Hver femte SMV mangler i den grønne omstilling
Kun knap hver tredje SMV er gået i gang med den grønne omstilling, og mange SMV’er har slet ikke grøn omstilling med i forretningen. Det skal gratis rådgivning for 120 mio. kr. lave om på.
I Danmarks titusinder af små og mellemstore virksomheder (SMV’er) gemmer der sig et stort potentiale for flere grønne virksomheder. For hver femte SMV er endnu ikke kommet i gang med den grønne omstilling, og en lige så stor gruppe ser ikke umiddelbart grøn omstilling som en mulighed i forretningen.
Det er et af budskaberne i en ny publikation fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse (bestyrelsen), ”Genstart af danske SMV’er”. Publikationen baserer sig på data fra Danmarks Statistik og bestyrelsens nye virksomhedspanel, som 5.000 SMV’er har deltaget i.
Publikationens tal viser, at der er stort potentiale for mere grøn omstilling i SMV’erne:
20 procent af SMV’erne arbejder slet ikke med grøn omstilling, mens hver femte SMV (21 procent) vurderer, at grøn omstilling ikke er relevant for dem. I den anden ende – den ”grønne ende” - arbejder næsten hver tredje virksomhed (31 procent) i ”meget høj grad”, ”i høj grad” eller ”i nogen grad” med grøn omstilling, men kun 16 procent af SMV’erne har en egentlig strategi for grøn omstilling.
Virksomhedsprogram: 120 mio. kr. til grøn omstilling
Grøn omstilling og cirkulær økonomi er en hjørnesten i det store virksomhedsprogram, som Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og de tværkommunale erhvervshuse i den kommende tid ruller ud til virksomheder over hele landet. Det samlede virksomhedsprogram har 600 millioner kroner at gøre godt med, som kommer fra EU’s genstartsmidler efter corona, og 120 af millionerne er øremærket til at styrke grønne erhvervsfremmeprojekter.
Per Michael Johansen, rektor på Aalborg Universitet og medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, peger på, at virksomhedsprogrammet åbner mulighed for, at endnu flere kommer i gang, og at de, der allerede er i gang, bliver endnu bedre til det grønne:
”Danmark har sat et ambitiøst klimamål, og hvis vi skal have reduceret CO2-udledningen med 70 procent i 2030, skal vi have flere SMV’er med på den grønne bølge. Rigtig mange er allerede i fuld gang med at udfolde det forretningsmæssige potentiale, der er i grøn omstilling, men vi skal længere ud. Det grønne element skal gøres relevant for alle SMV’ers forretning, og flere skal inddrage det som en del af deres strategi, så de kan bidrage til klimamålene.”
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har siden 2019 igangsat flere store initiativer for mere grøn omstilling i SMV’er, blandt andet det landsdækkende projekt ”Grøn og Cirkulær Omstilling i SMV’er” (GCO). Her har foreløbig flere hundrede SMV’er kortlagt deres klimaaftryk og fået udarbejdet en grøn forretningsmodel, som ofte er første skridt mod en ”grøn forretning”.
SMV’ernes behov er forskellige
Publikationen fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse viser desuden, at der er markante forskelle på SMV’ernes forhold til grøn omstilling:
- Benyttelse: 12 procent af virksomhederne arbejder i ”meget høj” eller ”høj grad” med grøn omstilling og cirkulær økonomi, mens andre 19 procent gør det i ”nogen grad”. 24 procent arbejder med det grønne og cirkulære i ”mindre grad”, og 20 procent arbejder ikke med grøn omstilling overhovedet. Det vigtigste motiv er hensynet til klimaet og klimamålene (71 procent). Det tæller også, men dog mindre, at virksomhederne kan spare penge på grøn omstilling, og så ser knap hver anden SMV, der arbejder med grøn omstilling, en gevinst for virksomhedens image. Kun få SMV’er har en egentlig strategi for deres grønne omstilling (16 procent).
- Barrierer: Den største barriere for grøn omstilling er manglende tid og medarbejderressourcer, svarer 27 procent af virksomhederne. 26 procent angiver, at de økonomiske, klimamæssige eller sociale gevinster er for små eller usikre, og 23 procent mangler kapital til at gennemføre grøn omstilling. 16 procent af SMV’erne ser manglende viden og rådgivning som en barriere for grøn omstilling. Få virksomheder nævner kompetencer i virksomheden (11 procent) og kvalificereret arbejdskraft (5 procent) som en barriere Blandt de 20 procent, som ”slet ikke” arbejder med grøn omstilling og cirkulær økonomi, nævner 70 procent, at det ikke er relevant for virksomheden. 13 procent nævner manglende efterspørgsel blandt kunderne, og 13 procent peger på en for lille eller for usikker gevinst, hvilket også anses som relevante barrierer blandt de virksomheder, som rent faktisk arbejder med grøn omstilling.
Virksomhedsprogrammets grønne spor skal sætte ind, netop hvor barriererne opleves. Gennem programmet får SMV’er mulighed for at få finansieret rådgivning om grøn og digital omstilling, vækstrådgivning og forretningsudvikling samt indkøb af konkret teknologi, produktionsudstyr, software mv.
Peter Rindebæk, medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og COO i Bladt Industries, har store forventninger til virksomhedsprogrammet:
”Det fantastiske ved virksomhedsprogrammet er, at det rammer præcist ned i SMV’ernes behov. Dermed kan vi gøre grøn omstilling relevant for den femtedel af SMV’erne, der slet ikke er kommet med på den grønne bølge, og vi kan indfri behovet for hjælp hos de SMV’er, der allerede er i gang med omstillingen.”
Om publikationen "Genstart af danske SMV'er"
Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har udsendt publikationen ”Genstart af danske SMV’er”, der afdækker SMV’ernes aktuelle situation og behov på de områder, som er centrale i erhvervsfremmebestyrelsens strategi.
Læs publikationen ”Genstart af danske SMV’er” (pdf)
Publikationen bygger på svar fra et panel af SMV’er (0-249 ansatte). I april 2021 har 5.101 SMV’er deltaget i den første undersøgelse, og svarene er sammen med data fra Danmarks Statistik baggrund for publikationen.
Læs baggrundsrapporten om virksomhedspanelet (pdf)
- EHS
Denne artikel er del af et tema:
I fokus: CSR i SMV'er