Virksomhederne glemmer miljøparametre som vand og affald i deres iver efter at reducere CO2
En ny undersøgelse viser, hvorvidt virksomhederne formår at skabe større økonomisk vækst, uden at den miljømæssige belastning stiger tilsvarende hurtigt. Her er konklusionen tydelig: Mange virksomheder fokuserer ensidigt på CO2.
En ny undersøgelse beskriver koblingen mellem fem forskellige miljøparametre (ressourceforbrug, vandforbrug, energiforbrug, affaldsgenerering og CO2-udledning) og den økonomiske vækst i produktionsvirksomheder. Med andre ord hvorvidt virksomhederne formår at skabe større økonomisk vækst, uden at den miljømæssige belastning stiger tilsvarende hurtigt.
Undersøgelsen er foretaget med data fra Danmarks Statistik, mens udregningerne er lavet af Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV). Industriens Fond står ligeledes bag undersøgelsen.
Læs også: Klimamål er blevet et konkurrenceparameter for advokater
Rapporten viser, at det kun er energiforbrug og CO2-udledning de danske industrivirksomheder i dag kan afholde fra at stige, når der er økonomisk vækst. Det får Thomas Hofman-Bang, administrerende direktør i Industriens Fond til at hejse det røde flag:
“Fokus har i mange år været på CO2 og energi. Det skal naturligvis fortsætte, men vi skal også begynde at fokusere på bæredygtighed i bredere forstand. De andre perspektiver er stadig ikke i fokus. Det er uholdbart, og det skal der sættes en stopper for. Det er vigtigt at brede fokus ud, og det er kun blevet endnu vigtigere, fordi der er gået årtier uden fokus på de områder. Det handler også om konkurrenceevne, der skal sikres. Lige nu oplever virksomhederne, at CO2-reduktioner bliver efterspurgt af kunderne. Det drives af kundernes rapporteringskrav og de store virksomheders egne mål om nulemission.Fremover risikerer de danske virksomheder at blive fravalgt – også på andre parametre end CO2. Med den megatrend, der er omkring bæredygtighed i dag, vil kravene også sprede sig til andet end CO2. Hvis vi kan skubbe på, så danske virksomheder kommer foran, er der arbejdspladser og vækst i dette her," siger han.
Også i konsulentverdenen kan man nikke genkendende til problematikken. Sven Beyersdorff, der er administrerende partner i rådgivningsvirksomheden Nordic Sustainability oplever en tydelig tendens til at virksomhederne fokuserer på CO2-reduktion og i mindre omfang de andre områder, som undersøgelsen har lavet beregninger på. Han peger desuden på biodiversitet som værende et af de mest presserende emner at arbejde med for virksomhederne - et emne han finder yderst mangelfuldt i undersøgelsen.
“På biodiversitetsområdet gør virksomhederne i dag ikke nær så meget som de kunne, og det bliver en helt afgørende krise at adressere de kommende år,” siger afslutter han.
- MTN