20.11.2020 | Strategi & ledelse
'Der findes mange gode og praktiske måder at tage ansvar på’
Arbejdsgiverforeningen KA arbejder på et SMV-manifest. Fordi de synes, deres medlemmer ikke altid får den anerkendelse, de fortjener, for de mange måder, de tager ansvar for samfundet. Du kan være med til at forme indholdet.
Kan man blive en lille smule træt af at høre om, at SMV’er ikke er kommet med på samfundsansvarsvognen? Det kan man måske.
I hvert fald førte en diskussion i Kristelig Arbejdsgiverforenings (KA) bestyrelse om fremtiden for dens 1200 medlemmer til en beslutning om, at man ville finde en måde, hvor man kunne signalere, at medlemmerne har ordnede forhold, fokus på god virksomhedsetik og er en samfundsansvarlig virksomhed.
KA er desuden helt og fuldt opmærksomme på, at der er noget, der ændrer sig.
“Der er globalt og nationalt fokus på og et større behov for, at virksomheder viser, hvilke værdier man driver virksomhed på grundlag af. Samtidig har politikere fokuseret mere og mere på, at virksomhederne udviser samfundssind og i højere grad påtager sig et ansvar for samfundsudviklingen,” siger direktør i KA, Karsten Høgild, og forklarer videre, at KA historisk har haft værdier som ordentlighed og ansvarlighed som grundlag for deres organisation og medlemmer.
Medlemmerne siger ja til manifest
Så på den måde var springet ikke så stort, da bestyrelsen på generalforsamlingen i 2020 foreslog, at KA skulle udarbejdes et SMV-manifest. Et som sætter ord på, hvorfor og hvordan SMV’erne bidrager aktivt og positivt til samfundsfællesskabet.
“Små og mellemstore virksomheder er kraftcentre af fællesskab og foretagsomhed. De skaber vækst og velfærd. Og de har både forståelse for, er forankrede i og forpligtede i de lokalsamfund, som de får værdi fra og skaber værdi til. SMV'er spiller en helt særlig rolle i vores fælles bestræbelserne på at skabe ansvarlighed og bæredygtighed for både økonomien, mennesker, miljøet og samfundet,” siger Karsten Høgild.
De 110 medlemmer, som deltog på generalforsamlingen, stemte enstemmigt forslaget hjem og havde selv flere bud på, hvordan SMV’ers samfundsansvar ser ud. Som f.eks. at etablere arbejdspladser, bidrage generelt til sammenhængskraften i samfundet, sikre kompetenceudvikling af medarbejdere, bidrage med skattebetaling til sikring af velfærdsydelser, tage ansvar for syge medarbejdere og de, der har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet og reducere energiforbrug.
Deltag i spørgeskemaundersøgelsen her. Den er hverken lang eller svær.
Set fra bordet med internationale retningslinjer, klimahandlingsplaner, science based targets og obligatorisk due diligence lyder det måske som noget andet, men det er netop en af pointerne med projektet:
“Der findes mange gode og forskellige praktiske måder at tage ansvar på. Vi håber også med manifestet, at vi kan indsamle de mange gode ideer og initiativer og dele dem med alle andre SMV’er til inspiration og forhåbentlig skabe mere værdi for alle SMV’er,” forklarer Karsten Høgild.
“Men vi er jo samtidig fuldt vidende om, at SMV’er er lige så afhængige af nationale og internationale rammevilkår som alle andre, så de indgår også i projektet,” fortsætter han.
‘Vi smider en sten i vandet’
Projektet indledes i november 2020 med en spørgeskemaundersøgelse blandt KA’s medlemmer og CSR.dk’s læsere, som udføres i samarbejde med CBS Sustainability. Du kan deltage, ved at klikke her. Det er planen, at manifestet ligger klar til vedtagelse på næste års generalforsamling i KA. Herefter følger praktiske tiltag hos og for deres medlemmer i de kommende år.
“Vi vil gerne smide en sten i vandet og håber holdningen om samfundsansvarlighed vil brede sig som ringe i samme vand. Vi kan ikke få øje på andre, som endnu har taget den sten op. Vi håber også, at andre end KA’s medlemmer vil tage manifestet til sig og lade sig inspirere, så vi kan bidrage til at synliggøre alle SMV’er og give dem værdi for deres samfundsansvarlighed,” afslutter Karsten Høgild.
----
KA er en tværfaglig arbejdsgiverforening målrettet SMV’er. De organiserer 1.200 virksomheder, der i gennemsnit har 12-15 ansatte, inden for især industri, service, landbrug, transport og funktionærvirksomheder.
Denne artikel er en del af temaet I fokus: SMV'er og verdensmål
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Klima, miljø og energi

IEA: Investering i solenergi overstiger nu olie
Ifølge det Internationale Energiagentur (IEA) forventer man for første gang nogensinde, at de globale investeringer i solenergi vil overgå olie.