Kan vi organisere os til mindre stress og bedre trivsel?

En arbejdsuge på fire dage og nye måde at organisere arbejdstiden er en mulig vej til at løsne op for udfordringen med stress og udbrændthed på arbejdspladserne. Både medarbejdere og ledere fra Djøf bakker op om ideen.

10.06.2022

CSR.dk

64 procent af medarbejdere og 65 procent af lederne vil sige ja til at implementere én eller flere modeller for en fire dages arbejdsuge på deres arbejdsplads. Det viser en ny undersøgelse fra Djøf.

1.438 personer i alderen 20 til 64 år blev spurgt, og selvom der er nogen forskel på, hvordan man vil foretrække, at en sådan ordning bliver indrettet, hvis man ser på køn og alder, så er der altså solid opbakning til at prøve nye måder at organisere sig på.

"Det er både overraskende og bemærkelsesværdigt, hvor stor en del af både ledere og medarbejdere, der ville takke ja til en fire dages arbejdsuge. Jeg tror, at coronapandemien har givet rigtig mange af os smag for at arbejde på andre og mere fleksible måder. Vi har fundet ud af, at man godt kan arbejde på andre måder end at sidde på et kontor fra 8-16 hver dag. Her er fire dages-ugen et eksempel på noget af det, vi kan gøre anderledes," siger Djøf’s formand, Sara Vergo til politiken.dk

Ideen breder sig
I Danmark har over 50 arbejdspladser ifølge en pressemeddelelse fra Amnesty International allerede indført en fire dages arbejdsuge og opdaget at det giver mening og fordele. Og i Storbritannien har man netop lanceret Europas største forsøg med fire dages arbejdsuge.

”Det er i de færreste job, at det giver mening alene at måle produktivitet på antallet af arbejdstimer. Samtidig ser vi et arbejdsmarked, hvor den mentale belastning hver eneste dag resulterer i tusindvis af sygemeldinger og haltende livskvalitet. Det kan 4-dages arbejdsuge råde bod på – uden at vi behøver at gå på kompromis med produktiviteten,” siger Pernille Garde Abildgaard, der er direktør i Take Back Time, som hjælper virksomheder med at gå over i en 4-dages model, og forfatter til to bøger om fire dages arbejdsuge.

Djøfs tre modeller for fire dages ugen

I Djøfs undersøgelse er deltagerne blevet præsenteret for tre forskellige måder at indrette en fire dages arbejdsuge på:

  1. Man fordeler 37 timer på fire dage og skal nå de samme opgaver til den samme løn, som langt hovedparten af de adspurgte foretrækker.
  2. Man arbejder mindre end 37 timer og gør tilsvarende ned i løn og arbejdsopgaver, som færrest i undersøgelsen foretrækker, men hvor ledere er mere begejstrede.
  3. Man arbejder mindre end 37 timer, men man skal nå de samme opgaver ved hjælpe af ny og mere effektiv indretning af arbejdstiden til samme løn, som en fjerdedel af medarbejderne og noget færre ledere foretrækker.

Amnesty lancerer nyt system
Som den første NGO i Danmark har Amnesty International netop lanceret en ny ordning med fire dages arbejdsuge for sine ca. 50 medarbejdere. Formålet er gladere og mere effektive medarbejdere, færre stresssygemeldinger og i sidste ende styrket arbejde for menneskerettighederne.

Modellen er efter et års forsøgsordning designet med fri tre ud af fire fredage om måneden, faste kontor-arbejdstider fra 9-15, fælles hjemmearbejdsdag onsdag, kortere og mere strukturerede møder og øget fordybelsestid i løbet af dagen som de vigtigste ingredienser i den 4-dages arbejdsuge, som Amnestys danske afdeling har indført for sine medarbejdere på kontoret i København.

Erfaringer fra virksomheder både i Danmark og udlandet er, at effektiviteten stiger ved indførelsen af en 4-dages arbejdsuge. Gevinsterne ved fire dages ugen kommer dog ikke blot ved at man skære en arbejdsdag ud af ugen. Det er den samlede pakke af aftaler og organisering, som gør forskellen.

”Det kræver en stor indsats fra både ledelse og medarbejdere at holde fast i en ny måde at organisere vores arbejde på, så det faktisk bliver muligt at holde fri om fredagen. Det kræver, at vi arbejder effektivt og målrettet de andre dage, og at vi holder fast i nye værktøjer som fælles fordybelsestid, kortere og effektive møder og synkron arbejdstid,” siger Vibe Klarup.

- EHS

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Når handel skaber forandring

19.12.2024Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Solvogne skal hjælpe ukrainske familier med bæredygtig energi og vand

11.12.2024CSR.dk

Store danske virksomheder hænger lidt i menneskerettighedsbremsen

25.11.2024CSR.dk

Virksomheder er gode til måltal for kvinder i ledelse

20.11.2024Red Barnet

Sponseret

Børns rettigheder er med til at skabe en lysere og mere bæredygtig fremtid.

15.11.2024CSR.dk

Fik du sagt "godt nytår" til din kvindelige kollega i går?

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams