04.04.2014 | Strategi & ledelse
Islandske modevirksomheder satser mere på bæredygtighed
Indhold fra partner Hvad er dette?
Post-2007 kalder islændingene selv perioden efter finanskrisen, der ledte til landsdækkende krise, og en generel mistillid til det islandske erhvervsliv. Men krisen medførte også, at forskelige industrier nu så småt forholder sig systematisk til CSR.
Over få år er vi begyndt at se en bevægelse mod en mere strategisk tilgang til CSR i Island. Gode eksempler herpå er virksomheder som Landsbankii, Islandsbanki og telefonselskabet Siminn. Den islandske CSR-organisation FESTA vokser ekspansivt i denne tid, og stadig flere virksomheder overvejer, hvordan de skal gå fra ad hoc aktiviteter til en mere strategisk tilgang.
Sustainability i den islandske modeindustri
Mens det meget har været de store virksomheder, der har flyttet sig på CSR-agendaen tidligere, så er der nu også bevægelse blandt de små. Dette gælder ikke mindst for den spirende islandske mode- og designindustri, som begynder at tænke bæredygtighed og CSR mere strategisk uden at give køb på det værdibaserede udgangspunkt. I sidste uge afholdte Deloitte sammen med arrangørerne af Islands Design March 2014 og Nordic Fashion Association et seminar med fokus på bæredygtighed og CSR i modeindustrien.
Den islandske mode- og designindustri er virkelig interessant i forhold til CSR og bæredygtighed. For mange af aktørerne er det ganske enkelt deres fundament at tænke i naturlige og bæredygtige materialer, have tætte relationer og indgående kendskab til hver enkelt leverandør og overveje hvordan man kan fremme bæredygtigt forbrug. Det er en spændende case på hvordan en spirende industri tænker CSR og bæredygtighed ind fra start, siger Anne Mette Christiansen, partner hos Deloitte Sustainability.
Seminaret blev modtaget med stor interesse fra lokale, islandske modevirksomheder med deltagelse fra mere end 90 repræsentanter fra den islandske modeindustri. Blandt hovedtalerne var Johan Arnø Kryger fra Danish Fashion Institute, og derudover delte tre lokale modebrands; Karbon, As We Grow, og Ella, deres visioner for og refleksioner over arbejdet med bæredygtighed. Ikke overraskende var det særligt udfordringerne forbundet med arbejdet med ansvarlig leverandørstyring, herunder hvordan man fremmer brug af bæredygtige materialer og bæredygtigt forbrug, der var gennemgående temaer.
Læs mere om sustainability i modeindustrien her:
Fashioning Sustainability
Modeanalysen 2014
Strategi & ledelse

Supply Chain Sustainability – How to ensure real progress?
Ambitious commitments require end-to-end transparency. Stakeholders welcome the ambition, but want to check progress
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Nyt innovationsprogram for SMVer skal udvikle bæredygtige løsninger med afsæt i 3D-print
AM Sustain er et innovationsprogram for små og mellemstore virksomheder med fokus på AM-teknologi/ 3D-print og bæredygtighed under Dansk AM Hub. Programmet implementeres i samarbejde med Deloitte. Dansk AM Hub er initieret og udviklet af Industriens Fond.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

En fjerdedel af verdens arbejdskraft er truet af klimaforandringer
En ny rapport fra Deloitte slår fast, at over 800 millioner jobs er truet af ekstremt klima og de økonomiske konsekvenser af omstillingen. Rapporten peger dog også på et potentiale for skabelsen af 300 millioner nye jobs i 2050, hvis verdens ledere handler og investerer rettidigt i en bæredygtig omstilling af arbejdsmarkedet.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

How can you implement the SDGs in your business?
Hear how the professional board member, Stine Bosse, our Minister for Finance, Kristian Jensen, and the CFO, Rebecca Self, address the SDGs in short video interviews.
Indhold fra partner
Supply chain

Join Deloitte’s Supply Chain Panel
You have a great opportunity to be part of a growing community!
Indhold fra partner
Samfund

Råd til en vellykket ansættelse af flygtninge på din arbejdsplads
At få flygtninge vellykket ombord på en arbejdsplads kræver mere end den sædvanlige onboarding-proces. At fastholde dem kræver ofte også en bredere indsats for en inklusiv arbejdsplads end mange begår i dag.
Indhold fra partner