10.06.2022  |  Medarbejder

Kan vi organisere os til mindre stress og bedre trivsel?

En arbejdsuge på fire dage og nye måde at organisere arbejdstiden er en mulig vej til at løsne op for udfordringen med stress og udbrændthed på arbejdspladserne. Både medarbejdere og ledere fra Djøf bakker op om ideen.

64 procent af medarbejdere og 65 procent af lederne vil sige ja til at implementere én eller flere modeller for en fire dages arbejdsuge på deres arbejdsplads. Det viser en ny undersøgelse fra Djøf.

1.438 personer i alderen 20 til 64 år blev spurgt, og selvom der er nogen forskel på, hvordan man vil foretrække, at en sådan ordning bliver indrettet, hvis man ser på køn og alder, så er der altså solid opbakning til at prøve nye måder at organisere sig på.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

"Det er både overraskende og bemærkelsesværdigt, hvor stor en del af både ledere og medarbejdere, der ville takke ja til en fire dages arbejdsuge. Jeg tror, at coronapandemien har givet rigtig mange af os smag for at arbejde på andre og mere fleksible måder. Vi har fundet ud af, at man godt kan arbejde på andre måder end at sidde på et kontor fra 8-16 hver dag. Her er fire dages-ugen et eksempel på noget af det, vi kan gøre anderledes," siger Djøf’s formand, Sara Vergo til politiken.dk

Ideen breder sig
I Danmark har over 50 arbejdspladser ifølge en pressemeddelelse fra Amnesty International allerede indført en fire dages arbejdsuge og opdaget at det giver mening og fordele. Og i Storbritannien har man netop lanceret Europas største forsøg med fire dages arbejdsuge.

”Det er i de færreste job, at det giver mening alene at måle produktivitet på antallet af arbejdstimer. Samtidig ser vi et arbejdsmarked, hvor den mentale belastning hver eneste dag resulterer i tusindvis af sygemeldinger og haltende livskvalitet. Det kan 4-dages arbejdsuge råde bod på – uden at vi behøver at gå på kompromis med produktiviteten,” siger Pernille Garde Abildgaard, der er direktør i Take Back Time, som hjælper virksomheder med at gå over i en 4-dages model, og forfatter til to bøger om fire dages arbejdsuge.

Djøfs tre modeller for fire dages ugen

I Djøfs undersøgelse er deltagerne blevet præsenteret for tre forskellige måder at indrette en fire dages arbejdsuge på:

  1. Man fordeler 37 timer på fire dage og skal nå de samme opgaver til den samme løn, som langt hovedparten af de adspurgte foretrækker.
  2. Man arbejder mindre end 37 timer og gør tilsvarende ned i løn og arbejdsopgaver, som færrest i undersøgelsen foretrækker, men hvor ledere er mere begejstrede.
  3. Man arbejder mindre end 37 timer, men man skal nå de samme opgaver ved hjælpe af ny og mere effektiv indretning af arbejdstiden til samme løn, som en fjerdedel af medarbejderne og noget færre ledere foretrækker.

Amnesty lancerer nyt system
Som den første NGO i Danmark har Amnesty International netop lanceret en ny ordning med fire dages arbejdsuge for sine ca. 50 medarbejdere. Formålet er gladere og mere effektive medarbejdere, færre stresssygemeldinger og i sidste ende styrket arbejde for menneskerettighederne.

Modellen er efter et års forsøgsordning designet med fri tre ud af fire fredage om måneden, faste kontor-arbejdstider fra 9-15, fælles hjemmearbejdsdag onsdag, kortere og mere strukturerede møder og øget fordybelsestid i løbet af dagen som de vigtigste ingredienser i den 4-dages arbejdsuge, som Amnestys danske afdeling har indført for sine medarbejdere på kontoret i København.

Erfaringer fra virksomheder både i Danmark og udlandet er, at effektiviteten stiger ved indførelsen af en 4-dages arbejdsuge. Gevinsterne ved fire dages ugen kommer dog ikke blot ved at man skære en arbejdsdag ud af ugen. Det er den samlede pakke af aftaler og organisering, som gør forskellen.

”Det kræver en stor indsats fra både ledelse og medarbejdere at holde fast i en ny måde at organisere vores arbejde på, så det faktisk bliver muligt at holde fri om fredagen. Det kræver, at vi arbejder effektivt og målrettet de andre dage, og at vi holder fast i nye værktøjer som fælles fordybelsestid, kortere og effektive møder og synkron arbejdstid,” siger Vibe Klarup.

- EHS

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere