Kan din mad være med til at redde klimaet?
Ny nordisk afdeling af amerikansk non-profit tager klimaet med på restaurant eller ved køb af måltidskasser og udvikler viden om regenerativt landbrug.
”Zero Foodprint Nordic” blev til virkelighed fredag d. 21. maj, og kunder hos f.eks. Mikkeller, Simple Feast, Amass og Gasoline Grill har nu mulighed for at støtte Zero Foodprint Nordics projekter med 1% af deres køb.
Konceptet er simpelt: Når du køber mad eller spiser hos et Zero Foodprint Nordic-medlem, som kan være en restaurant, café eller måltidskasseleverandør, betaler du 1% ekstra, som går til støtte til lokale, regenerative landbrugsprojekter. Konkret betyder det, at f.eks. din burger hos Gasoline Grill bliver ca. 1 kr. dyrere – undtaget hvis du som kunde vælger det fra på regningen, hvilket er en mulighed.
De første tegnede medlemmer i Danmark er Simple Feast, Gasoline Grill, Amass, La Banchina, Il Buco, The Syrup Company, Restaurant 56 grader, Hahnemanns Køkken og Mikkeller.
Læs også: Walmart vil være en regenerativ virksomhed
“Danskerne går mere og mere ud at spise, og der er et behov for, at restauranter tager det første skridt i forhold til at ændre det miljøbelastende madsystem. Vi fornemmer, at folk gerne vil være med til at gøre en forskel, så dette er et bæredygtigt tiltag for restauranter og madvirksomheder, der kommer både klimaet og gæsterne til gode. Vi kan se fra Zero Foodprint i USA, at forbrugerne ønsker at være en del af løsningen samtidig med, at restauranterne kan se fordelene - eksempelvis når nogle af deres egne producenter pludselig kan forbedre deres produktion,” fortæller direktør i Zero Foodprint Nordic, Cindie Christiansen.
Penge sættes i kompost og viden
Zero Foodprint Nordic vil arbejde målrettet for at støtte jordbrugere i Norden med at skabe mere sund jord og implementere regenerative metoder og praksisser. Som jorden genopbygges, øges mikroliv, biodiversiteten og evnen til at binde kulstof, samtidig med at der kan dyrkes næringsrigt mad. At binde kulstof i jorden gennem regenerativt jordbrug er påvist som en af de største muligheder for at takle menneskers og klimaets sundhed og samtidig øge jordbrugernes økonomiske udbytte over tid.
De to første modtagere af støtte er Farendløse Mosteri og Søtoftes Have, der begge arbejder med kompostering.
De vil, i lighed med fremtidige projekter støttet af Zero Footprint Nordic, blive fulgt og målt på over tre år af udvalgte konsulenter, så Zero Foodprint Nordic kan være med til at opbygge den vidensbank om regenerative metoder og resultater, som ifølge organisationen er ”meget lille i Europa”.
Zero Footprint Network har eksisteret i Californien, USA siden 2015 og Danmark er den første internationale udvidelse af netværket. Planen er at udvide til resten af Norden fra næste år.
Læs mere om Zero Foodprint Nordic her.
-EHS