Amerikanske stater boykotter grønne investeringer
Investeringsselskaber, der har fokus på bæredygtighed og ESG, bliver nu boykottet af flere stater i USA.
Grønne investeringer er blevet ramt af lidt af en modreaktion flere steder i USA.
En række republikansk ledede stater vælger nemlig nu at sortere pensionsselskaber og kapitalforvaltere, der ikke investerer i den fossile brændstofsindustri, fra.
Det skriver Børsen.
Her bliver hvert selskab konkret gennemgået ud fra et miljø-, socialt ansvarligt og ledelsesmæssigt udgangspunkt – også kaldet ESG, på det grundlag, at de arbejder for en såkaldt woke agenda.
Læs også: Danske investorer skal stemme om systemisk racisme i USA
Texas’ senator Ted Cruz har blandt andet anklaget topchefen i kapitalforvalteren Blackrock, Larry Fink, for at tage ”woke” beslutninger i forhold til investeringer.
Larry Fink har selv tidligere afvist i et årligt blev til investorer, at selskabet skulle arbejde for en social eller ideologisk dagsorden.
Men i kølvandet på staternes boykot er Blackrock nu begyndt at forsikre om, at virksomheden også har investeringer i den fossile industri – cirka 310 milliarder dollar.
Lidt af en kattepine
Staterne vil også snarligt have beviser for, at blandt andet Blackrock, Goldman Sachs, J.P Morgan, Wells Fargo og Morgan Stanley ikke aktivt vælger fossilindustrien fra – ellers vil der blive lukket for forretningssamarbejder.
På den anden side presser staten New York for Blackrock og kræver mere engagement til fordel for klimaet. Ellers vil staten trække sine penge ud af selskabet, hvilket svarer til omkring 62,5 millioner dollar.
Læs også: USAs løftede klimaambitioner udgør kæmpemulighed for danske virksomheder
Ifølge Eric Pedersen, chef for bæredygtige investeringer hos Nordea Asset Management, kan man kalde situationen for en kampfase.
“De forskellige kapitalforvaltere prøver på forskellig vis at sige, at de ikke har trukket tæppet væk under den fossile industri for fortsat at lave forretninger med de republikanske stater, men så er der de mere klimabevidste stater som Californien og New York. Amerikansk politik er ekstremt, de trækker virkelig fronterne skarpt op”, siger han til Børsen.