04.05.2022  |  Klima, miljø og energi

Danmark skal opjustere klimamål, hvis 2030 målsætningen skal lykkes, viser ny beregning

Selvom det går fremad med CO2-reduktionerne på visse områder i Danmark, så stiger niveauet på andre områder. Det betyder, at der skal reduceres mere end forventet, fortæller ekspert.

Når Danmark skal nå sit klimamål om at reducere CO2-udledninger med 70 procent sammenlignet med 1990-niveauet, bliver det sværere end beregnet. Det skyldes, at der på nogle områder er sket uforudsete hændelser, der får reduktionstallene til at stige.

Det skriver Finans.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det drejer sig blandt andet om produktionen af cement, der er steget - en industri der efterhånden er almindelig kendt som en stor klimasynder. Desuden skyldes stigningen læk af metan fra biogasanlæg. Metan har en cirka 23 gange så kraftig drivhuseffekt som CO2. (Kilde: Landbrug & Fødevarer)

Læs også: Ny teknologi kan nedbringe CO2-udledning fra cementproduktion med 50 procent

Ifølge Energistyrelsens årlige klimafremskrivning har Danmark dog i løbet af 2021 bevæget sig tættere på 70 procents målsætningen, men det samlede tal ser ringere ud end forventet på grund af de uventede stigningerne på andre områder.

Det betyder, at reduktionsmålene skal justeres opad, hvis Danmark skal ramme de 70 procent i 2030. Det er altså nødvendigt at lægge en betragtelig 'buffer' ind til uforudsete stigninger.

Den samlede mængde CO2, der skulle have været reduceret siden sidste klimafremskrivning, lød på 2,4 millioner ton. I stedet endte tallet på 1,7 millioner - altså 0,7 millioner ton under målsætningen.

"Når vi går to skridt frem med de tiltag, som vi har taget, men også tager et skridt tilbage med den udvikling, der har været, betyder det, at der skal mere til, end vi egentlig troede," siger Torsten Hasforth, der arbejder med klimaberegningerne for tænketanken Concito.

Frem mod 2030 skal der stadig reduceres 10,1 millioner ton, hvis Danmark skal nå sin målsætning. Reduktionerne skal blandt andet komme fra CO2-fangst og landbruget.

Læs også: Opsamling og genanvendelse af CO2 lever ikke op til målene i Parisaftalen

Til trods for at Danmark ikke har opnået sit delmål i 2021, er klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) alligevel optimistisk. Han forventer, at landbrugsaftalen giver flere reduktioner hen ad vejen, og han fremhæver desuden, at regeringen har fremlagt et udspil til en grøn skattereform.

"Så jeg forventer bestemt, at vi kommer i mål med 2030-målet, udtaler han.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere