08.06.2017  |  Klima, miljø og energi

Kæmpe potentiale i de cirkulære indkøb

Indhold fra partner Hvad er dette?

I går præsenterede Regeringens Advisory Board for Cirkulær Økonomi deres 27 anbefalinger til, hvordan vi i Danmark kan fremme bæredygtighed og ressourceeffektivitet. Vejen dertil går blandt andet igennem en styrkelse af de offentlige grønne indkøb.

På vegne af Forum for Bæredygtige Indkøb

Der anvendes hvert år ca. 300 mia. kr. til offentlige indkøb af varer og tjenesteydelser. Det bør fremadrettet ske med tanke på at understøtte et mere ressourceeffektivt og cirkulært samfund. ”Hvis Danmark skal være et foregangsland, så skal vi altså tænke mere cirkulært, også når det offentlige køber ind”, udtaler Advisory Boardets formand, Flemming Besenbacher.

I anbefalingerne om en styrkelse af de offentlige grønne indkøb er der fokus på, at indkøberne i stigende grad skal gøre brug af kriterier, der fremmer cirkulær økonomi. Det er blandt andet brug af livscyklus- og totalomkostningsberegninger samt krav til produkters levetid, adskillelighed, genanvendelsen af råvarer og mulighed for reparation.

Men cirkulær økonomi kan virke som en vanskelig størrelse for udbudskonsulenter og indkøbere at give sig i kast med. I erkendelse af de udfordringer, det kan give for de praktikere, der skal få anbefalingerne til at leve, har Advisory Boardet lagt vægt på en øget formidling og videndeling. Det er derfor en anbefaling, at Forum for Bæredygtige Indkøb sammen med Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb og Udbudsportalens værktøj ”Den Ansvarlige Indkøber” skal styrkes og videreudvikles. Det skal bidrage til at øge fokus på cirkulære indkøb, give kompetenceløft hos indkøbere samt sikre transparens og erfaringsdeling mellem virksomheder og offentlige aktører.

Forum for Bæredygtige Indkøb er allerede i gang med opgaven. Tirsdag d. 27. juni kan du lære mere om cirkulære indkøb, når Forum i samarbejde med KL afholder konference om emnet. Her vil formand for Advisory Boardet Flemming Besenbacher præsentere anbefalingerne, og både Aalborg Kommune og hollandske Venlo fortæller om deres erfaringer med cirkulære udbud. Se programmet og tilmeld dig her – det er gratis.

Læs alle anbefalingerne fra Advisory Board om Cirkulær Økonomi her

Læs mere om de anbefalinger, der knytter sig til de offentlige indkøb her

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere