Klima bliver et centralt kriterie i Realdanias støtte til byggeprojekter

Livscyklusanalyser og certificeringer bliver fremover faste kriterier, når Realdania uddeler støtte til bygge- og anlægsprojekter eller selv agerer bygherre.

Halkær Kro er blandt de første Realdania-støttede projekter, som bliver en del af den filantropiske forenings nye bæredygtighedskriterier. .

01.07.2021

CSR.dk

For Halkær  Kro  i Aalborg skal en kommende ombygning resultere i både et nyt lokalt mad- og kulturhus - og i et mere bæredygtigt byggeri. Halkær Kro er nemlig blandt de første Realdania-støttede projekter, som skal leve op til den filantropiske forenings nye bæredygtighedskriterier. 

"Realdania har gennem en lang årrække haft fokus på bæredygtighed bredt set. Lige som flere andre store offentlige og private bygherrer, mener vi, at tiden er moden til at tænke klimamæssig bæredygtighed ind som en standard, når der bygges - og ikke blot som en mulig tilføjelse. Særligt nu, hvor både de rette værktøjer og certificeringer er til rådighed og af en høj kvalitet. Klimamæssig bæredygtighed bliver dermed et grundfundament i vores støtte til byggeprojekter på linje med kriterier som kvalitet og nytænkning," siger filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk.

Læs også: Ny standard kan sætte skub i bæredygtigt og cirkulært byggeri

Det betyder, at bæredygtighedsanalyser og -certificeringer fremover vil være standardkriterier, når bygge- og anlægsprojekter modtager støtte fra Realdania, og når foreningen selv opfører byggerier i regi af Realdania By & Byg. For Halkær Kro betyder det helt konkret, at ombygningen skal leve op til kravene i den frivillige bæredygtighedsklasse.

Kriterier bliver en del af et bredt bæredygtigheds-fokus
De nye kriterier er en del af Realdanias brede og mangeårige bæredygtighedsindsats og en del af foreningens fokus på både økonomisk, social, kulturel og klimamæssig bæredygtighed.

Ifølge Nina Kovsted Helk bygger de nye kriterier ovenpå en allerede stor portefølje af indsatser og projekter i Realdania, som skal øge den klimamæssige bæredygtighed ved at sænke klimaaftrykket i byggeriet:

"Det har altid været vores ambition at indtænke bæredygtighed bredt forstået i de bygninger, vi bidrager med at opføre, og i det liv, der leves imellem dem. De seneste år har vi skruet op for dette og især det klimamæssige fokus og for indsatser, der kan nedbringe klimaaftrykket i byggebranchen. Vi har bl.a. støttet kommuner og almene boligorganisationer, så de kan have større fokus på grønne løsninger i en lang række byggeprojekter. Vi har støttet viden og forskning, der kan styrke cirkulært byggeri. Og vi har opført forsøgsbyggerier i Realdania By & Byg med fokus på både klimaaftryk og indeklima. Bare for at nævne et par eksempler."

Realdania vil skubbe på udviklingen
De nye bæredygtighedskriterier vil variere alt efter projektets størrelse, økonomi og Realdanias rolle. Det kan f.eks. være krav om, at der i forbindelse med byggeprojektet gennemføres en livscyklusanalyse, eller at byggeriet opnår en DGNB-certificering. På den måde håber Nina Kovsted Helk, at Realdania kan agere katalysator og være med til at skubbe på brugen og videreudviklingen af de tilgængelige bæredygtighedsværktøjer og -certificeringer.

"Realdanias rolle og berøringsflader i byggebranchen er ikke ubetydelige. Både når vi selv agerer bygherrer, og når vi sammen med andre aktører arbejder for at udvikle det byggede miljø. Ved at gøre klimamæssig bæredygtighed til et kernekriterium i vores støtte fremover, håber vi at kunne inspirere både egne ansøgere, men også øvrige aktører i branchen til at prioritere klimamæssig bæredygtighed og i højere grad se det som en 'skal-opgave' i stedet for en 'kan-opgave'," siger Nina Kovsted Helk.  

Læs også: Bæredygtige landbrug danner grundlag for 40 nye grønne anbefalinger

Hun understreger, at Realdanias nye bæredygtighedskriterier selvfølgelig vil være rimelige og proportionelle i forhold til det enkelte projekt. Netop derfor er kriterierne mere ambitiøse for større byggerier og i projekter, hvor Realdania har en betydelig støtteandel.

- MTN

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V