Handlefællesskaber spiser oplysning til morgenmad

Klimapolitikken er begyndt at se på efterspørgselssiden af den grønne omstilling - altså adfærds- og livsstilsændringer. Men traditionelle virkemidler duer ikke til komplekse forandringer som klima-transformation.

22.04.2022

CSR.dk

Altinet Energi & Klima har for nylig lanceret en ny temadebat, hvor input fra en række stakeholdere vil komme med deres bud på, hvad der kan gøres, for at "anspore den almindelige forbruger til at tage flere klimavenlige valg i hverdagen". 

Det seneste indlæg handler om "handlefællesskaber". Et begreb som dækker over situationer, hvor en gruppe af mennesker slutter sig mere eller mindre fast sammen for at gøre noget konkret inden for en emnebestemt ramme. F.eks. at leve mere klimavenligt. Indlægget er skrevet af Rune Baastrup, som er direktør i DeltagerDanmark. 

Essensen af indlægget, som kan læses i sin fulde længde her, er: 

  • at borgernes handlemuligheder på det her område bør indtænkes som en vigtig del af de nationale klimapolitikker og -strategier
  • at både traditionelle oplysningskampagner med fokus på at øge viden om f.eks. klimavenlige valg og nudging-indsatser kun har begrænset effekt
  • at det gode alternativ til disse klassiske indsatser er at invitere til og åbne for fællesskaber, der giver mulighed for klimahandling sammen med andre. Ssom giver muliighed for at skifte rollen som passiv, bekymret tilskuer til klimapolitik og - handling ud med rollen som aktiv delttager - uden at skulle være "fuldblods klima-aktivist". 

Baggrunden for, at dette skulle kunne lade sig gøre, er at DeltagerDanmark har gennemført analyser, som viser, at danskerne "...søger at skifte tilskuereffekten, hvor man passivt ser til at det går galt, ud med deltagereffekten, hvor man som individ finder måder at handle på og opnå ejerskab til både problem og løsning ved at “gøre det selv”", og at vi allerede lever store dele af vores liv og hverdag i fællesskaber" 

For det andet, at vi lever store dele af vores liv og hverdag i fællesskaber med andre, hvor vi påvirkes og kan påvirke hinanden. Hvor vi bor, arbejder, går i skole eller bruger vores fritid. Hvor vi spiller en rolle i andres liv, snakker med hinanden og også af og til om, hvordan vi løser et fælles problem.

Indlægget byder desuden på eksempler, hvor lokalsamfund i samspil med kommuner og regioner - med succes har etableret sådanne fællesskaber forskellige steder i Danmark. 

Læs indlægget her. 

- EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas Certification

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

15.03.2024CSR.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

15.03.2024CSR.dk

Fire teknologiske barrierer for cirkulær tekstil

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

08.02.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

22.01.2024Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Ny top-certificering til Saint-Gobain i Danmark

17.01.2024CSR.dk

Starbucks sagsøges for vildledende markedsføring

06.12.2023CSR.dk

EU-aftale om nye krav til bæredygtige produkter på plads

Jobmarked

Se alle

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Scanlux Packaging

ESG Manager til Scanlux Packaging

Som førende leverandør af branded emballage til europæisk detailhandel og e-handel, ønsker vi at intensivere vores ESG-indsatser. Derfor søger vi en engageret og erfaren ESG Manager, som vil spille en central rolle i den fortsatte udvikling og implementering af vores ESG-strategi.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

GPV

ESG Controller

Brænder du for at opbygge et ESG-miljø, hvor du får indflydelse på implementering af processer, sikre kvalitet og rettidig rapportering samt interaktion med ledere og andre stakeholdere på tværs af en global koncern?

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Uddannelse
Strategisk regnskabsforståelse

Styrk din regnskabsmæssige kunnen på 3 dage. Opnå øget indsigt i måling og tolkning af finansielle nøgletal, der er centrale for en virksomheds værdiskabelse, samt grundlæggende viden om budgettering og værdimåling.

Dato

10.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

CBS Executive Fonden
Uddannelse
Agilitet Innovation og Forretningsudvikling

Lær de nyeste teorier om agilitet og få metodisk viden, som sætter dig i stand til at øge innovationskraften og forretningsudviklingen i din organisation. Kurset giver forståelse for vigtigheden og nyttigheden af fleksibilitet, dynamik og risikovillighed.

Dato

15.01.2024

Sted

CBS Executive Fonden, Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Bureau Veritas Certification
Webinar
Webinar: Har du brug for en intern eller ekstern sikkerhedsrådgiver?

Du har mulighed for at blive klogere på begrebet "sikkerhedsrådgiver", når vi afholder vores webinar den 18. januar 2024.

Dato

18.01.2024

Tid

13:15

Sted

Online

Bureau Veritas Certification
Møde
Netværksmøde: Food Waste & Loss

Gratis opstartsmøde den 31. januar 2024

Dato

31.01.2024

Tid

09:00

Sted

Bureau Veritas, Fredericia

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i miljøledelse: ISO 14001

Få viden om det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lær, hvordan de enkelte krav efterleves i praksis.

Dato

19.03.2024

Sted

Århus

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Bæredygtige byggematerialer

Et øget fokus på cirkulær økonomi og den bæredygtige dagsorden stiller store krav til bygherrens materialevalg. Men hvad er egentligt bæredygtigt, og hvilke nye tiltag findes på byggematerialeområdet? På dette seminar bliver du klogere på, hvordan du kan arbejde med byggematerialer, som tilgodeser miljøet. Dagen giver dig også rig mulighed for at indhente vigtig læring fra andre bygherrer, som arbejder bevidst med særligt udvalgte materialer. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

19.03.2024

Tid

09:00

Sted

Dansk Arkitektur Center Bryghuspladsen 10 1473 København K - BLOX