HFC-fri McDonalds i Hillerød
Ny McDonalds i Hillerød er 100 procent fri for de kølemidler, som bidrager til den globale opvarmning.
McDonalds i Hillerød slog for nylig for første gang i seks år dørene op til en splinterny dansk restaurant.
Alt udstyr i den nye restaurants køkken fra kølerum til milkshakemaskine bruger naturlige kølemidler i stedet for de typiske HFC-kølemidler, der bidrager til den globale opvarmning. Dertil kommer, at det nye HFC-fri udstyr er langt mere energieffektivt end traditionelle anlæg og restauranten udleder omkring 26 procent mindre CO2. Restauranten i Hillerød bliver den anden HFC-fri McDonalds restaurant i verden. Den første restaurant ligger i Vejle og åbnede i 2003.
Vi er rigtig glade for at kunne byde vores gæster velkommen i en flot, ny restaurant i Hillerød, som samtidig er bedre for miljøet. Klimaproblematikken står højt på vores dagsorden, og HFCer har længe været kendt for at bidrage til den globale opvarmning. Visionen for Europa er, at udstyr til nye restauranter fra år 2010 bør være HFC-fri. Vi er stolte af at have to restauranter i Danmark, der allerede i dag lever op til det, siger Kristian Scheef Madsen, der er administrerende direktør hos McDonalds i Danmark.
Greenpeace er også glade for projektet. Her siger klima- og energimedarbejder Tarjei Haaland:
Det er glædeligt, at McDonalds nu åbner verdens anden 100 procent HFC-fri restaurant i Danmark. Forhåbentligt er dette også et signal til alle andre af verdens multinationale eller nationale virksomheder om at forstærke arbejdet for udfasningen af HFC".
Udviklingen af det HFC-fri udstyr er sket i samarbejde mellem McDonalds, leverandørerne Nilan, Johnson Controls, H & K International Ireland samt blandt andet Danfoss, Miljøstyrelsen og Teknologisk Institut.
Restauranten har 144 siddepladser indenfor og 60 udendørs, og den beskæftiger 45 medarbejdere.