01.04.2022  |  Klima, miljø og energi

Danske partnerskaber skal sikre bæredygtig vækst i sårbare lande

Kaffebønner, grøn cement og kølesystemer. Gennem tre nye partnerskaber skal Danfoss, FLSmidth og kaffeproducenten Slow Forest Coffee sikre bæredygtig vækst og grøn omstilling i Sydøstasien.

Med Danmark som hovedaktør har initiativet P4G (Partnering for Green Growth and the Global Goals 2030) siden 2018 støttet partnerskaber, der gennem teknologi- og erfaringsudveksling bidrager til bæredygtig vækst, lokal jobskabelse og grøn omstilling i udviklingslande. P4G er et eksempel på de senere års udviklingspolitiske skifte, hvor bedre levevilkår i stadig større grad udvikles gennem erhverv, beskæftigelse og grøn omstilling.

Som et udtryk for det øgede fokus på erhvervslivets rolle skal tre nye partnerskaber blandt andet sikre grøn cement, lavere energiforbrug og gennemskuelighed for mikroproducenter i Sydøstasien. Samtidig skal danske erfaringer bidrage til, at grøn omstilling skaber lokale jobs og langsigtet vækst i de lande, hvor klimaudfordringerne rammer hårdest.

”Mange danske virksomheder har grydeklare løsninger, som direkte kan bidrage til at opnå verdensmålene og målsætninger fra Paris-aftalen i 2015. Ingen kan nå disse ambitiøse mål alene, og derfor støtter P4G-initiativet partnerskaber, som gør en forskel i udviklingslande. Det er opløftende, at danske virksomheder på tre så forskellige områder nu indgår i konkrete partnerskaber, der har potentialet til at blive kommercielt bæredygtige og samtidig kan gøre en forskel på den store klinge,” siger Iver Høj Nielsen, som er ansvarlig for det danske P4G-sekretariat.

Grøn cement i Vietnam
FL Smidth vil sammen med lokale partnere forløse Vietnams affaldsproblemer og gøre cementproduktionen mere bæ- redygtig. Partnerskabet vil blandt andet udfase kul som energikilde i produktionen og erstatte det med store affaldsmængder. Med henblik på at skabe en kopierbar model for cementfabrikker på tværs af Vietnam og andre lande sigter partnerskabet efter at genanvende op til 1.000 tons affald dagligt. Partnerskabet har modtaget et samlet beløb på 2,3 millioner kroner og strækker sig over to år. Global cementproduktion står i dag for cirka 8 procent af de globale CO2-udledninger.

Læs også: Virksomhederne glemmer miljøparametre som vand og affald i deres iver efter at reducere CO2

Energieffektivisering i Indonesien
Blandt Indonesiens mest klimabelastende og akutte udfordringer er forbruget af aircondition og nedkøling, som årligt stiger cirka 15 procent. Da kølesystemer har en andel på 15.4 procent af landets samlede energirelaterede udledninger, er energieffektivisering nødvendig for en grønne omstilling af den hastigt voksende økonomi. I det lys skal Danfoss og tænketanken Climate Policy Initiative bidrage med nye forretnings- og finansieringsmodeller for at øge energieffektiviseringen. Det nye partnerskab skal bidrage til, at standarder og finansieringsmodeller for energieffektivisering bliver rullet ud på tværs af landet. Der er gennem P4G afsat 1,1 millioner kroner til partnerskabet, som foreløbigt strækker sig over ét år.

Bæredygtig kaffeproduktion og skovbevaring i Sydøstasien
Et nyt partnerskab mellem danske Slow Forest Coffee, Verdensnaturfonden (WWF) og Systemiq skal hjælpe flere end tusind kaffefarmere med at få bedre handelsvilkår og gennemskuelige forsyningskæder. Partnerskabet, der har modtaget 2,15 millioner kroner i finansiering, skal over de næste 12 måneder bidrage til, at bæredygtig kaffe fra mikroproducenter i højere grad kan konkurrere med konventionelle masseproducenter. De senere år har naturkatastrofer, klimaforandringer og ustabile kaffepriser gjort livet uforudsigeligt for de mindre kaffefarmere. Aftalen sikrer et økonomisk fundament til at plante ny skov og intensivere for de sårbare bønder.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere