Grundfos og C40 vil have højere ambitioner for vand
Et nyt acceleratorprogram skal sætte skub på arbejdet med vandsikkerhed i C40’s medlemsbyer.
To milliarder mennesker lever i dag uden adgang til rent vand, og 1,8 milliarder mennesker, bor i områder, hvor grundvandet og de økosystemer, som afhænger af grundvand, er truede. I den anden ende er truslen fra tørker og oversvømmelser kraftigt stigende, med de massive menneskelige og økonomiske konsekvenser den slags fører med sig. At en tredjedel af Pakistan i øjeblikket er under vand, er blot en ud af mange påmindelse om problemets alvor.
Læs også: Danske kommuners klimaarbejde skal eksporteres til resten af verden
”Problemet og dets omfang er bredt anerkendt. Alligevel diskuterer vi stadig løsninger i overskrifter. Det kan være frustrerende at være vidne til,” sagde Kim Nøhr Skibsted, administrerende direktør for Grundfos Foundation
Water Safe Cities er et nødvendigt projekt
Hans ord faldt ved lanceringseventen for Water Safe Cities II (WSCII), i Bella Centeret i går, under International Water Association (IWA) World Water Congress & Exhibition, som løber af stablen i denne uge i København. Bag WSCII står C40 Cities Climate Leadership Group (C40 Cities) sammen med Grundfos og Grundfos Foundation
"Der er et presserende behov for Water Safe Cities II-projektet. Hvis man f.eks. mindsker risikoen for oversvømmelser fra floder, vil det kunne reducere skaderne i alle C40-byer med 13 procent inden 2050, mens tørkerelaterede løsninger vil kunne spare 8 mia. dollars i skader," siger Kevin Austen, vicedirektør for C40.
Adgangsbilleten er høje ambitioner
WSCII ønsker at forpligte de deltagende byer til videnskabeligt baserede mål (science-based targets) for at fremme ambitiøse tiltag i byerne, som kan sikre vandforsyningen mod oversvømmelser og tørke. En vigtig del af projektet er oprettelsen af en ny vand-accelerator, som vil forpligte byerne til at:
- hæve ambitionen i forhold til at skabe modstandsdygtige byer i forhold til vand og samtidig understøtte ambitionen gennem handling
- beskytte byerne mod vandrelaterede klimarisici
- gøre vandsikkerhed og -sikring til en central del af byernes klimastrategi
WSCII vil i høj grad trække på den opbyggede viden fra første fase af Water Safe Cities, hvor man detaljeret har afdækket vandudfordringer for C40’s 97 medlemsbyer, udviklet et katalog af kendte løsninger, der kan afhjælpe disse, og et vidensdelingsnetværk for byernes repræsentanter.
Desuden etablerer man en rådgivende ekspertgruppe, der repræsenterer akademiske institutioner, NGO'er og erhvervsgrupper, for at støtte byerne i spørgsmål om f.eks. finansiering, hvilket udgør en større udfordring for visse byer.
Grundfos leverer viden – og penge
Grundfos’ viden, ekspertise og Grundfos Fondens midler spiller en stor rolle i Water Safe Cities projektet.
Virksomhedens viden om avancerede pumpeløsninger og vandteknologi indgår i rådgivning af byerne om løsninger, der blandt andet ser på, hvordan man håndterer vandopsamlingsområder ved floder, effektivisering af vandsystemer og sikring af kritisk infrastruktur mod oversvømmelser. Fondens bidrag er derimod investeringer på næsten 19 millioner kroner i projektet.
Læs også: Danske partnerskaber skal sikre bæredygtig vækst i sårbare lande
"For meget vand og vandmangel er blandt de mest presserende udfordringer i vores levetid. Derfor er Grundfos Foundation og Grundfos stolte af at samarbejde med C40 om projektet Water Safe Cities," siger Kim Nøhr Skibsted.
”Partnerskabet mellem C40, Grundfos og Grundfos Foundation bør være udgangspunktet for et bredere samarbejde mellem byer, nationale regeringer og den private sektor, som alle har et incitament til at beskytte byerne mod vand-relaterede udfordringer,” afslutter Kevin Austen.