Kina vil være CO2-neutral i 2060
Den kærkomne men uventede melding om klimaneutralitet kom fra Kinas præsident Xi Jinping ved FN’s generalforsamling tirsdag aften, og skaber bred begejstring iblandt førende klimaeksperter.
Kina er verdens absolut største udleder af CO2, der sammenlagt udleder flere drivhusgasser end USA og EU tilsammen. Meldingen om, at landet ønsker at være klimaneutral i 2060, præsenterede Kinas præsident Xi Jinping tirsdag aften i en videotale ved FN’s generalforsamling. Det skriver DR Nyheder.
Det er et væsentlig skridt i at begrænse verdens samlede CO2-udledninger og for det internationale samarbejde. MIT management professor, John Sterman, vurderer, at Kinas mål vil kunne forhindre op imod 0,5 graders stigning i det globale temperaturniveau. Kinas plan kan derfor blive en vigtig brik i at opnå Parisaftalens mål om maksimalt 1,5 – 2 graders stigning sammenlignet med niveauet før industrialiseringen.
Analytikere peger på at Kina ser muligheder i en international lederrolle i gennem den klima-politik, som USA pt. ikke leverer på. Jarl Krausing mener, at kineserne derudover øjner en mulighed for at tjene penge.
”Man ser muligheder i at udvikle en moderne grøn økonomi, også med henblik på eksport af moderne grønne teknologier”, siger han.
Xi Jinping kom ikke med konkrete mål og årstal for deres klimaindsats. CSR.dk har spurgt uafhængig klimaekspert, John Kornerup Bang, om han kan pege på noget af det, Kinas nye målsætning kan betyde for markedet for klimaløsninger.
"Der er nogle sektorer, som kommer til at udvikle sig med meget større hast, efter Kinas nye melding. F.eks. er det svært at forestille sig, at Kinas plan ikke indeholder et massivt sats på el- og brintbiler, så der bliver en efterspørgsel, der kan finansiere udviklingen af infrastruktur. De vil også skulle investere endnu mere i vind og solenergi, og realistisk set vil der nok stadig være kul i deres energimix, og det vil betyde, at markedet for og udviklingen af teknologier til at indfange og lagre CO2 får et kæmpe boost. Ligesom der vil blive plantet virkelig mange træer."
Eksperterne er begejstrede
Chefen for FN's Klimasekretariat, Patricia Espinosa, kalder nyheden fantastisk, Jennifer Morgan fra Greenpeace ser det som ’et vigtigt signal’, som formodentlig vil skabe genklang i andre nationer og den grønne tænketank Concito er også begejstrede. Jarl Krausing, international chef i Concito forventer at reduktionerne primært vil komme fra omlægning til vedvarende energikilder og plantning af skov.
Kina er siden meldingen i nogen grad blevet kritiseret for ikke at fremlægge konkrete planer. New York Times skriver, men at man skal forstå det som et massivt skift på politisk niveau og at forandringer i praksis vil komme senere. Det politiske skifte kan dog næsten ikke undervurderes:
"Kina har længe argumenteret for, at de som en udviklingsøkonomi ikke burde bære samme del af reduktionsbyrden som udviklede økonomier, hvis udledninger stod på i årtier uden opsyn. Men nu har Kina sat sig for at stille op som rollemodel ved at sætte sig et mål, som passer til et land, der har blikket rettet mod supermagtsstatu," skriver avisen.
Mere end 60 andre lande har, igen i følge New York Times, forpligtet sig på klimaneutralitet i 2050, som er den tidsfrist forskningen mener er nødvendig for at afværge den værste klimakatastrofe. De er alle ret små lande, sammenlignet med Kina, som i dag producerer 28 procent af verdens udledninger. Samlet står landene med mål om klimaneutralitet - inklusive Kina - for omkring 43 procent af verdens samlede drivhusgasudledninger. Lande med størst udledning, der endnu ikke er at finde på listen, er USA, Indien, Rusland, Iran, Saudi-Arabien og Indonesien.