30.03.2017  |  Klima, miljø og energi

Investorer vil have havvindmøller - ikke kul

Ny havmøllepark ved britisk kyst viser en klar tendens: Havmøller er populære som aldrig før.

Dong Energy er i fuld gang med at etablere og installere 32 Vestas-havmøller ud for den engelske by Liverpools kyst, skriver The New York Times. 32 havmøller, der hver strækker sig 195 meter op i luften og har en kapacitet på otte MW, hvilket gør dem til verdens største af slagsen. Når parken står færdig, vil den kunne producere strøm til 230.000 britiske hjem.

Og havmølleparker kan i høj grad blive vejen frem. Energiformen er ligefrem på vej til at blive mainstream, skriver den amerikanske avis.

“Hvis du havde spurgt investorerne for fem år siden, ville kun få være på udkig efter havmølleparker”, siger Suzanne Buchta, adm. direktør for Bank of America Merril Lynch, til New York Times. Men det har ændret sig nu, fortæller hun.

Havmølleparker er det nye sort
Siden havmøllerne fik sin debut i 1991, er teknologien blevet betydeligt bedre og mere effektiv. Møllerne, der bliver installeret i dag, er større og producerer mere elektricitet, og det betyder mere grøn energi og et større økonomisk overskud.

Det har naturligvis tiltrukket investorer, der dermed har skabt mere konkurrence blandt producenter som eksempelvis Vestas og Siemens.

Bedre teknologi og mere konkurrence har været med til at skabe et fald i priserne de seneste år. Et fald, der skaber håb om, at havmøller snart kan konkurrere med konventionelle energiformer og i sidste ende klare sig helt uden tilskud, skriver New York Times.

Læs også: Kunstig ø i Nordsøen kan sikre fremtidens vindenergi

Det afspejler sig også i kulindustrien, hvor verdens største kulselskab, Peabody, har haft et særdeles hårdt år og blandt andet været tæt på at gå fallit.

Sidste år skrev finansmediet Bloomberg således, at den samlede markedsværdi af amerikanske kulmineselskaber på blot fem år var faldet til mindre end en tiendedel.

Og kulkrisen var netop også et varmt emne gennem hele den amerikanske valgdebat, hvor Donald Trump lovede at booste industrien. Noget han netop har fulgt op på ved at ophæve Barack Obamas stop for anlægning af nye kulminer i landet.

Læs mere om den britiske havmøllepark her.

-CHM

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere