Innovationsbehovet er konstant

Den hollandske tæppeproducent Dessos vej mod Cradle to Cradle går gennem omfattende innovation og dybe samarbejdsrelationer med leverandører. Det har vist sig også at være en god forretning.

Når Desso laver tæpper, sker det ud fra devisen om, at materialerne skal være så miljøvenlige og i så ren en form, at de kan skilles ad og genbruges igen og igen. .

10.06.2015

CSR.dk

I tråd med Cradle to Cradle-principperne har Desso og nordisk direktør Michael Aastrup som mål, at alle materialerne i Dessos tæpper skal være genbrugte og kunne genbruges som nye tæpper i 2020..

Siden Desso for otte år siden begyndte at omstille virksomheden ud fra Cradle to Cradle-principperne, har de tredoblet deres markedsandel i Europa og udviklet nye, populære produkter. Samtidig med at de, som nordisk direktør Michael Aastrup siger, ’gør det rigtige’.

Læs også: Hvem har taget min flaske?

Når Desso laver tæpper, sker det ud fra devisen om, at materialerne skal være så miljøvenlige og i så ren en form, at de kan skilles ad og genbruges igen og igen.

I produktionen af tæpperne bruges i stort omfang energi fra vedvarende energikilder, og de arbejder kontinuerligt med at mindske forbruget af både materialer og vand.

I tråd med Cradle to Cradle-principperne har Desso som mål, at alle materialerne i Dessos tæpper skal være genbrugte og kunne genbruges som nye tæpper i 2020.

Desuden skal materialerne understøtte Dessos vision om, at virksomhedens produkter bidrager positivt til miljø og sundhed.

Fra olie til genbrugskalk
På den baggrund var første skridt, da Desso gik i gang, at give produkternes bestanddele et eftersyn.

”Det viste sig, at en tredjedel af materialerne i vores produkter skulle erstattes for at leve op til vores nye standarder”, siger Michael Aastrup.

Desso var for eksempel nødt til at udvikle en helt ny bagside til deres tæpper. Den gamle var baseret på bitumen, et restprodukt fra raffineringen af råolie, som ikke kan recirkuleres, hvilket er uforligneligt med Cradle to Cradle-ambitionerne. 

For tre år siden lykkedes det så at lancere tæpper med kalkbaseret bagside under navnet Desso Ecobase. Den næste udfordring var at få fat i ikke-jomfruelig kalk. Efter en afsøgning af mulighederne fandt man ud af, at de hollandske vandværker producerer rigelige mængder affaldskalk, som Desso nu aftager.

Nye produkter og nye alliancer
Ud af arbejdet med at udvikle en ny bagside af nye materialer er også kommet nye produkter med hidtil usete egenskaber.

Trængsel på det grønne gulv

Der er kamp om at være dem med de grønneste gulvløsninger.

Hollandske Desso optræder på denne arena sammen med amerikanske Interface, som siden 1994 har arbejdet frem mod målet om at blive en mere bæredygtig virksomhed.

De to virksomheder har forskellige tilgange – Desso baserer sit arbejde på Cradle to Cradle-konceptet, mens Interface forfølger en mere klassisk bæredygtighedsstrategi.

De to virksomheder er dog fælles om at have mål for anvendelsen af vedvarende energi, genanvendelse af produkterne, nedbringelsen af affald fra produktionen osv. 

Et eksempel er, at Desso opdagede, at den nye kalkbagside kunne gøres gennemsigtig. Den mulighed bruges nu til at producere løsninger i samarbejde med Phillips, hvor der kan trænge lys op gennem tæppet, så det kan fungere eksempelvis som vejviser.

Desso har også rådført sig med Verdenssundsorganisationen, WHO, for at finde ud af, om deres produkter kunne afhjælpe sundhedsproblemer. Det viste sig, at i forhold til luftkvalitet er finstøv et stort problem, fordi mennesker bruger mere end tre fjerdedele af deres tid indendørs.

For Desso blev denne indsigt startskuddet til udviklingen af et tæppe, kaldet Desso Airmaster, som opfanger finstøv og lagrer det der, indtil tæppet støvsuges.

”Den slags produkter var vi aldrig kommet i nærheden af, hvis vi ikke havde begivet os ud på vores Cradle to Cradle-rejse. Det er udfordrende hele tiden at skulle finde på nyt, og behovet for innovation stopper aldrig med de krav, der ligger i vores vision og målsætninger”, understreger Michael Aastrup.

”Det er heller ikke noget, vi kan gøre alene. Og så er det tilfredsstillende at se, hvordan der i starten ikke rigtig var nogen, der gad at danse med os. Nu vil de alle sammen være med”, fortsætter han.

Omkostninger holdes nede, fordi alle er med
”Man kan ikke lykkes med en omstilling, hvis man ikke får medarbejderne med. Det kan ikke bare være ledelsens projekt”, siger Michael Aastrup.

Læs også: Bæredygtige produkter trodser forbrugeres fodslæb

For at blive en Cradle to Cradle-virksomhed er alle Dessos produktionsprocesser blevet re-evalueret. Det kunne godt have skabt problemer, hvis ikke medarbejdere på alle niveauer var blevet involveret i det arbejde.

”Det var vigtigt at få dem, der kendte maskinerne og alle processerne, med i udviklingsarbejdet. Vi tror også, at det er forklaringen på, at vi i dag har en meget høj produktionseffektivitet på vores anlæg. Og at vi derfor har kunnet holde prisniveauet på vores produkter stabilt”, siger Michael Aastrup. 

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

05.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Nu er ansøgningsperiode åben: Sådan indstiller du din virksomhed til Sustainability Awards 2024

05.04.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

Case: Conrum – en ny koncern født ind i en tid med ESG

25.03.2024CrossMind Reklamebureau ApS

Sponseret

ESG kalder på stærke kommunikationsværdikæder

22.03.2024Industriens Fond

Sponseret

“Vi har fået afmystificeret klimaregnskaber og lært at kommunikere grønt”

20.03.2024CSR.dk

Sådan kan bureauer vise vejen

19.03.2024Advice

Sponseret

Fremtiden tilhører dem, der tør handle

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus