Jobs skal være anstændige både ude og hjemme

Indsatsen for anstændige jobs dækker mange og meget forskellige emner. Men det er ikke et blankt lærred. Arbejdet har været i gang i mere end 100 år.

Essensen i anstændige jobs er arbejdgivere der tilbyder ordentlige vilkår - inklusive sikkerhed. .

05.05.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Da CSR.dk for mere end et halvt år siden besluttede, at vi ville have et tema om anstændige jobs i 2020, vidste vi ikke, at coronakrisen ville få emnet til at fremstå ekstra aktuelt. Fordi krisen gør, at effekten af ikke at have fokus på anstændige jobs, fremstår ekstra tydelig.

De oplagte eksempler er arbejderne i de globale forsyningskæder i f.eks. Asien. Uden mulighed for at organisere sig til fælles repræsentation over for arbejdsgivere kan man ikke protestere og blive inddraget når fabrikken lukker ned eller det modsatte. Og uden en ordentlig løn, når der ikke er krise, kan man ikke sikre sig selv og sin familie til de svære perioder.

Mere overraskede blev nogle af os nok over, hvor sårbare en del virksomheders medarbejdere er i USA, og hvordan det påvirker hele samfundets modstandskraft negativt. F.eks. betyder ingen ret til løn under sygdom, at covid-19-smittede går på arbejde, for at sikre sig mod en fyring der ellers vil komme efter kort tids fravær.

I Danmark har krisen i nogen grad hjulpet med at besvare spørgsmålet om, hvordan anstændige jobs ser ud, og hvad det basalt set handler om.

Hvilke forhold og vilkår tilbyder en virksomheds sine medarbejdere i en krisesituation? Hvor hurtig er man til at afskedige? Hvem mister sit arbejde først – er det unge, ældre, flygtninge, handicappede? Hvis man er nødt til at fyre folk, har de så de nødvendige kompetencer til at få et andet job i en anden organisation?

En klar omend bred definition
At få blik for dette er relevant, fordi ”anstændige jobs” kan komme til at virke som et blankt lærred, hvor man kan male alt, man måtte have lyst til, hvis blot det har noget at gøre med at have medarbejdere i sin virksomhed. Men lærredet er ikke blankt.

Den internationale arbejdsorganisation (ILO) har arbejdet for at fremme anstændige jobs siden 1919, og de definerer anstændigt arbejde sådan her:

“Decent work sums up the aspirations of people in their working lives. It involves opportunities for work that is productive and delivers a fair income, security in the workplace and social protection for families, better prospects for personal development and social integration, freedom for people to express their concerns, organize and participate in the decisions that affect their lives and equality of opportunity and treatment for all women and men.”

Det meste af det, der er i den definition er noget, man har forhandlet og lovgivet sig frem til i Danmark og en række andre lande. Men i de fleste er det ikke sådan. Til gengæld er det at være med til at skabe anstændige jobs nærmest et Kinder-æg af forbedringer - for det enkelte menneske og for samfundet. 

"Anstændige jobs er det man kalder et "SDG sweet-spot", fordi det, hvis man skaber forandring her, vil lede til ikke blot et bedre indkomstgrundlag blandt arbejdere i produktionslande, men oveni det vil det få positive afledte effekter på sundhed, ernæring, stop for børnearbejde, uddannelse, lighed, osv.," siger Mikkel Stenbæk Hansen, der som direktør for Dansk Initiativ for Etisk Handel arbejder med anstændige jobs i en række multistakeholderprojekter.

Samme mål, forskellige metoder
Uanset om ens virksomhed primært operer ude eller hjemme, er ambitionen og definitionen altså den samme. Men der er alligevel en verden til forskel på, hvordan man kan og skal tilrettelægge og prioritere sin indsats, afhængigt af om arbejdet foregår i Dhaka eller Dalby.

Hos CSR.dk beskæftiger vi os oftest med forholdene i Dhaka, og hvordan virksomheder kan arbejde gennem sin leverandørkæde. Den vinkel vil også være at finde i dette tema. F.eks. har en af temapartnerne, BSR, bidraget med en række artikler, som fokuserer på kvinders muligheder for anstændige jobs i forsyningskæder.

Men vi har denne gang også vendt blikket mod Dalby og har talt med et hotel og en erhvervsfremmeorganisation om, hvad anstændige jobs er, når de arbejder med dem.

Både Sinatur-hotellerne og Erhvervshus Fyn har således for nylig givet sig selv et serviceeftersyn ved brug af SDG Action Manager. Den proces gav klarhed over, at det sådan set går rigtig fint, men at der godt kunne strammes op i formalia på de indre linjer. For Erhvervshus Fyn landede det også sådan, at linket mellem øget digitalisering, som er et område de opfordrer fynske virksomheder til at omfavne helhjertet, og anstændige jobs kom til at fremstå tydeligt og med væsentlighed.

Temaet kommer til at ligge på CSR.dk’s forside frem til begyndelsen af juni 2020. Vi fylder nye artikler på med jævne mellemrum – fra både Dhaka og Dalby.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: anstændige jobs

Hvordan ser anstændige jobs ud, og hvordan kan man arbejde med at have dem i både sin egen drift og i sin værdikæde? Temaet ser på, hvordan virksomheder konkret arbejder med anstændige jobs og udfolder centrale dele af denne vigtige dagsorden. 

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

01.11.2024Meyers A/S

Sponseret

Meyers støtter Mødrehjælpens Julehjælp fra Valby til Viborg

31.10.2024BSR

Sponseret

Adequate Wages vs. Living Wages: Implementation Guidance for Companies

31.10.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er nomineret til Arbejdsmiljøprisen i Ergonomi

28.10.2024Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Konference skal skabe et fælles sprog for trivsel og tryghed på arbejdspladsen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V