02.10.2019 | Strategi & ledelse
Hvordan drøftes verdensmål og ansvarlighed i direktions- og bestyrelseslokalet?
Indhold fra partner Hvad er dette?
Bestyrelsernes og direktionernes holdninger spænder fra skepsis til inderlig tro på bæredygtighed. En ny artikel fra INSEAD Knowledge peger på fem arketyper af adfærd, som er værd at holde for øje, når der diskuteres bæredygtig omstilling i virksomheden.
Årets CSR-konference løber af stablen d. 31. oktober og emnet er ansvarlighed i direktions- og bestyrelseslokalet
Årets CSR-konference på Børsen løber af stablen d. 31. oktober for 6. år i træk og emnet til debat er ansvarlighed i direktions- og bestyrelseslokalet. Bag konferencen står Dansk Erhverv, Erhvervsstyrelsen og FSR – danske revisorer og vi har allerede til årets VL-døgn set tydelige tegn på, at bæredygtighed og ansvarlighed får stadig større opmærksomhed i bestyrelseslokalerne.
På konferencen åbner vi døren til såvel direktions- og bestyrelseslokalerne for at få indsigt i de drøftelser, der foregår, og hvad roller og ansvar er i forhold til at sætte en bæredygtig omstilling af danske virksomheder på dagsordenen. Bl.a. kan deltagere på konferencen, der allerede er fuldt tegnet, høre Ørsteds bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen fortælle om de perspektiver, krav og forventninger han oplever.
Som optakt hertil er det interessant at se på tendenser fra store europæiske virksomheders bestyrelser som N. Craig Smith og Ron Soonieus, INSEAD, peger på i en artikel fra juni 2019. Baseret på interviews med ’non-executive’ direktører fra 50 store europæiske virksomheder viser de, at der er stor spredning på hvad der diskuteres, hvordan det diskuteres og hvorfor. Det er samtidig forskellige strategier, der skal til for at holde bæredygtighed på bestyrelsens dagsorden alt efter hvad det er for en adfærd bestyrelsesmedlemmerne udviser. De peger på fem arketyper og hvordan de kan tackles, som det kort beskrives her:
1. Benægterne
Benægtere er bestyrelses- og direktionsmedlemmer, der ser bæredygtighed som et buzzword eller en modedille. Når man skal håndtere benægtere, er det vigtigt at møde dem på deres egne vilkår og med stor tålmodighed. Tal om bæredygtighed - indirekte om nødvendigt - gennem specifikke, konkrete koncepter som risikoeksponering eller omkostningsreduktion. Vælg dit øjeblik med omhu. Rejs aldrig bæredygtighedsspørgsmål i krisetider. I stedet kan du prøve at engagere de enkelte bestyrelsesmedlemmer i en rationel samtale og opnå deres støtte, før du tager spørgsmålet op for hele bestyrelsen.
2. Hardliners
I modsætning til benægtere er hardliners klar på at tale positivt om bæredygtighed, men ud fra et forretningsmæssigt perspektiv. Deres fokus er på et strategisk ræsonnement kombineret med sund skepsis. Hardliners vil kun bekymre sig om bæredygtighed i det omfang det betaler sig eller er klart efterspurgt af interessenter. I dialogen med en hardliner, er det en fordel at introducere bestyrelsesmedlemmet til bæredygtige ideer, der ligger tæt på den eksisterende praksis. Fokuser på de "lavt hængende frugter". Start med områder, hvor business casen er stærk, og resultaterne er håndgribelige, og udvid herefter bæredygtighedstænkningen gradvist.
3. Den overfladiske
Den overfladiske type taler om vigtigheden af bæredygtighed, men undlader ofte at gå ind i nærmere dialog. De har en lav forståelse af de egentlige spørgsmål og kommer til kort, når det gælder de strategiske rammer, der er nødvendige for at tage reel handling. Her handler det om at bistå dem med at forvandle gode intentioner til resultater. Kunsten er at spille med på deres gode intentioner, så kom med positive forslag, men vælg dem med omhu.
4. Den selvtilfredse
Denne type kan være vanskelig at få øje på. Mange har måske tidligere vedtaget initiativer som CSR-rapporter, grønne produktlinjer eller ansvarlige forsyningskæder, men har herefter ikke holdt sig ajour. De vil bruge eksempler på tidligere succeser, såsom CO2-reduktion og engagement i lokalsamfundet for at lukke enhver tale om bæredygtighed. Når man skal håndtere den selvtilfredse type kan man med fordel fokusere på de individuelle handlinger i stedet for den overordnede strategiske gennemgang. Anerkend fortidens succeser, når du peger på mangler i den aktuelle praksis. Søg efter ligesindede og opret koalitioner.
5. Den sande troende
De sande troende foretager ligesom hardliners altid omhyggelig analyse af forretningsfordele og ulemper. De er imidlertid forskellige, idet de troende indtager en langsigtet tilgang. De anerkender udfordringerne og den forandring, der skal foretages for at integrere fx miljømæssige og sociale forhold i virksomhedsstrategien.
Læs hele artiklen her på engelsk: https://knowledge.insead.edu/responsibility/sustainability-and-the-five-archetypes-of-boardroom-behaviour-11691
Læs mere om CSR konferencen 2019 her: https://www.danskerhverv.dk/kurser-og-events/csrdag2019-verdensmal-og-ansvarlighed-i-direktions--og-bestyrelseslokalet/
Klima, miljø og energi

Ansøgning til Sustainability Awards er åben
Dansk Erhverv hylder i samarbejde med EY for tredje år i træk de største danske rollemodeller indenfor bæredygtighed. Tænker din virksomhed den bæredygtige omstilling ind i kerneforretningen, så kan du nu ansøge om en af årets priser.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse
SDG Business Accelerator – afrunding af første batch
SDG Business Accelerator er et program for danske SMV’er, som ønsker at styrke de muligheder, som arbejdet med bæredygtighed og verdensmål kan give virksomheden på et relevant eksportmarked. Måske er det noget for din virksomhed?
Indhold fra partner
Samfund

2030-panelet udgiver første statusrapport for udviklingen inden for Verdensmålene i Danmark
Hvad er 2030-panelet, hvem består det af og hvad viser den første statusrapport for udviklingen inden for Verdensmålene i Danmark?
Indhold fra partner
Kommunikation

CSRD – oftest stillede spørgsmål
Hvilke virksomheder er omfattet af de nye regler om CRSD, og hvornår skal man begynde at afrapportere? Hvilke standarder skal der bruges og er det obligatorisk at bruge en revisor? Alt det og meget mere kan du få svar i denne FAQ, hvor vi stiller skarpt på Corporate Sustainability Reporting Directive, og ikke mindst på, hvad det betyder for dig og din virksomhed. Har du spørgsmål til CSRD, så læs med her.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse
Ny guide til de nye regler om ligelig kønsrepræsentation i ledelsen
De største virksomheder skal rapportere om måltal for det underrepræsenterede køn i bestyrelsen, politikker og progression. Folketinget vedtog i maj 2022 skærperede regler om måltal og politikker for den kønsmæssige sammensætning af ledelsen og for rapportering herom. Erhvervsstyrelsen har den 6. december offentliggjort en ny vejledning, og nedenfor kan du få overblik.
Indhold fra partner
Kommunikation

CSR, ESG eller CSRD: Hvad betyder forkortelserne?
Min kollega arbejder med CSR. Nogle gange kalder hun det for ESG. For tiden danner hun sig et overblik over ESRS, som virksomheder skal bruge til rapportering jf. CSRD. Udover det sidder hun med CSDDD, som er inspireret af UNGP. Hvis du også har vanskeligt ved at finde rundt i de mange forkortelser, som præger arbejdet med bæredygtighed i disse år, så læs med her.
Indhold fra partner