0 kommentarer" /> Højere CO2-afgifter er vejen frem, mener Klimarådet | CSR.dk

10.03.2021  |  Klima, miljø og energi

Højere CO2-afgifter er vejen frem, mener Klimarådet

Der er både argumenter for og imod, når der tales CO2-afgifter. Det kan speede den grønne omstilling op, mener eksperter, men regeringen tøver fortsat.

0 kommentarer

For nyligt modtog regeringen Klimarådets dom over klimaindsatsen. Det korte svar var: ”Nej, regeringens nuværende initiativer får os ikke i mål med 70 procents CO2-reduktion i 2030".

Læs også: Klimarådets korte svar er ”nej"

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

En af Klimarådets klare anbefalinger til regeringen er at påføre en højere afgift på udledning af drivhusgasser.

Afgiften ligger i dag på omkring 180 kroner per ton. De miljøøkonomiske vismænd foreslår at hæve afgiften til 1200 kr. og Klimarådet 1500 kr.

Sverige er i dag det land i verden, der har den højeste CO2-afgift og samtidig EU’s laveste CO2-udledning per indbygger. Afgiften i Sverige ligger pt. på lidt mere end 800 kroner per ton. (Kilde: DR)

Ritzau har samlet en række argumenter for og imod CO2-afgifter:

FOR

 • Kan skubbe virksomheder og forbrugere i en grøn retning.
  Hvis det bliver dyrere at producere varer, der udleder meget CO2, må man antage at virksomhederne søger i en grønnere retning, hurtigere. Varer der udleder meget CO2 vil blive dyrere og det kan potentielt sænke efterspørgslen fra forbrugerne og motivere dem til at købe produkter, der har lavere miljøbelastning.
   
 • Den billigste måde at nå dansk klimamål.
  CO2-afgifter er ifølge Klimarådet og vismændene den billigste metode til at reducere CO2-udledning.
   
 • Rammer bredt alle brancher.
  En generel CO2-afgift vil ramme bredt. Det vil sige, at alle brancher vil blive berørt.
   
 • Vil sætte skub i udvikling af ny teknologi.

IMOD

 • Kan øge uligheden.
  Socialdemokratiet har været bekymret for, at CO2-afgifter kan øge uligheden i samfundet. Det er derfor blevet foreslået, at man på anden vis kompenserer lavindkomstfamilier med penge fra CO2-afgifterne.
   
 • Danske varer kan blive udkonkurreret af udenlandske varer.
  Hvis danske varer bliver pålagt CO2-afgift, er frygten, at danske produkter udkonkurreres af importerede varer, der ikke er underlagt afgifter. Klimarådet forslår derfor, at der sættes en forbrugsafgift på udenlandske varer.
   
 • Produktionen kan blive skubbet til andre lande.
  Vi risikerer at virksomheder flytter produktionen til andre lande hvor CO2-udledningen er endnu højere og i sidste ende vil skabe en CO2-stigning globalt . Klimarådet foreslår et bundfradrag til erhverv, som er særligt udsatte for konkurrence.
   
 • Kan ramme virksomhederne hårdt.
  Regeringen og Venstre mener, at afgifterne ikke må gøre det dyrere at drive virksomhed i Danmark – særligt ikke i kølvandet på Corona-krisen, der har presset mange virksomheder hårdt. Også her har et bundfradrag været foreslået som løsning.

- MTN

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere