22.04.2022 | Samfund
Handlefællesskaber spiser oplysning til morgenmad
Klimapolitikken er begyndt at se på efterspørgselssiden af den grønne omstilling - altså adfærds- og livsstilsændringer. Men traditionelle virkemidler duer ikke til komplekse forandringer som klima-transformation.
Altinet Energi & Klima har for nylig lanceret en ny temadebat, hvor input fra en række stakeholdere vil komme med deres bud på, hvad der kan gøres, for at "anspore den almindelige forbruger til at tage flere klimavenlige valg i hverdagen".
Det seneste indlæg handler om "handlefællesskaber". Et begreb som dækker over situationer, hvor en gruppe af mennesker slutter sig mere eller mindre fast sammen for at gøre noget konkret inden for en emnebestemt ramme. F.eks. at leve mere klimavenligt. Indlægget er skrevet af Rune Baastrup, som er direktør i DeltagerDanmark.
Essensen af indlægget, som kan læses i sin fulde længde her, er:
- at borgernes handlemuligheder på det her område bør indtænkes som en vigtig del af de nationale klimapolitikker og -strategier
- at både traditionelle oplysningskampagner med fokus på at øge viden om f.eks. klimavenlige valg og nudging-indsatser kun har begrænset effekt
- at det gode alternativ til disse klassiske indsatser er at invitere til og åbne for fællesskaber, der giver mulighed for klimahandling sammen med andre. Ssom giver muliighed for at skifte rollen som passiv, bekymret tilskuer til klimapolitik og - handling ud med rollen som aktiv delttager - uden at skulle være "fuldblods klima-aktivist".
Baggrunden for, at dette skulle kunne lade sig gøre, er at DeltagerDanmark har gennemført analyser, som viser, at danskerne "...søger at skifte tilskuereffekten, hvor man passivt ser til at det går galt, ud med deltagereffekten, hvor man som individ finder måder at handle på og opnå ejerskab til både problem og løsning ved at “gøre det selv”", og at vi allerede lever store dele af vores liv og hverdag i fællesskaber"
For det andet, at vi lever store dele af vores liv og hverdag i fællesskaber med andre, hvor vi påvirkes og kan påvirke hinanden. Hvor vi bor, arbejder, går i skole eller bruger vores fritid. Hvor vi spiller en rolle i andres liv, snakker med hinanden og også af og til om, hvordan vi løser et fælles problem.
Indlægget byder desuden på eksempler, hvor lokalsamfund i samspil med kommuner og regioner - med succes har etableret sådanne fællesskaber forskellige steder i Danmark.
Læs indlægget her.
- EHS
Klima, miljø og energi

Ny UV-teknologi skal nedbringe madspild i husholdninger
Madspild er et globalt problem, hvor verdens husstande står for over halvdelen af det totale madspild. Det skal et nyt bakteriedræbende UV- produkt være med til at nedbringe og forlænge madvarernes liv i køleskabet med op til 300 procent.
Strategi & ledelse

Non-profitordning udvikler beregner forud for producentansvar
Grundet omkostningsusikkerheder har Emballageretur udviklet et prisværktøj, som kan give virksomheder klarhed over, hvad det kommende producentansvar kommer til at koste.
Klima, miljø og energi

Nestlé rangerer øverst i kaffebæredygtighed
Nestlé lander øverst i et nyt indeks, der rangerer virksomheders sociale, grønne og økonomiske facetter af kaffeproduktion.
Klima, miljø og energi

Rapport: Seks ud af ni grænser er overskredet
I et opdaterende studie kan forskere nu vise, at seks ud af ni grænser for klima og miljø er overskredet som følge af menneskelig påvirkning.
Samfund

Kammeradvokaten: Domstol afgør snart, om Danmark dømmes for manglende klimahandling
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er i øjeblikket i gang med at behandle tre sager, som kan have betydning for, om sundt klima er en menneskerettighed.
Strategi & ledelse

Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream
Hvis ens cirkulære løsninger ikke radikalt ændrer måden at drive virksomhed på, er det ikke cirkulære løsninger. Til gengæld er det bydende nødvendigt at finde netop disse.