22.04.2022  |  Samfund

Handlefællesskaber spiser oplysning til morgenmad

Klimapolitikken er begyndt at se på efterspørgselssiden af den grønne omstilling - altså adfærds- og livsstilsændringer. Men traditionelle virkemidler duer ikke til komplekse forandringer som klima-transformation.

Altinet Energi & Klima har for nylig lanceret en ny temadebat, hvor input fra en række stakeholdere vil komme med deres bud på, hvad der kan gøres, for at "anspore den almindelige forbruger til at tage flere klimavenlige valg i hverdagen". 

Det seneste indlæg handler om "handlefællesskaber". Et begreb som dækker over situationer, hvor en gruppe af mennesker slutter sig mere eller mindre fast sammen for at gøre noget konkret inden for en emnebestemt ramme. F.eks. at leve mere klimavenligt. Indlægget er skrevet af Rune Baastrup, som er direktør i DeltagerDanmark. 

Essensen af indlægget, som kan læses i sin fulde længde her, er: 

  • at borgernes handlemuligheder på det her område bør indtænkes som en vigtig del af de nationale klimapolitikker og -strategier
  • at både traditionelle oplysningskampagner med fokus på at øge viden om f.eks. klimavenlige valg og nudging-indsatser kun har begrænset effekt
  • at det gode alternativ til disse klassiske indsatser er at invitere til og åbne for fællesskaber, der giver mulighed for klimahandling sammen med andre. Ssom giver muliighed for at skifte rollen som passiv, bekymret tilskuer til klimapolitik og - handling ud med rollen som aktiv delttager - uden at skulle være "fuldblods klima-aktivist". 

Baggrunden for, at dette skulle kunne lade sig gøre, er at DeltagerDanmark har gennemført analyser, som viser, at danskerne "...søger at skifte tilskuereffekten, hvor man passivt ser til at det går galt, ud med deltagereffekten, hvor man som individ finder måder at handle på og opnå ejerskab til både problem og løsning ved at “gøre det selv”", og at vi allerede lever store dele af vores liv og hverdag i fællesskaber" 

For det andet, at vi lever store dele af vores liv og hverdag i fællesskaber med andre, hvor vi påvirkes og kan påvirke hinanden. Hvor vi bor, arbejder, går i skole eller bruger vores fritid. Hvor vi spiller en rolle i andres liv, snakker med hinanden og også af og til om, hvordan vi løser et fælles problem.

Indlægget byder desuden på eksempler, hvor lokalsamfund i samspil med kommuner og regioner - med succes har etableret sådanne fællesskaber forskellige steder i Danmark. 

Læs indlægget her. 

- EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere