20.11.2020  |  Strategi & ledelse

'Der findes mange gode og praktiske måder at tage ansvar på’

Arbejdsgiverforeningen KA arbejder på et SMV-manifest. Fordi de synes, deres medlemmer ikke altid får den anerkendelse, de fortjener, for de mange måder, de tager ansvar for samfundet. Du kan være med til at forme indholdet.

Kan man blive en lille smule træt af at høre om, at SMV’er ikke er kommet med på samfundsansvarsvognen? Det kan man måske. 

I hvert fald førte en diskussion i Kristelig Arbejdsgiverforenings (KA) bestyrelse om fremtiden for dens 1200 medlemmer til en beslutning om, at man ville finde en måde, hvor man kunne signalere, at medlemmerne har ordnede forhold, fokus på god virksomhedsetik og er en samfundsansvarlig virksomhed. 

KA er desuden helt og fuldt opmærksomme på, at der er noget, der ændrer sig.  

“Der er globalt og nationalt fokus på og et større behov for, at virksomheder viser, hvilke værdier man driver virksomhed på grundlag af. Samtidig har politikere fokuseret mere og mere på, at virksomhederne udviser samfundssind og i højere grad påtager sig et ansvar for samfundsudviklingen,” siger direktør i KA, Karsten Høgild, og forklarer videre, at KA historisk har haft værdier som ordentlighed og ansvarlighed som grundlag for deres organisation og medlemmer.

Medlemmerne siger ja til manifest
Så på den måde var springet ikke så stort, da bestyrelsen på generalforsamlingen i 2020 foreslog, at KA skulle udarbejdes et SMV-manifest. Et som sætter ord på, hvorfor og hvordan SMV’erne bidrager aktivt og positivt til samfundsfællesskabet.

“Små og mellemstore virksomheder er kraftcentre af fællesskab og foretagsomhed. De skaber vækst og velfærd. Og de har både forståelse for, er forankrede i og forpligtede i de lokalsamfund, som de får værdi fra og skaber værdi til. SMV'er spiller en helt særlig rolle i vores fælles bestræbelserne på at skabe ansvarlighed og bæredygtighed for både økonomien, mennesker, miljøet og samfundet,” siger Karsten Høgild.

De 110 medlemmer, som deltog på generalforsamlingen, stemte enstemmigt forslaget hjem og havde selv flere bud på, hvordan SMV’ers samfundsansvar ser ud. Som f.eks. at etablere arbejdspladser, bidrage generelt til sammenhængskraften i samfundet, sikre kompetenceudvikling af medarbejdere, bidrage med skattebetaling til sikring af velfærdsydelser, tage ansvar for syge medarbejdere og de, der har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet og reducere energiforbrug. 

Deltag i spørgeskemaundersøgelsen her. Den er hverken lang eller svær. 

Set fra bordet med internationale retningslinjer, klimahandlingsplaner, science based targets og obligatorisk due diligence lyder det måske som noget andet, men det er netop en af pointerne med projektet: 

“Der findes mange gode og forskellige praktiske måder at tage ansvar på. Vi håber også med manifestet, at vi kan indsamle de mange gode ideer og initiativer og dele dem med alle andre SMV’er til inspiration og forhåbentlig skabe mere værdi for alle SMV’er,” forklarer Karsten Høgild. 

“Men vi er jo samtidig fuldt vidende om, at SMV’er er lige så afhængige af nationale og internationale rammevilkår som alle andre, så de indgår også i projektet,” fortsætter han. 

‘Vi smider en sten i vandet’
Projektet indledes i november 2020 med en spørgeskemaundersøgelse blandt KA’s medlemmer og CSR.dk’s læsere, som udføres i samarbejde med CBS Sustainability. Du kan deltage, ved at klikke her. Det er planen, at manifestet ligger klar til vedtagelse på næste års generalforsamling i KA. Herefter følger praktiske tiltag hos og for deres medlemmer i de kommende år.

“Vi vil gerne smide en sten i vandet og håber holdningen om samfundsansvarlighed vil brede sig som ringe i samme vand. Vi kan ikke få øje på andre, som endnu har taget den sten op. Vi håber også, at andre end KA’s medlemmer vil tage manifestet til sig og lade sig inspirere, så vi kan bidrage til at synliggøre alle SMV’er og give dem værdi for deres samfundsansvarlighed,” afslutter Karsten Høgild. 

----

KA er en tværfaglig arbejdsgiverforening målrettet SMV’er. De organiserer 1.200 virksomheder, der i gennemsnit har 12-15 ansatte, inden for især industri, service, landbrug, transport og funktionærvirksomheder.

Denne artikel er en del af temaet I fokus: SMV'er og verdensmål

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere