01.09.2022 | Klima, miljø og energi
Halvdelen af danske banker har ikke sat konkrete klimamål
Fem ud af landets største ti banker har endnu ikke sat konkrete målsætninger for at nedbringe investeringsaktiviteternes CO2-udledninger. Professor kalder det dybt skuffende, mens Finans Danmark ser en generel opbakning til den grønne omstilling i sektoren.
Finans Danmark, der gennem en arbejdsgruppe har udarbejdet anbefalinger til bankernes grønne omstilling, mener, at banksektoren er godt med. Arkivfoto.
I december 2019 siden kunne banksektorens egen interesseorganisation Finans Danmark officielt præsentere sektorens store ambitioner for den grønne omstilling.
Gennem en arbejdsgruppe sammensat af organisationen fik sektoren ovenikøbet en værktøjskasse med 20 anbefalinger til at nedbringe klimaftrykket - herunder en anbefaling om at kortlægge udledningerne og konkret sætte reduktionsmål for investeringerne og udlån.
Men her næsten tre år senere har hverken Spar Nord, Arbejdernes Landsbank, Ringkjøbing Landbobank, Sparekassen Danmark eller Vestjysk Bank offentliggjort klimamål for, hvor meget CO2 der skal reduceres fra de aktiviteter, de understøtter med investeringer.
Det skriver Finans.
Det møder stor kritik fra blandt andet CBS-professor Andreas Rasche, specialist i bæredygtig finans. Ifølge Finans kalder han det dybt skuffende og et tegn på, at sektoren ikke tager opgaven seriøst.
Læs også: Flere pensionskasser har ikke konkrete klimamål for ejendomsinvesteringer
Han påpeger nemlig, at bankerne spiller en stor rolle i den grønne omstilling, da de har muligheden for at pege pengestrømmene over i mere bæredygtige retninger, hvilket kan stoppe den globale opvarmning.
Miljøfaglig chef i Verdensnaturfonden WWF, Jacob Friland, er også frustreret. Han var selv med i den arbejdsgruppe, der i 2019 udarbejdede de 20 anbefalinger.
”Der er så meget snak om, at forskellige erhverv skal have lov til at sætte deres egne mål og drive omstilling ad frivillighedens vej, men det her er endnu et eksempel på, at de ikke kan leve op til det ansvar. Tid er en af de vigtigste faktorer i forhold til klimaindsatsen, og når de her banker ikke lige får taget sig sammen, så betyder det, at det bliver endnu sværere og endnu dyrere for os alle sammen at få omstillet samfundet til tiden”, siger han til Finans.
Forskellige begrundelser
For at komme i gang med den grønne omstilling gav arbejdsgruppen bankerne tre år – frem til 2022 – at fremlægge tal for CO2-udledning og mål for reduktionen.
Men hos Spar Nord har man ikke fortolket anbefalingerne som, at der skulle offentliggøres individuelle reduktionsmål.
Hos Ringkjøbing Landbobank mener man desuden, at banken lever op til anbefalingerne, da man har et generelt ønske om at nedsætte CO2-udledningerne – ønsket indeholder dog ikke tal eller mål.
Læs også: Amerikanske stater boykotter grønne investeringer
Sparekassen Danmark, Vestjysk Bank og Arbejdernes Landsbank melder, at de i øjeblikket arbejder på sagen.
Også Finans Danmark forsvarer bankernes nuværende klimaindsats. Birgitte Søgaard Holm, direktør for investering og opsparing, fortæller til Finans, at der generelt er blevet bakket flot op om anbefalingerne.
Ifølge Finans har interesseorganisationen gennem en rundspørge på tværs af små og store banker udledt, at 51 procent af medlemmerne bruger sektorens CO2-model for at finde det konkrete klimaaftryk.
38 procent vil bruge det, mens Finans Danmark ikke har undersøgt, hvor mange banker der har sat et konkret reduktionsmål.
- HCL
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.