08.04.2019  |  Klima, miljø og energi

Grønt samarbejde giver varmen

Indhold fra partner Hvad er dette?

Offentligt-privat partnerskab sikrer, at overskudsvarme fra testcenter nu opvarmer 250 husstande i Frederikshavn. Partnerskab giver ikke bare værdi, men er selve grundlaget for, at den cirkulære omstilling kan lykkes.

Hos MAN Energy Solutions i Frederikshavn har de valgt at fokusere strategisk på bæredygtighed i deres forretningsmodel. Virksomheden udvikler og tester bl.a. store dieselmotorer og generatoranlæg til skibe, hvilket kræver store mængder nedkølingsvand, røggas og elektricitet.

Overskudsenergien derfra bruges derfor nu til at opvarme ca. 250 husstande hvert år, ved at levere overskudsenergien i det lokale fjernvarmesystem.

Kim Nørgaard, der er produktionschef i MAN Energy Solutions, forklarer, at en af hovedårsagerne til, at testcentret blev opført i Frederikshavn, netop var muligheden for at genanvende energien i fjernvarmesystemet:”Som koncern har vi et fokus på at minimere CO2-udslip - både på vores produkter og i forbindelse med produktion. Det hænger fint sammen med, at Frederikshavn Kommune har et mål om at blive CO2-neutral”.

Anlægget er lavet i samarbejde med Frederikshavn Forsyning, der kan slukke deres gaskedelanlæg, når de får overskudsvarme fra virksomheden

Samarbejdet omkring overskudsvarme giver god mening for begge parter – og ikke mindst for miljøet. Industriel levering af overskudsvarme ind på fjernvarmenettet er stadig ikke normen, men flere rapporter viser, at der kan være store potentialer i flere landsdele.

Offentlige-private samarbejder er altafgørende for at kunne lykkedes med den cirkulære omstilling, som Nordjylland, og hele Danmark, har påbegyndt. Tværgående samarbejder er ikke bare vigtige indenfor overskudsvarme men for hele den grønne omstilling, hvis vi skal lykkes med at skabe et cirkulært Danmark”, vurderer Kim Nørgaard. 

MAN Energy Solutions bruger Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark som forum for samarbejde, og for at skabe tværgående fælles løsninger, der er til gavn for både den enkelte organisation og for fællesskabet - og miljøet.

Denne artikel er en del af temaet I fokus: cirkulær økonomi i 2019

Mere fra Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

www.nben.dk

Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark (NBE) har til formål at fremme og sikre arbejdet med bæredygtighed i erhvervslivet. Gennem en kombination af miljøforbedringer og erhvervsudvikling har virksomheder i Nordjylland mulighed for at for styrke deres konkurrenceevne. Virksomhederne får bl.a. gennemført en screening af deres virksomheds produktion og produkter samt mulighed…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere