Nationalbanken erkender at klimaforandringer truer samfundsøkonomien
For Nationalbanken plejer samfundsøkonomiske risici at hanlde om finanskriser, akiekollaps og boligbobler, Men i maj 2019 meldte banken ud, at klimaforandringerne har lige så stor betydning og de derfor iværksætter en grøn strategi.
Klimaforandringer bliver for første gang inddraget i Nationalbankens beregninger og risikovurderinger af Danmarks økonomiske sundhedstilstand. Det skrev Politiken i maj måned i år.
Læs også: Storbanker i åbent brev: Vi kan ikke ignorere de åbenlyse klimarisici
”Klimaforandringer kan eksempelvis skabe oversvømmelser, der kan ødelægge landområder, produktioner og store værdier i samfundet. Derfor kan klimaforandringer være en trussel for den finansielle stabilitet på samme måde som en høj arbejdsløshed eller faldende eksportindtægter”, siger vicedirektør i Nationalbanken, Karsten Biltoft, til Politiken.
Paradigmeskifte i den finansielle sektor
Nationalbanken har i april 2019 tilsluttet sig det internationale ’Network for Greening the Financial System’, der hvis 34 medlemmer fortrinsvis er centralbanker. Bankerne i netværket arbejder for, at hele den finansielle sektor skal tilpasses klimaforandringernes realitet.
Nationalbankens kursændring i forhold til den bæredygtige linje modtages med stor tilfredshed i den grønne tænketank Concito.
”Det, vi ser, er et paradigmeskifte, hvor erkendelsen af klimaforandringernes betydning breder sig i den finansielle sektor – både i Danmark og ude i verden”, sagde Concitos internationale chef, Jarl Krausing.
Nationalbanken går nu i gang med at tilpasse det analyseapparat, der bliver brugt til at analysere økonomiske risici, så det også tager klimaet i betragtning.
Finansministeriet skal med på den grønne bølge
Selvom flere banker og pensionskasser i stigende grad er begyndt at omstille deres forretning til en mere klimavenlig model, så halter Finansministeriet stadig bagud, lyder det fra Concito.
Læs også: Finanssektoren vil gøre sig selv mere bæredygtig
”Nu har Nationalbanken vist vejen, og vi så gerne, at det også blev en fast del af forretningsgangen i Finansministeriet altid at indtænke klima og miljø i store offentlige investerings projekter. Det er ikke nok, at man tænker grønt, klima og miljø skal systematisk inkorporeres i alle ministeriets modeller, beregninger og opgørelser”, sagde Jarl Krausing til Politiken.
- SDN