05.05.2020  |  Medarbejder

Jobs skal være anstændige både ude og hjemme

Indsatsen for anstændige jobs dækker mange og meget forskellige emner. Men det er ikke et blankt lærred. Arbejdet har været i gang i mere end 100 år.

Da CSR.dk for mere end et halvt år siden besluttede, at vi ville have et tema om anstændige jobs i 2020, vidste vi ikke, at coronakrisen ville få emnet til at fremstå ekstra aktuelt. Fordi krisen gør, at effekten af ikke at have fokus på anstændige jobs, fremstår ekstra tydelig.

De oplagte eksempler er arbejderne i de globale forsyningskæder i f.eks. Asien. Uden mulighed for at organisere sig til fælles repræsentation over for arbejdsgivere kan man ikke protestere og blive inddraget når fabrikken lukker ned eller det modsatte. Og uden en ordentlig løn, når der ikke er krise, kan man ikke sikre sig selv og sin familie til de svære perioder.

Mere overraskede blev nogle af os nok over, hvor sårbare en del virksomheders medarbejdere er i USA, og hvordan det påvirker hele samfundets modstandskraft negativt. F.eks. betyder ingen ret til løn under sygdom, at covid-19-smittede går på arbejde, for at sikre sig mod en fyring der ellers vil komme efter kort tids fravær.

I Danmark har krisen i nogen grad hjulpet med at besvare spørgsmålet om, hvordan anstændige jobs ser ud, og hvad det basalt set handler om.

Hvilke forhold og vilkår tilbyder en virksomheds sine medarbejdere i en krisesituation? Hvor hurtig er man til at afskedige? Hvem mister sit arbejde først – er det unge, ældre, flygtninge, handicappede? Hvis man er nødt til at fyre folk, har de så de nødvendige kompetencer til at få et andet job i en anden organisation?

En klar omend bred definition
At få blik for dette er relevant, fordi ”anstændige jobs” kan komme til at virke som et blankt lærred, hvor man kan male alt, man måtte have lyst til, hvis blot det har noget at gøre med at have medarbejdere i sin virksomhed. Men lærredet er ikke blankt.

Den internationale arbejdsorganisation (ILO) har arbejdet for at fremme anstændige jobs siden 1919, og de definerer anstændigt arbejde sådan her:

“Decent work sums up the aspirations of people in their working lives. It involves opportunities for work that is productive and delivers a fair income, security in the workplace and social protection for families, better prospects for personal development and social integration, freedom for people to express their concerns, organize and participate in the decisions that affect their lives and equality of opportunity and treatment for all women and men.”

Det meste af det, der er i den definition er noget, man har forhandlet og lovgivet sig frem til i Danmark og en række andre lande. Men i de fleste er det ikke sådan. Til gengæld er det at være med til at skabe anstændige jobs nærmest et Kinder-æg af forbedringer - for det enkelte menneske og for samfundet. 

"Anstændige jobs er det man kalder et "SDG sweet-spot", fordi det, hvis man skaber forandring her, vil lede til ikke blot et bedre indkomstgrundlag blandt arbejdere i produktionslande, men oveni det vil det få positive afledte effekter på sundhed, ernæring, stop for børnearbejde, uddannelse, lighed, osv.," siger Mikkel Stenbæk Hansen, der som direktør for Dansk Initiativ for Etisk Handel arbejder med anstændige jobs i en række multistakeholderprojekter.

Samme mål, forskellige metoder
Uanset om ens virksomhed primært operer ude eller hjemme, er ambitionen og definitionen altså den samme. Men der er alligevel en verden til forskel på, hvordan man kan og skal tilrettelægge og prioritere sin indsats, afhængigt af om arbejdet foregår i Dhaka eller Dalby.

Hos CSR.dk beskæftiger vi os oftest med forholdene i Dhaka, og hvordan virksomheder kan arbejde gennem sin leverandørkæde. Den vinkel vil også være at finde i dette tema. F.eks. har en af temapartnerne, BSR, bidraget med en række artikler, som fokuserer på kvinders muligheder for anstændige jobs i forsyningskæder.

Men vi har denne gang også vendt blikket mod Dalby og har talt med et hotel og en erhvervsfremmeorganisation om, hvad anstændige jobs er, når de arbejder med dem.

Både Sinatur-hotellerne og Erhvervshus Fyn har således for nylig givet sig selv et serviceeftersyn ved brug af SDG Action Manager. Den proces gav klarhed over, at det sådan set går rigtig fint, men at der godt kunne strammes op i formalia på de indre linjer. For Erhvervshus Fyn landede det også sådan, at linket mellem øget digitalisering, som er et område de opfordrer fynske virksomheder til at omfavne helhjertet, og anstændige jobs kom til at fremstå tydeligt og med væsentlighed.

Temaet kommer til at ligge på CSR.dk’s forside frem til begyndelsen af juni 2020. Vi fylder nye artikler på med jævne mellemrum – fra både Dhaka og Dalby.

Denne artikel er en del af temaet I fokus: anstændige jobs

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere