Københavns Kommune når ikke at blive CO2-neutral i 2025
Da Amager Ressourcecenter ikke kan søge statslig støtte til CO2-fangst, når Københavns Kommune ikke sit mål om 70 procents reduktion af CO2-udledningen inden 2025. Klimaanalytiker kalder det ærgerligt og overraskende.
Ifølge Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) og teknik- og miljøborgmester Line Barfod (EL) når hovedstaden ikke at blive CO2-neutral i 2025.
Det skriver TV 2 Lorry.
Det har særligt været et forhold, der har gjort, at København ikke når målsætningen mener borgmesteren og teknik- og miljøborgmesteren.
Et notat, som TV 2 Lorry er i besiddelse af, viser, at Amager Ressourcecenter (ARC) har opgivet af søge om statslig støtte til et projekt om CO2-fangst.
Læs også: Flere pensionskasser har ikke konkrete klimamål for ejendomsinvesteringer
Og det betyder, at ARC ikke forventer at have et anlæg til formålet inden 2025.
Ifølge Sophie Hæstorp Andersen når hovedstaden dog at reducere udledningen med 80 procent siden 2010.
Problematisk
Hun fortæller samtidig til TV 2 Lorry, at ARC ikke har søgt støtte, fordi centeret ikke opfylder en række kriterier.
Det, mener både overborgmesteren og Line Barfod, er problematisk, da regeringen har baseret sin seneste klimaplan på CO2-fangst.
”Det betyder i praksis, at ARC ikke er med blandt de danske CO2-fangstprojekter, som skal konkurrere om de godt 8 milliarder kroner til Danmarks første fuldskala CO2-fangstprojekt. Det er vi naturligvis ærgerlige over. Vores ambition om at etablere fuldskala CO2-fangst på ARC er intakt. Vi skal nu finde en anden vej til målet, og det arbejde er vi gået i gang med”, siger ARC-direktør Jacob H. Simonsen i en pressemeddelelse.
Line Barfod mener samtidig at regler fra regeringen og Folketinget gør det umuligt for kommunen at indføre en såkaldt trængselsafgift.
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) afviser kritikken og påpeger, at andre anlæg har kunne få prækvalifikation.
I stedet mener han, at økonomien i ARC ikke er god nok.
”Konkret kan jeg forstå at ARC været udfordret i forhold til puljens krav om en vis andel af egenkapital. Når staten udbetaler store summer, så er det standard at der også følger visse krav med vedrørende selskabernes økonomi. Det gælder også i dette tilfælde, siger Dan Jørgensen til TV 2 Lorry.
”Rigtig ærgerligt”
Den grønne tænketank ser det som ”rigtig ærgerligt”, at Københavns Kommune ikke kan leve op til sin målsætning.
Læs også: Danmark skal opjustere klimamål, hvis 2030 målsætningen skal lykkes, viser ny beregning
Ifølge Tobias Sørensen, klimaanalytiker hos Concito, er det samtidig overraskende, at ARC ikke mener, centeret lever op til at søge støtte. Derfor, mener han, bør man se kriterierne efter i sømmene og fremrykke et nyt udbud.
”Vi mener, at den pulje, der er til CO2-fangst og -lagring, bør fremrykkes, så der kommer flere udbud hurtigt, så vi får lavere udledninger af CO2 frem mod 2030 og flere af aktører kan få fremrykket deres klimahandling”, siger Tobias Sørensen til Danmarks Radio.
- HCL