Halvdelen af danske banker har ikke sat konkrete klimamål

Fem ud af landets største ti banker har endnu ikke sat konkrete målsætninger for at nedbringe investeringsaktiviteternes CO2-udledninger. Professor kalder det dybt skuffende, mens Finans Danmark ser en generel opbakning til den grønne omstilling i sektoren.

Finans Danmark, der gennem en arbejdsgruppe har udarbejdet anbefalinger til bankernes grønne omstilling, mener, at banksektoren er godt med. Arkivfoto..

01.09.2022

CSR.dk

I december 2019 siden kunne banksektorens egen interesseorganisation Finans Danmark officielt præsentere sektorens store ambitioner for den grønne omstilling.

Gennem en arbejdsgruppe sammensat af organisationen fik sektoren ovenikøbet en værktøjskasse med 20 anbefalinger til at nedbringe klimaftrykket - herunder en anbefaling om at kortlægge udledningerne og konkret sætte reduktionsmål for investeringerne og udlån.

Men her næsten tre år senere har hverken Spar Nord, Arbejdernes Landsbank, Ringkjøbing Landbobank, Sparekassen Danmark eller Vestjysk Bank offentliggjort klimamål for, hvor meget CO2 der skal reduceres fra de aktiviteter, de understøtter med investeringer.

Det skriver Finans.

Det møder stor kritik fra blandt andet CBS-professor Andreas Rasche, specialist i bæredygtig finans. Ifølge Finans kalder han det dybt skuffende og et tegn på, at sektoren ikke tager opgaven seriøst.

Læs også: Flere pensionskasser har ikke konkrete klimamål for ejendomsinvesteringer

Han påpeger nemlig, at bankerne spiller en stor rolle i den grønne omstilling, da de har muligheden for at pege pengestrømmene over i mere bæredygtige retninger, hvilket kan stoppe den globale opvarmning.

Miljøfaglig chef i Verdensnaturfonden WWF, Jacob Friland, er også frustreret. Han var selv med i den arbejdsgruppe, der i 2019 udarbejdede de 20 anbefalinger.

”Der er så meget snak om, at forskellige erhverv skal have lov til at sætte deres egne mål og drive omstilling ad frivillighedens vej, men det her er endnu et eksempel på, at de ikke kan leve op til det ansvar. Tid er en af de vigtigste faktorer i forhold til klimaindsatsen, og når de her banker ikke lige får taget sig sammen, så betyder det, at det bliver endnu sværere og endnu dyrere for os alle sammen at få omstillet samfundet til tiden”, siger han til Finans.

Forskellige begrundelser
For at komme i gang med den grønne omstilling gav arbejdsgruppen bankerne tre år – frem til 2022 – at fremlægge tal for CO2-udledning og mål for reduktionen.

Men hos Spar Nord har man ikke fortolket anbefalingerne som, at der skulle offentliggøres individuelle reduktionsmål.

Hos Ringkjøbing Landbobank mener man desuden, at banken lever op til anbefalingerne, da man har et generelt ønske om at nedsætte CO2-udledningerne – ønsket indeholder dog ikke tal eller mål.

Læs også: Amerikanske stater boykotter grønne investeringer

Sparekassen Danmark, Vestjysk Bank og Arbejdernes Landsbank melder, at de i øjeblikket arbejder på sagen.

Også Finans Danmark forsvarer bankernes nuværende klimaindsats. Birgitte Søgaard Holm, direktør for investering og opsparing, fortæller til Finans, at der generelt er blevet bakket flot op om anbefalingerne.

Ifølge Finans har interesseorganisationen gennem en rundspørge på tværs af små og store banker udledt, at 51 procent af medlemmerne bruger sektorens CO2-model for at finde det konkrete klimaaftryk.

38 procent vil bruge det, mens Finans Danmark ikke har undersøgt, hvor mange banker der har sat et konkret reduktionsmål.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus