Jobs skal være anstændige både ude og hjemme

Indsatsen for anstændige jobs dækker mange og meget forskellige emner. Men det er ikke et blankt lærred. Arbejdet har været i gang i mere end 100 år.

Essensen i anstændige jobs er arbejdgivere der tilbyder ordentlige vilkår - inklusive sikkerhed. .

05.05.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Da CSR.dk for mere end et halvt år siden besluttede, at vi ville have et tema om anstændige jobs i 2020, vidste vi ikke, at coronakrisen ville få emnet til at fremstå ekstra aktuelt. Fordi krisen gør, at effekten af ikke at have fokus på anstændige jobs, fremstår ekstra tydelig.

De oplagte eksempler er arbejderne i de globale forsyningskæder i f.eks. Asien. Uden mulighed for at organisere sig til fælles repræsentation over for arbejdsgivere kan man ikke protestere og blive inddraget når fabrikken lukker ned eller det modsatte. Og uden en ordentlig løn, når der ikke er krise, kan man ikke sikre sig selv og sin familie til de svære perioder.

Mere overraskede blev nogle af os nok over, hvor sårbare en del virksomheders medarbejdere er i USA, og hvordan det påvirker hele samfundets modstandskraft negativt. F.eks. betyder ingen ret til løn under sygdom, at covid-19-smittede går på arbejde, for at sikre sig mod en fyring der ellers vil komme efter kort tids fravær.

I Danmark har krisen i nogen grad hjulpet med at besvare spørgsmålet om, hvordan anstændige jobs ser ud, og hvad det basalt set handler om.

Hvilke forhold og vilkår tilbyder en virksomheds sine medarbejdere i en krisesituation? Hvor hurtig er man til at afskedige? Hvem mister sit arbejde først – er det unge, ældre, flygtninge, handicappede? Hvis man er nødt til at fyre folk, har de så de nødvendige kompetencer til at få et andet job i en anden organisation?

En klar omend bred definition
At få blik for dette er relevant, fordi ”anstændige jobs” kan komme til at virke som et blankt lærred, hvor man kan male alt, man måtte have lyst til, hvis blot det har noget at gøre med at have medarbejdere i sin virksomhed. Men lærredet er ikke blankt.

Den internationale arbejdsorganisation (ILO) har arbejdet for at fremme anstændige jobs siden 1919, og de definerer anstændigt arbejde sådan her:

“Decent work sums up the aspirations of people in their working lives. It involves opportunities for work that is productive and delivers a fair income, security in the workplace and social protection for families, better prospects for personal development and social integration, freedom for people to express their concerns, organize and participate in the decisions that affect their lives and equality of opportunity and treatment for all women and men.”

Det meste af det, der er i den definition er noget, man har forhandlet og lovgivet sig frem til i Danmark og en række andre lande. Men i de fleste er det ikke sådan. Til gengæld er det at være med til at skabe anstændige jobs nærmest et Kinder-æg af forbedringer - for det enkelte menneske og for samfundet. 

"Anstændige jobs er det man kalder et "SDG sweet-spot", fordi det, hvis man skaber forandring her, vil lede til ikke blot et bedre indkomstgrundlag blandt arbejdere i produktionslande, men oveni det vil det få positive afledte effekter på sundhed, ernæring, stop for børnearbejde, uddannelse, lighed, osv.," siger Mikkel Stenbæk Hansen, der som direktør for Dansk Initiativ for Etisk Handel arbejder med anstændige jobs i en række multistakeholderprojekter.

Samme mål, forskellige metoder
Uanset om ens virksomhed primært operer ude eller hjemme, er ambitionen og definitionen altså den samme. Men der er alligevel en verden til forskel på, hvordan man kan og skal tilrettelægge og prioritere sin indsats, afhængigt af om arbejdet foregår i Dhaka eller Dalby.

Hos CSR.dk beskæftiger vi os oftest med forholdene i Dhaka, og hvordan virksomheder kan arbejde gennem sin leverandørkæde. Den vinkel vil også være at finde i dette tema. F.eks. har en af temapartnerne, BSR, bidraget med en række artikler, som fokuserer på kvinders muligheder for anstændige jobs i forsyningskæder.

Men vi har denne gang også vendt blikket mod Dalby og har talt med et hotel og en erhvervsfremmeorganisation om, hvad anstændige jobs er, når de arbejder med dem.

Både Sinatur-hotellerne og Erhvervshus Fyn har således for nylig givet sig selv et serviceeftersyn ved brug af SDG Action Manager. Den proces gav klarhed over, at det sådan set går rigtig fint, men at der godt kunne strammes op i formalia på de indre linjer. For Erhvervshus Fyn landede det også sådan, at linket mellem øget digitalisering, som er et område de opfordrer fynske virksomheder til at omfavne helhjertet, og anstændige jobs kom til at fremstå tydeligt og med væsentlighed.

Temaet kommer til at ligge på CSR.dk’s forside frem til begyndelsen af juni 2020. Vi fylder nye artikler på med jævne mellemrum – fra både Dhaka og Dalby.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: anstændige jobs

Hvordan ser anstændige jobs ud, og hvordan kan man arbejde med at have dem i både sin egen drift og i sin værdikæde? Temaet ser på, hvordan virksomheder konkret arbejder med anstændige jobs og udfolder centrale dele af denne vigtige dagsorden. 

Relateret indhold

20.01.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bliv klimaaktivist igennem dit kaffeforbrug.

17.01.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

NY CSR WHISTLEBLOWER AFTALE FOR FIRMAKAFFE

09.01.2025Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka modtager diplom for Social Ansvarlighed

09.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea anerkendt som Europe's Diversity Leader 2024

20.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Når handel skaber forandring

19.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Solvogne skal hjælpe ukrainske familier med bæredygtig energi og vand

11.12.2024CSR.dk

Store danske virksomheder hænger lidt i menneskerettighedsbremsen

25.11.2024CSR.dk

Virksomheder er gode til måltal for kvinder i ledelse

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J