Hver femte SMV mangler i den grønne omstilling

Kun knap hver tredje SMV er gået i gang med den grønne omstilling, og mange SMV’er har slet ikke grøn omstilling med i forretningen. Det skal gratis rådgivning for 120 mio. kr. lave om på.

Mange flere danske SMV'er kan se frem til at komme med på den grønne vogn, når 120 millioner kroner bilver stillet til rådighed for omstilling. .

29.09.2021

CSR.dk

I Danmarks titusinder af små og mellemstore virksomheder (SMV’er) gemmer der sig et stort potentiale for flere grønne virksomheder. For hver femte SMV er endnu ikke kommet i gang med den grønne omstilling, og en lige så stor gruppe ser ikke umiddelbart grøn omstilling som en mulighed i forretningen.

Det er et af budskaberne i en ny publikation fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse (bestyrelsen), ”Genstart af danske SMV’er”. Publikationen baserer sig på data fra Danmarks Statistik og bestyrelsens nye virksomhedspanel, som 5.000 SMV’er har deltaget i.

Publikationens tal viser, at der er stort potentiale for mere grøn omstilling i SMV’erne:

20 procent af SMV’erne arbejder slet ikke med grøn omstilling, mens hver femte SMV (21 procent) vurderer, at grøn omstilling ikke er relevant for dem. I den anden ende – den ”grønne ende” - arbejder næsten hver tredje virksomhed (31 procent) i ”meget høj grad”, ”i høj grad” eller ”i nogen grad” med grøn omstilling, men kun 16 procent af SMV’erne har en egentlig strategi for grøn omstilling.

Virksomhedsprogram: 120 mio. kr. til grøn omstilling
Grøn omstilling og cirkulær økonomi er en hjørnesten i det store virksomhedsprogram, som Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og de tværkommunale erhvervshuse i den kommende tid ruller ud til virksomheder over hele landet. Det samlede virksomhedsprogram har 600 millioner kroner at gøre godt med, som kommer fra EU’s genstartsmidler efter corona, og 120 af millionerne er øremærket til at styrke grønne erhvervsfremmeprojekter.

Per Michael Johansen, rektor på Aalborg Universitet og medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, peger på, at virksomhedsprogrammet åbner mulighed for, at endnu flere kommer i gang, og at de, der allerede er i gang, bliver endnu bedre til det grønne:

”Danmark har sat et ambitiøst klimamål, og hvis vi skal have reduceret CO2-udledningen med 70 procent i 2030, skal vi have flere SMV’er med på den grønne bølge. Rigtig mange er allerede i fuld gang med at udfolde det forretningsmæssige potentiale, der er i grøn omstilling, men vi skal længere ud. Det grønne element skal gøres relevant for alle SMV’ers forretning, og flere skal inddrage det som en del af deres strategi, så de kan bidrage til klimamålene.”

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har siden 2019 igangsat flere store initiativer for mere grøn omstilling i SMV’er, blandt andet det landsdækkende projekt ”Grøn og Cirkulær Omstilling i SMV’er” (GCO). Her har foreløbig flere hundrede SMV’er kortlagt deres klimaaftryk og fået udarbejdet en grøn forretningsmodel, som ofte er første skridt mod en ”grøn forretning”.

SMV’ernes behov er forskellige
Publikationen fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse viser desuden, at der er markante forskelle på SMV’ernes forhold til grøn omstilling:

  • Benyttelse: 12 procent af virksomhederne arbejder i ”meget høj” eller ”høj grad” med grøn omstilling og cirkulær økonomi, mens andre 19 procent gør det i ”nogen grad”. 24 procent arbejder med det grønne og cirkulære i ”mindre grad”, og 20 procent arbejder ikke med grøn omstilling overhovedet. Det vigtigste motiv er hensynet til klimaet og klimamålene (71 procent). Det tæller også, men dog mindre, at virksomhederne kan spare penge på grøn omstilling, og så ser knap hver anden SMV, der arbejder med grøn omstilling, en gevinst for virksomhedens image. Kun få SMV’er har en egentlig strategi for deres grønne omstilling (16 procent).
  • Barrierer: Den største barriere for grøn omstilling er manglende tid og medarbejderressourcer, svarer 27 procent af virksomhederne. 26 procent angiver, at de økonomiske, klimamæssige eller sociale gevinster er for små eller usikre, og 23 procent mangler kapital til at gennemføre grøn omstilling. 16 procent af SMV’erne ser manglende viden og rådgivning som en barriere for grøn omstilling. Få virksomheder nævner kompetencer i virksomheden (11 procent) og kvalificereret arbejdskraft (5 procent) som en barriere Blandt de 20 procent, som ”slet ikke” arbejder med grøn omstilling og cirkulær økonomi, nævner 70 procent, at det ikke er relevant for virksomheden. 13 procent nævner manglende efterspørgsel blandt kunderne, og 13 procent peger på en for lille eller for usikker gevinst, hvilket også anses som relevante barrierer blandt de virksomheder, som rent faktisk arbejder med grøn omstilling.

Virksomhedsprogrammets grønne spor skal sætte ind, netop hvor barriererne opleves. Gennem programmet får SMV’er mulighed for at få finansieret rådgivning om grøn og digital omstilling, vækstrådgivning og forretningsudvikling samt indkøb af konkret teknologi, produktionsudstyr, software mv.

Peter Rindebæk, medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og COO i Bladt Industries, har store forventninger til virksomhedsprogrammet:

”Det fantastiske ved virksomhedsprogrammet er, at det rammer præcist ned i SMV’ernes behov. Dermed kan vi gøre grøn omstilling relevant for den femtedel af SMV’erne, der slet ikke er kommet med på den grønne bølge, og vi kan indfri behovet for hjælp hos de SMV’er, der allerede er i gang med omstillingen.”

Om publikationen "Genstart af danske SMV'er"
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har udsendt publikationen ”Genstart af danske SMV’er”, der afdækker SMV’ernes aktuelle situation og behov på de områder, som er centrale i erhvervsfremmebestyrelsens strategi.
Læs publikationen ”Genstart af danske SMV’er” (pdf) 

Publikationen bygger på svar fra et panel af SMV’er (0-249 ansatte). I april 2021 har 5.101 SMV’er deltaget i den første undersøgelse, og svarene er sammen med data fra Danmarks Statistik baggrund for publikationen.
Læs baggrundsrapporten om virksomhedspanelet (pdf)  

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: CSR i SMV'er

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

10.04.2024CSR.dk

Ny retspraksis i Europa: Klimabeskyttelse som menneskeret

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

30.04.2024

Sted

Aros Konference, København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup