01.09.2022  |  Klima, miljø og energi

Halvdelen af danske banker har ikke sat konkrete klimamål

Fem ud af landets største ti banker har endnu ikke sat konkrete målsætninger for at nedbringe investeringsaktiviteternes CO2-udledninger. Professor kalder det dybt skuffende, mens Finans Danmark ser en generel opbakning til den grønne omstilling i sektoren.

I december 2019 siden kunne banksektorens egen interesseorganisation Finans Danmark officielt præsentere sektorens store ambitioner for den grønne omstilling.

Gennem en arbejdsgruppe sammensat af organisationen fik sektoren ovenikøbet en værktøjskasse med 20 anbefalinger til at nedbringe klimaftrykket - herunder en anbefaling om at kortlægge udledningerne og konkret sætte reduktionsmål for investeringerne og udlån.

Men her næsten tre år senere har hverken Spar Nord, Arbejdernes Landsbank, Ringkjøbing Landbobank, Sparekassen Danmark eller Vestjysk Bank offentliggjort klimamål for, hvor meget CO2 der skal reduceres fra de aktiviteter, de understøtter med investeringer.

Det skriver Finans.

Det møder stor kritik fra blandt andet CBS-professor Andreas Rasche, specialist i bæredygtig finans. Ifølge Finans kalder han det dybt skuffende og et tegn på, at sektoren ikke tager opgaven seriøst.

Læs også: Flere pensionskasser har ikke konkrete klimamål for ejendomsinvesteringer

Han påpeger nemlig, at bankerne spiller en stor rolle i den grønne omstilling, da de har muligheden for at pege pengestrømmene over i mere bæredygtige retninger, hvilket kan stoppe den globale opvarmning.

Miljøfaglig chef i Verdensnaturfonden WWF, Jacob Friland, er også frustreret. Han var selv med i den arbejdsgruppe, der i 2019 udarbejdede de 20 anbefalinger.

”Der er så meget snak om, at forskellige erhverv skal have lov til at sætte deres egne mål og drive omstilling ad frivillighedens vej, men det her er endnu et eksempel på, at de ikke kan leve op til det ansvar. Tid er en af de vigtigste faktorer i forhold til klimaindsatsen, og når de her banker ikke lige får taget sig sammen, så betyder det, at det bliver endnu sværere og endnu dyrere for os alle sammen at få omstillet samfundet til tiden”, siger han til Finans.

Forskellige begrundelser
For at komme i gang med den grønne omstilling gav arbejdsgruppen bankerne tre år – frem til 2022 – at fremlægge tal for CO2-udledning og mål for reduktionen.

Men hos Spar Nord har man ikke fortolket anbefalingerne som, at der skulle offentliggøres individuelle reduktionsmål.

Hos Ringkjøbing Landbobank mener man desuden, at banken lever op til anbefalingerne, da man har et generelt ønske om at nedsætte CO2-udledningerne – ønsket indeholder dog ikke tal eller mål.

Læs også: Amerikanske stater boykotter grønne investeringer

Sparekassen Danmark, Vestjysk Bank og Arbejdernes Landsbank melder, at de i øjeblikket arbejder på sagen.

Også Finans Danmark forsvarer bankernes nuværende klimaindsats. Birgitte Søgaard Holm, direktør for investering og opsparing, fortæller til Finans, at der generelt er blevet bakket flot op om anbefalingerne.

Ifølge Finans har interesseorganisationen gennem en rundspørge på tværs af små og store banker udledt, at 51 procent af medlemmerne bruger sektorens CO2-model for at finde det konkrete klimaaftryk.

38 procent vil bruge det, mens Finans Danmark ikke har undersøgt, hvor mange banker der har sat et konkret reduktionsmål.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere