09.08.2021 | Supply chain
Hollandske miljøzoner fremtvinger fossilfri fragt fra 2025
14 hollandske byer har besluttet at overgå til fossilfri fragt og levering fra 2025. Det skal ske igennem miljøzoner, der forbyder varevogne og lastbiler, som kører på fossile brændstoffer. Den hollandske regering forventer, at yderligere 30 byer også indfører forbuddet, inden sommeren er omme.
For at virksomhederne kan følge med er det et krav, at forbuddet skal komme med fire års varsel. Arkivfoto
Transportsektoren er en ægte miljøsviner. Når det kommer til forbrænding af brændstoffer, er transport globalt set ansvarlig for 24 procent, og langt størstedelen af varevogne og lastbiler kører på fossile brændstoffer i dag. Men i 14 hollandske byer vil man gøre fossilfri fragt til en realitet i den ikke så fjerne fremtid. Konkret omdanner de deres byer til miljøzoner og forbyder levering af pakker og varer med fossilbiler fra 2025.
Det skriver Verdens Bedste Nyheder.
Læs også: Lidl elektrificerer distributionen i Sverige
“Aftalerne vil sikre, inden for få år, at supermarkedshylder vil blive forsynet med varer, affald indsamlet og pakker ankomme til tiden uden udstødningsgasser og CO2-udledning”, forklarer Hollands miljøminister Stientje van Veldhoven i en pressemeddelelse fra den hollandske regering, som forventer, at endnu flere byer tilslutter sig forbuddet inden udgangen af året.
På grund af forbuddet regner den hollandske regering med at se en CO2-besparelse på en million ton i 2030. Men indførelsen af fossilfri fragt giver også en anden fordel: Nemlig en meget renere luft i de hollandske byer, hvor trafikken bliver tættere og tættere. I en rapport forklarer World Economic Forum, hvordan stigende e-handel får antallet af lastbiler og varevogne på vejene til at skyde i vejret. Hvis verden forsætter som nu, vil antallet af varevogne på vejene stige med 36 procent mellem 2019 og 2030 i verdens 100 største byer og øge udledning fra fragttransport med 32 procent, skriver de.
Læs også: Ikea satser på grøn hjemmelevering
Derfor er myndighederne i Holland også fuld gang med at opsætte flere ladestationer til elkøretøjer for at understøtte omstillingen til den fossilfrie transport.
For at virksomhederne kan følge med er det et krav, at forbuddet skal komme med fire års varsel. Desuden kan virksomheder søge om tilskud til både indkøb og leasing af el vare- og lastbiler, hvor de kan modtage op til 5.000 euro i støtte.
- KCP
Strategi & ledelse

Sådan kan virksomheder reagere på IPCC-rapporten
Udsigterne i FN-organets opsamlingsrapport er dystre. Hvad kan virksomheder gøre for at trække udviklingen i en bedre retning? Der er i hvert fald fem muligheder.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Klima, miljø og energi

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp
I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.