Investorer ser ikke værdien af bæredygtighed

Der er stor forskel på, hvor meget værdi virksomhederne selv mener, at deres bæredygtighedsarbejde skaber for forretningen, og den værdi investorerne oplever, viser Accenture-rapport.

17.11.2014

CSR.dk

”Undersøgelsen viser, at der er en brist i kommunikationen mellem topleder og investor”, siger Kristoffer Hvidsteen, sustainability lead hos Accenture. Billedtekst: Foto: Accenture..

Virksomhederne er langt fra gode nok til at fortælle investorerne om deres bæredygtigheds-indsatser og vise, hvilken værdi arbejdet skaber for forretningen. Derfor bliver virksomhederne sjældent belønnet af investorerne for bæredygtighedsarbejdet.

Det er en af konklusionerne i en ny undersøgelse foretaget af konsulentfirmaet Accenture i samarbejde med investornetværket UN Principles for Responsible Investment.

I undersøgelsen svarer hele 57 procent af toplederne, at deres bæredygtighedsstrategi skaber værdi for forretningen, og 38 procent af disse svarer tilmed, at de kan sætte tal på værdiskabelsen. Til sammenligning er det kun henholdsvis ni procent og syv procent af investorerne, der er af samme holdning. Faktisk efterspørger ni ud af ti investorer i undersøgelsen, at bæredygtighed i højere grad indgår i de officielle regnskabspræsentationer fra virksomhederne.

Læs også: Ja tak til bæredygtig business

Omvendt efterspørger toplederne mere klarhed fra investorerne om, hvad de konkret ønsker for at kunne belønne virksomhederne i form af investeringer. 

”Undersøgelsen viser, at der er en brist i kommunikationen mellem topleder og investor, og det munder ud i en tosidet problematik: På den ene side klager toplederne over, at investorerne ikke spørger nok til bæredygtighedsindsatserne og ikke belønner virksomhederne i tilstrækkelig grad for deres arbejde på den front. På den anden side siger investorerne, at de ikke kan få øje på, at virksomhederne skaber synderlig værdi gennem bæredygtighed, og dermed kan de ikke belønne virksomhederne for det. Det betyder, at virksomhederne risikerer at gå glip af investeringer og dermed vækst”, siger Kristoffer Hvidsteen, sustainability lead hos Accenture.

De finansielle strukturer er en barriere
Noget tyder dog på, at bedre kommunikation mellem de to parter ikke er vejen frem alene for at løse problematikken. Undersøgelsen peger på, at måden, som hele den finansielle sektor er bygget op på, udgør en barriere for, at investorerne kan fokusere mere på bæredygtighed.

Hele 71 procent af investorerne svarer, at virksomhedernes tiltag på bæredygtighedsfronten besværliggøres af, at finansielle investeringer ofte er kortsigtede, og halvdelen (49 procent) svarer, at kvartalsregnskaber udgør en barriere for indførelse af bæredygtighed i virksomhedsvurderinger, fordi de ikke giver plads til de mere langsigtede strategier: 

Om undersøgelsen

Rapporten baserer sig på interviews (16 respondenter, to danske) og en spørgeskemaundersøgelse (67 respondenter) blandt topledere fra finansielle virksomheder og investorer fra UN Principles of Responsible Investment verden over. 

”Vores undersøgelse peger på, at der er en række indbyggede strukturer i den finansielle sektor, der modvirker en udvikling hen mod en mere bæredygtig økonomi. Mange investorer har historisk haft et udgangspunkt med ’negativ screening’ af virksomhedernes arbejde med bæredygtighed for at finde de virksomheder i markedet, det er bedst at undgå. Tilmed er vurderinger sjældent blevet kommunikeret ud i markedet, og det efterlader virksomhederne i mørket omkring prioriteringer”, siger Kristoffer Hvidsteen og fortsætter: 

”En række finansielle virksomheder har nu skiftet tilgang og anvender i stedet for en ’positiv screening’, der går ud på at vælge de virksomheder, der præsterer bedst inden for bæredygtighed. Det kombinerer investorerne med at gå i tættere dialog med virksomhederne omkring bæredygtighed. Det er en meget positiv udvikling, for dermed kommer positive elementer som bæredygtighed mere i betragtning, når en virksomheds værdi fastsættes. Nu mangler vi bare, at investorerne giver guidance til markedet omkring virksomhedernes præstationer, ligesom vi ser det med mere traditionelle finansielle vurderinger. Det er noget af det, der skal til for at skabe transformation mod en bæredygtig økonomi”, vurderer Kristoffer Hvidsteen.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

04.07.2025CSR.dk

Økonomer vil gentænke regnemodeller for klimatiltag

03.07.2025CSR.dk

Flere virksomheder dropper miljøvenlig markedsføring

30.06.2025CSR.dk

Ny rapport: EU risikerer at bremse bæredygtigheden med for lave krav

30.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Deltag i ESG Sommerskole: Få viden og værktøjer i din sommerferie

27.06.2025CSR.dk

Hvordan vil EU bekæmpe greenwashing uden regulering?

26.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtige karriereveje: nyt initiativ sætter fokus på kompetencer, karriereskift og ESG-roller

26.06.2025CSR.dk

Apple kritiserer EU-krav: iPads får bundkarakter i energimærkning

25.06.2025CSR.dk

Færre krav, færre hænder: ESG-ansatte skubbes ud af omnibus

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K