Ingen panik: vi må godt spise Nutella

Der er mange udfordringer med palmeolie, men Ferrero, som producerer Nutella, lader til at være på rette vej. Flere NGOer har i al fald afvist behovet for at boykotte det populære produkt.

21.06.2015

CSR.dk

Googler man Ségolène Royal og Nutella får man 473.000 hits. Ingen af dem er mere end en uge gamle. For det er en uge siden, at den franske minister for økologi kom for skade at nævne det italienske smøreprodukt Nutella, som eksempel på et produkt vi skulle begrænse brugen af, fordi det ifølge hende bidrager til problemer forårsaget af brugen af palmeolie.

Så kan det nok være, at medier verden over gav sig til at tale om palmeolieproblemet. Det handler kort fortalt om, at man i dele af verden nedlægger skove for at etablere oliepalmeplantager i stedet. Markedet er nemlig enormt, særligt efter at transfedtsyrer er blevet forbudt mange steder. Det anslås således, at ingredienser fra palmeolie findes i omkring halvdelen af alle produkter i supermarkederne i dag. Det skriver the Independent.

Læs også: Dagligvarebutikker tager bæredygtigt ansvar

Problemet er at mindre skov er skidt for miljøet, med bidrag til en række udfordringer såsom drivhusgasser og biodiversitet. Palmeolieindustrien anklages desuden for at benytte sig af børnearbejde, farlige arbejdsforhold, urimelige lønforhold og på andre måder krænke menneskerettighederne.

Greenpeace siger Nutella er ok
Det digitale erhvervsmedie Quartz har spurgt bl.a. miljøforkæmperne Greenpeace og Verité, en international arbejdsrettighedsorganisation, om den franske minister har ret. De siger begge at der ikke er nogen grund til at boykotte Nutella, som begge fortæller er med til at arbejde for at finde en løsning på palmeolieproblemerne. Således støtter Ferrero the Palm Oil Innovation Group, og højere standarder for arbejdere i palmeolieindustrien. Virksomheden fortæller desuden at de har nået deres mål om kun at bruge plameolie som er certificeret af the Roundtable on Sustainable Palm Oil.

Læs også: Palmeolien kommer frem i lyset

Bæredygtig palmeolie vinder frem
Både virksomheder og NGOer siger, at bæredygtig palmeolie er både muligt og allerede tilgængeligt. Den europæiske palmeolieindustriorganisation fremlagde således tidligere i juni måned en plan for at skaffe 100% cerficeret plameolie før 2020. 

De danske forbrugere kan godt regne med, at deres supermarked har taget stilling og iværksat initiativer i forhold til bæredygtig palmeolie. Både Coop, De Samvirkende Købmænd og Dansk Supermarked er initiativtagere til et fælles projekt under brancheorganisationen Dansk Erhverv, ligesom de fleste har forpligtet sig på egne vegne. 

amfori a.i.s.b.l.

Sponseret

ESG i forsyningskæden: Sådan gentænker du risikostyring i en verden i forandring

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

19.11.2025CSR.dk

Business casen for bæredygtighed – hvad betyder det?

19.11.2025CSR.dk

Trods lettere regler investerer kommunerne stadig ikke i solceller

18.11.2025CSR.dk

Danmark står uden for ny grøn koalition for skat på privatfly

18.11.2025Klimaklar

Sponseret

Klimaregnskab førte til 40 tons mindre plastspild om året hos CK Produktion

18.11.2025Valified

Sponseret

Bestyrelsens blinde vinkel: ESG er ikke så komplekst, som mange tror

17.11.2025CSR.dk

Danske virksomheder vil koble klima med sikkerhed og uafhængighed på COP30

14.11.2025CSR.dk

Grøn strøm fra den rådne banan: Der skal være mere inddragelse

14.11.2025CSR.dk

Ørsted fuldender sin grønne omstilling: 98 procent lavere CO2-udledning

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
OHSMS ISO 45001:2018 Lead auditor arbejdsmiljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret OHSMS ISO 45001:2018 Lead Auditor Arbejdsmiljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold ISO 45001:2018 og i overensstemmelse med ISO 19011 og ISO 17021 standarderne.

Dato

17.11.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
ESG-kommunikation: Fra strategi til stærke fortællinger

Du lærer at se og forstå det kommunikative potentiale i ESG og samfundsansvar. Dine undervisere Mette Gert Boldt og Line Schmeltz sørger for, at du efter kurset kan arbejde mere strategisk og kreativt med ESG-fortællinger i din organisation.

Dato

19.11.2025

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

UN Global Compact Network Denmark
Workshop
Kom godt i gang med ESG og arbejdet med bæredygtighed i praksis - Århus

Dette arrangement har til formål at hjælpe små og mellemstore virksomheder, der gerne vil i gang med at lave en ESG-opgørelse eller allerede har taget de første skridt mod bæredygtighed, men har behov for konkrete værktøjer, viden og sparring for at komme videre i praksis.

Dato

19.11.2025

Tid

12:00

Sted

Rytoften 3, 8210 Aarhus, Danmark

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
ISO/IEC 27002:2022 Foundation - Certificeret af PECB

Vores ISO/IEC 27002 Foundation giver dig det nødvendige overblik over de nye sikkerhedsforanstaltninger til beskyttelse af informationer. Kurset afvikles som fysisk klasseundervisning og giver adgang til at tage online-eksamen og opnå den tilhørende ISO/IEC 27002 Foundation certificering hos PECB.

Dato

20.11.2025

Sted

København Ø

Bureau Veritas
Kursus
ISO 9001:2025 Lead Auditor Refresher

Opdater din viden om ISO 9001:2015

Dato

20.11.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Bureau Veritas
Kursus
Root Cause Analysis (RCA)

Årsagsanalyse bruges til at forbedre produktkvalitet, minimere sikkerhedsrisici og opfylde regulative krav. Det hjælper virksomheder til at identificere de underliggende årsager til afvigelser, så de kan implementere nødvendige ændringer for at forhindre gentagelse. Dette kan omfatte alt fra kvalitetsproblemer i et produkt til fødevaresikkerhedsproblemer som kemiske-, mikrobiologiske- og fremmedlegemerisici. Desuden anvendes årsagsanalyser ofte til dokumentationen af løsninger på eventuelle problemer eller hændelser, som er nødvendige ifølge regler, regulativer og ledelsesstandarder. Her er forståelsen for forskellen mellem korrigerende – og forebyggende handlinger nøglestenen.

Dato

20.11.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia