11.07.2019  |  Klima, miljø og energi

Nationalbanken erkender at klimaforandringer truer samfundsøkonomien

For Nationalbanken plejer samfundsøkonomiske risici at hanlde om finanskriser, akiekollaps og boligbobler, Men i maj 2019 meldte banken ud, at klimaforandringerne har lige så stor betydning og de derfor iværksætter en grøn strategi.

Klimaforandringer bliver for første gang inddraget i Nationalbankens beregninger og risikovurderinger af Danmarks økonomiske sundhedstilstand. Det skrev Politiken i maj måned i år. 

Læs også: Storbanker i åbent brev: Vi kan ikke ignorere de åbenlyse klimarisici

”Klimaforandringer kan eksempelvis skabe oversvømmelser, der kan ødelægge landområder, produktioner og store værdier i samfundet. Derfor kan klimaforandringer være en trussel for den finansielle stabilitet på samme måde som en høj arbejdsløshed eller faldende eksportindtægter”, siger vicedirektør i Nationalbanken, Karsten Biltoft, til Politiken.

Paradigmeskifte i den finansielle sektor
Nationalbanken har i april 2019 tilsluttet sig det internationale ’Network for Greening the Financial System’, der hvis 34 medlemmer fortrinsvis er centralbanker. Bankerne i netværket arbejder for, at hele den finansielle sektor skal tilpasses klimaforandringernes realitet.

Nationalbankens kursændring i forhold til den bæredygtige linje modtages med stor tilfredshed i den grønne tænketank Concito.

”Det, vi ser, er et paradigmeskifte, hvor erkendelsen af klimaforandringernes betydning breder sig i den finansielle sektor – både i Danmark og ude i verden”, sagde Concitos internationale chef, Jarl Krausing.

Nationalbanken går nu i gang med at tilpasse det analyseapparat, der bliver brugt til at analysere økonomiske risici, så det også tager klimaet i betragtning.

Finansministeriet skal med på den grønne bølge
Selvom flere banker og pensionskasser i stigende grad er begyndt at omstille deres forretning til en mere klimavenlig model, så halter Finansministeriet stadig bagud, lyder det fra Concito.

Læs også: Finanssektoren vil gøre sig selv mere bæredygtig

”Nu har Nationalbanken vist vejen, og vi så gerne, at det også blev en fast del af forretningsgangen i Finansministeriet altid at indtænke klima og miljø i store offentlige investerings projekter. Det er ikke nok, at man tænker grønt, klima og miljø skal systematisk inkorporeres i alle ministeriets modeller, beregninger og opgørelser”, sagde Jarl Krausing til Politiken.

- SDN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere