30.03.2017 | Klima, miljø og energi
Investorer vil have havvindmøller - ikke kul
Ny havmøllepark ved britisk kyst viser en klar tendens: Havmøller er populære som aldrig før.
I alt skal 32 af de store Vestas-havmøller installeres i havmølleparken Burbo Bank Extension, som opføres af Dong Energy. Foto: Dong Energy.
Dong Energy er i fuld gang med at etablere og installere 32 Vestas-havmøller ud for den engelske by Liverpools kyst, skriver The New York Times. 32 havmøller, der hver strækker sig 195 meter op i luften og har en kapacitet på otte MW, hvilket gør dem til verdens største af slagsen. Når parken står færdig, vil den kunne producere strøm til 230.000 britiske hjem.
Og havmølleparker kan i høj grad blive vejen frem. Energiformen er ligefrem på vej til at blive mainstream, skriver den amerikanske avis.
“Hvis du havde spurgt investorerne for fem år siden, ville kun få være på udkig efter havmølleparker”, siger Suzanne Buchta, adm. direktør for Bank of America Merril Lynch, til New York Times. Men det har ændret sig nu, fortæller hun.
Havmølleparker er det nye sort
Siden havmøllerne fik sin debut i 1991, er teknologien blevet betydeligt bedre og mere effektiv. Møllerne, der bliver installeret i dag, er større og producerer mere elektricitet, og det betyder mere grøn energi og et større økonomisk overskud.
Det har naturligvis tiltrukket investorer, der dermed har skabt mere konkurrence blandt producenter som eksempelvis Vestas og Siemens.
Bedre teknologi og mere konkurrence har været med til at skabe et fald i priserne de seneste år. Et fald, der skaber håb om, at havmøller snart kan konkurrere med konventionelle energiformer og i sidste ende klare sig helt uden tilskud, skriver New York Times.
Læs også: Kunstig ø i Nordsøen kan sikre fremtidens vindenergi
Det afspejler sig også i kulindustrien, hvor verdens største kulselskab, Peabody, har haft et særdeles hårdt år og blandt andet været tæt på at gå fallit.
Sidste år skrev finansmediet Bloomberg således, at den samlede markedsværdi af amerikanske kulmineselskaber på blot fem år var faldet til mindre end en tiendedel.
Og kulkrisen var netop også et varmt emne gennem hele den amerikanske valgdebat, hvor Donald Trump lovede at booste industrien. Noget han netop har fulgt op på ved at ophæve Barack Obamas stop for anlægning af nye kulminer i landet.
Læs mere om den britiske havmøllepark her.
-CHM
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Menneskerettigheder

Migrantarbejdere i Qatar bør have del i overskuddet fra VM
Trods visse forbedringer over de sidste 10 år, bør Fifa give milliarder i kompensation til migrantarbejdere i Qatar efter VM er gennemført.
Strategi & ledelse

Telia åbner for salg af brugte mobiler
I et nyt koncept kan forbrugere nu få mulighed for at aflevere og købe brugte mobiler. Konceptet er både en fordel for kunden og kloden, mener direktør.
Samfund

Danmark skal vise klimavejen for 100 europæiske storbyer
BLOX og Dansk Industri skal - sammen med et konsortium af danske og europæiske partnere – være med til at finde løsninger, som 100 storbyer kan trække på.
Klima, miljø og energi

Råd: Alle virksomheder bør lave klimaregnskaber
Rådet for Samfundsansvar og Verdensmål har netop offentliggjort syv råd, der blandt andet opfordrer alle virksomheder til at opgøre og rapportere klimaaftryk. Kravet vil alligevel komme fra andre aktører, mener formand for FSR.
Klima, miljø og energi

Havvind skal levere halvdelen af EU's grønne energi
Den nye Esbjerg-erklæring, der skal gøre Nordsøen til et grønt kraftcenter, er en prægtig plan, og den bakkes op af endnu større planer fra EU. Nu skal de bare udføres.
Strategi & ledelse

Ledere er afgørende for den grønne omstilling
Danmark kommer ikke i mål med grøn omstilling uden ledere, lyder det fra eksperter, ledere og politikere, der har bidraget til publikationen ”Klima kræver ledelse”, som organisationen "Lederne" sendte ud i verden i denne uge.