Aktivister blokerer bankfilialer i Storbritannien i klimaprotest

Greenpeace kræver, at banken Barclays stopper sine investeringer i fossile brændstoffer. Rapport viser, at dem har banken ellers mange af. Men det tyder på, at vinden er ved at vende for de internationale storbanker.

Fra Barclays Bank-filialen på Picadilly Circus mandag d. 2. marts 2020. Foto: Greenpeace.

05.03.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Mandag d. 2. marts var det mere end almindeligt svært at komme i banken for kunder og ansatte i en af de 97 filialer af Barclays i Storbritannien, som Greenpeace havde valgt at demonstrere foran.

Adgangen til bankfilialerne var blokeret af vogne med pop op-udstillinger, og ruderne klistret til med plakater i Barclays’ afdelinger i hele landet. Nogle steder var dørene endog limet og sømmet til. Budskabet i plakater mm. var et krav om at banken holder op med at investere i den fossile industri og i stedet placerer pengene i vedvarende energi.

Greenpeace: Bankerne har ansvar
"Bag hvert eneste fossilt brændstofselskab er der en bank. Og Barclays er den værste i Europa og har pumpet 85 milliarder dollars fossile brændsler mellem 2016 og 2018", skriver Greenpeace på sit britiske website. 

Læs også: Ignorerer du klimakrisen, vil du gå bankerot

”Banker er lige så ansvarlige for klimakrisen som de fossile brændstofselskaber, de finansierer, alligevel er de sluppet for kontrol i årevis. Barclays må stoppe med at finansiere klimakrisen. Det er derfor, vi i dag er gået i aktion,” siger Morten Thaysen fra Greenpeace i en pressemeddelelse.

”Oversvømmelser, skovbrande og rekordvarme i Antarktis, krisens påvirkninger stirrer os i ansigtet. Alligevel fortsætter Barclays med at pumpe milliarder ind i fossile brændselsvirksomheder præcis nu, hvor det er tid til at stoppe støtten til disse forurenende selskaber. Det er på tide, Barclays trækker stikket og dropper finansieringen af fossile brændstoffer for altid,” fortsætter han.

Barclays: Vi vil gøre alt, hvad vi kan
Bankens svar på aktionen var en officiel udtalelse fra en talsmand:

”Vi anerkender, at klimaforandringerne er en af de største udfordringer, som verden står overfor i dag, og er fast besluttede på at gøre alt, hvad vi kan, for at støtte overgangen til en lavemissionsøkonomi,” sagde han.

Ser man på bankens pressemeddelelser, har de i det seneste år udsendt 96 pressemeddelelser, hvoraf fem har handlet om noget klimarelateret. En om hjælp til små og mellemstore virksomheder (SMV’er), der er ramt af storme og oversvømmelser, en om penge til et universitet der arbejder med vedvarende energi, en om et forbrugersurvey, en om indsamling af plast til en festival Barclays var sponsor for og en om grønne lån til SMV’er.

Rapporten, som bedømmer bankernes rolle i forhold til klima og miljø, udkom for 10. gang i 2019, men havde for første gang et samlet overblik over de største udlånere til fossil energi. .

I Barclays årsrapporter for 2018 og 2019 kan man også se, at banken har en politik for miljø og klima, og at den bl.a. forsøger at balancere hensynet til klima med behovet for pålidelig energiforsyning, i årene før grønne løsninger kan opfylde energibehovet.

Verdens sjettestørste långiver til fossil energi
Man kan forestille sig, at Greenpeace bare ikke helt synes, det er, at ”gøre alt hvad de kan”, når de samtidig har læst rapporten Banking on Climate Change fra marts 2019. 

I rapporten gennemgås – for første gang – samtlige udlån og garantier udstedt til aktiviteter inden for fossil energi fra 33 af verdens største banker i årene 2016-2018.

Den samlede finansiering er på 1.900 milliarder dollar – eller 12.600 milliarder kroner og stiger hvert år. Barclays er nummer seks med et samlet udlån på 85 milliarder dollar, som svarer til omkring 565 milliarder kroner med dagens kurs.

Rapporten viser også, at Barclays stort set har trukket sig ud af aktiviteter som tjæresand, skiffergas og fracking.

Der er ingen nordiske banker blandt de 33 i rapporten.

Så gik den ikke længere
Den absolut største yder af finansiering til fossil energi-branchen i de tre år Banking on Climate Change var JPMorgan Chase. De står for næsten 200 af de 1.900 milliarder dollar udlån alene, og de er samtidig de mest entusiastiske investorer i tjæresand, dybtvandsboringer, aktiviteter i Arktis, kul og flydende gas. 

Læs også: Nationalbanken erkender at klimaforandringer truer samfundsøkonomien

I februar 2020 vendte vinden dog i storbanken. Først blev en intern rapport lækket, hvor bankens egne eksperter forudså globalt sammenbrud og katastrofer, hvis der ikke kom en seriøs grøn omstilling. Få dage senere meddelte JP Morgan Chase, at de ikke længere vil låne til aktiviteter i Arktis og udfase lån til kulsektoren. 

Andre klimainitativer i støbeskeen er et budget på 200 milliarder dollar til udviklingsprojekter inden for grøn energi og andre bæredygtighedsprojekter. 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online