Halvdelen af danske banker har ikke sat konkrete klimamål

Fem ud af landets største ti banker har endnu ikke sat konkrete målsætninger for at nedbringe investeringsaktiviteternes CO2-udledninger. Professor kalder det dybt skuffende, mens Finans Danmark ser en generel opbakning til den grønne omstilling i sektoren.

Finans Danmark, der gennem en arbejdsgruppe har udarbejdet anbefalinger til bankernes grønne omstilling, mener, at banksektoren er godt med. Arkivfoto..

01.09.2022

CSR.dk

I december 2019 siden kunne banksektorens egen interesseorganisation Finans Danmark officielt præsentere sektorens store ambitioner for den grønne omstilling.

Gennem en arbejdsgruppe sammensat af organisationen fik sektoren ovenikøbet en værktøjskasse med 20 anbefalinger til at nedbringe klimaftrykket - herunder en anbefaling om at kortlægge udledningerne og konkret sætte reduktionsmål for investeringerne og udlån.

Men her næsten tre år senere har hverken Spar Nord, Arbejdernes Landsbank, Ringkjøbing Landbobank, Sparekassen Danmark eller Vestjysk Bank offentliggjort klimamål for, hvor meget CO2 der skal reduceres fra de aktiviteter, de understøtter med investeringer.

Det skriver Finans.

Det møder stor kritik fra blandt andet CBS-professor Andreas Rasche, specialist i bæredygtig finans. Ifølge Finans kalder han det dybt skuffende og et tegn på, at sektoren ikke tager opgaven seriøst.

Læs også: Flere pensionskasser har ikke konkrete klimamål for ejendomsinvesteringer

Han påpeger nemlig, at bankerne spiller en stor rolle i den grønne omstilling, da de har muligheden for at pege pengestrømmene over i mere bæredygtige retninger, hvilket kan stoppe den globale opvarmning.

Miljøfaglig chef i Verdensnaturfonden WWF, Jacob Friland, er også frustreret. Han var selv med i den arbejdsgruppe, der i 2019 udarbejdede de 20 anbefalinger.

”Der er så meget snak om, at forskellige erhverv skal have lov til at sætte deres egne mål og drive omstilling ad frivillighedens vej, men det her er endnu et eksempel på, at de ikke kan leve op til det ansvar. Tid er en af de vigtigste faktorer i forhold til klimaindsatsen, og når de her banker ikke lige får taget sig sammen, så betyder det, at det bliver endnu sværere og endnu dyrere for os alle sammen at få omstillet samfundet til tiden”, siger han til Finans.

Forskellige begrundelser
For at komme i gang med den grønne omstilling gav arbejdsgruppen bankerne tre år – frem til 2022 – at fremlægge tal for CO2-udledning og mål for reduktionen.

Men hos Spar Nord har man ikke fortolket anbefalingerne som, at der skulle offentliggøres individuelle reduktionsmål.

Hos Ringkjøbing Landbobank mener man desuden, at banken lever op til anbefalingerne, da man har et generelt ønske om at nedsætte CO2-udledningerne – ønsket indeholder dog ikke tal eller mål.

Læs også: Amerikanske stater boykotter grønne investeringer

Sparekassen Danmark, Vestjysk Bank og Arbejdernes Landsbank melder, at de i øjeblikket arbejder på sagen.

Også Finans Danmark forsvarer bankernes nuværende klimaindsats. Birgitte Søgaard Holm, direktør for investering og opsparing, fortæller til Finans, at der generelt er blevet bakket flot op om anbefalingerne.

Ifølge Finans har interesseorganisationen gennem en rundspørge på tværs af små og store banker udledt, at 51 procent af medlemmerne bruger sektorens CO2-model for at finde det konkrete klimaaftryk.

38 procent vil bruge det, mens Finans Danmark ikke har undersøgt, hvor mange banker der har sat et konkret reduktionsmål.

- HCL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024Schneider Electric

Sponseret

Aeven og Schneider Electrics FFR-løsning sætter nye standarder

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V