sælge æggebakkerne billigere og skille sig ud i markedet med en stærkere miljøprofil.

I første omgang fik Brdr. Hartmann støtte til at udarbejde en forretningsplan med afsæt i deres idé. Nu har de fået ekstra tilskudskroner til at få implementeret planen i forretningen:

”Vi skal til at teste business casen i fuld skala på vores fabrikker i Kroatien. Forholdene er meget gode dernede, og vores set-up er enklere end i Danmark, hvilket gør det nemmere at følge og kontrollere implementeringsfasen,” fortæller Charlotte Merlin.

Hvis testen i Kroatien går godt, er det planen også at starte op i Danmark.

”Går det godt i Kroatien, vil vi tage projektet videre til andre fabrikker rundt om i verden. Måske vi også vil begynde at kigge på de maskiner, vi benytter. Om de kan re-designes, så de matcher den nye pulp bedre, og vi kan blive endnu grønnere,” siger Charlotte Merlin.

Bæredygtige bakker
Brdr. Hartmanns projekt går ud på at anvende i enzymer i stedet for kemikalier i produktionen af støbepapprodukter. Derved reducerer man behovet for returpapir og træ og kan samtidig anvende fiberressourcer af mere bæredygtig kvalitet, som igen vil nedbring downcycling i genanvendelsesprocessen. Energiforbruget og mængden af kemikalier i produktionen vil man også kunne reducere. Alt sammen uden at forringe produktets kvalitet.

FAKTA

Ny runde af ”Nye Grønne Forretningsmodeller”
Grøn Omstillingsfond under Erhvervs- og Vækstministeriet yder igen, med hjælp fra Deloitte, støtte til virksomheder, så de kan udvikle grønne forretningsmodeller. Programmet er delt ind i to faser. Fase 1 starter den 1. januar 2014 og løber over seks måneder. Ansøgningsfrist for virksomheder der gerne vil være med i næste runde af ”Nye Grønne Forretningsmodeller” er 29. oktober. Se mere på www.groenforretning.deloitte.dk

  • I fase 1 får virksomhederne støtte til at udvikle en overordnet forretningsplan, der beskriver ide og fremtidige pengestrømme samt en gennemregnet business case for den grønne forretningsmodel. I denne fase kan virksomhederne få op til 75 pct. af udgifterne betalt – dog maksimalt 250.000 kr. til hver virksomhed.
     
  • I fase 2 får virksomhederne støtte til at afprøve forretningsmodellen på markedet og implementere den i deres forretning. I denne fase kan virksomhederne få op til 50 pct. af udgifterne betalt – dog maksimalt 1.000.000 kr.

I pilotprojektet for Grøn Omstillingsfond er fem virksomheder gået videre til fase 2.

Der bliver afholdt konferencer for virksomheder i henholdsvis Aarhus og København den 8. og 9. oktober. Læs mere på www.groenforretning.deloitte.dk.

Der er ansøgningsfrist til programmet den 29. oktober kl. 12.

21.11.2022Deloitte

Sponseret

Supply Chain Sustainability – How to ensure real progress?

07.11.2022Deloitte

Sponseret

En fjerdedel af verdens arbejdskraft er truet af klimaforandringer

22.10.2022Deloitte

Sponseret

Join Deloitte’s Supply Chain Panel

15.04.2019Deloitte

Sponseret

Nyt innovationsprogram for SMVer skal udvikle bæredygtige løsninger med afsæt i 3D-print

26.03.2019Deloitte

Sponseret

How can you implement the SDGs in your business?

20.03.2019Deloitte

Sponseret

Råd til en vellykket ansættelse af flygtninge på din arbejdsplads