10.03.2021 | Klima, miljø og energi
Højere CO2-afgifter er vejen frem, mener Klimarådet
Der er både argumenter for og imod, når der tales CO2-afgifter. Det kan speede den grønne omstilling op, mener eksperter, men regeringen tøver fortsat.
For nyligt modtog regeringen Klimarådets dom over klimaindsatsen. Det korte svar var: ”Nej, regeringens nuværende initiativer får os ikke i mål med 70 procents CO2-reduktion i 2030".
Læs også: Klimarådets korte svar er ”nej"
En af Klimarådets klare anbefalinger til regeringen er at påføre en højere afgift på udledning af drivhusgasser.
Afgiften ligger i dag på omkring 180 kroner per ton. De miljøøkonomiske vismænd foreslår at hæve afgiften til 1200 kr. og Klimarådet 1500 kr.
Sverige er i dag det land i verden, der har den højeste CO2-afgift og samtidig EU’s laveste CO2-udledning per indbygger. Afgiften i Sverige ligger pt. på lidt mere end 800 kroner per ton. (Kilde: DR)
Ritzau har samlet en række argumenter for og imod CO2-afgifter:
FOR
- Kan skubbe virksomheder og forbrugere i en grøn retning.
Hvis det bliver dyrere at producere varer, der udleder meget CO2, må man antage at virksomhederne søger i en grønnere retning, hurtigere. Varer der udleder meget CO2 vil blive dyrere og det kan potentielt sænke efterspørgslen fra forbrugerne og motivere dem til at købe produkter, der har lavere miljøbelastning.
- Den billigste måde at nå dansk klimamål.
CO2-afgifter er ifølge Klimarådet og vismændene den billigste metode til at reducere CO2-udledning.
- Rammer bredt alle brancher.
En generel CO2-afgift vil ramme bredt. Det vil sige, at alle brancher vil blive berørt.
- Vil sætte skub i udvikling af ny teknologi.
IMOD
- Kan øge uligheden.
Socialdemokratiet har været bekymret for, at CO2-afgifter kan øge uligheden i samfundet. Det er derfor blevet foreslået, at man på anden vis kompenserer lavindkomstfamilier med penge fra CO2-afgifterne.
- Danske varer kan blive udkonkurreret af udenlandske varer.
Hvis danske varer bliver pålagt CO2-afgift, er frygten, at danske produkter udkonkurreres af importerede varer, der ikke er underlagt afgifter. Klimarådet forslår derfor, at der sættes en forbrugsafgift på udenlandske varer.
- Produktionen kan blive skubbet til andre lande.
Vi risikerer at virksomheder flytter produktionen til andre lande hvor CO2-udledningen er endnu højere og i sidste ende vil skabe en CO2-stigning globalt . Klimarådet foreslår et bundfradrag til erhverv, som er særligt udsatte for konkurrence.
- Kan ramme virksomhederne hårdt.
Regeringen og Venstre mener, at afgifterne ikke må gøre det dyrere at drive virksomhed i Danmark – særligt ikke i kølvandet på Corona-krisen, der har presset mange virksomheder hårdt. Også her har et bundfradrag været foreslået som løsning.
- MTN
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Supply chain

Ørsted udvider krav om 100 procent vedvarende energi til alle leverandører
Ørsted bliver det første energiselskab i verden, der stiller krav til alle sine leverandører om, at de skal anvende 100 % vedvarende energi i 2025.
Supply chain

Aalborg Havns guldæg er Power-to-x
Det spirende marked inden for klimavenlige brændstoffer er et betydeligt vækstpotentiale for Aalborg Havn. Men det handler også om at tiltrække andre spillere i branchen, mener udviklingschef.
Klima, miljø og energi

Novo Nordisk får ros for klimaindsats
Danmarks største medicinalselskab er langt i deres arbejde med at reducere CO2-udledninger. Det er ikke tilfældigt.
Strategi & ledelse

Omfattende sag om greenwashing varsler nye tider
Deutsche Banks investeringsarm blev sidste dag i maj ransaget og beskyldt for omfattende greenwashing. Samtidig melder de amerikanske myndigheder om en stramning af reglerne for markedsføring af ESG-mærkede investeringer.
Kommunikation

Dine gamle sneakers kan redde en bid af regnskoven
Et nyt initiativ fra The Athlete’s Foot giver kunderne rabat på nye sko samtidigt med, at kampen mod rydningen af regnskoven i Ecuador får en hjælpende hånd
Menneskerettigheder

Gode råd til at undgå anklager om pinkwashing
Når Copenhagen Pride begynder på lørdag, vil der med sikkerhed komme kritik af virksomheder, der vælger at deltage. Pinkwashing - lyder anklagen, som CBS-forsker har flere råd til, hvordan virksomheder kan undgå.