01.07.2021  |  Klima, miljø og energi

Klima bliver et centralt kriterie i Realdanias støtte til byggeprojekter

Livscyklusanalyser og certificeringer bliver fremover faste kriterier, når Realdania uddeler støtte til bygge- og anlægsprojekter eller selv agerer bygherre.

For Halkær  Kro  i Aalborg skal en kommende ombygning resultere i både et nyt lokalt mad- og kulturhus - og i et mere bæredygtigt byggeri. Halkær Kro er nemlig blandt de første Realdania-støttede projekter, som skal leve op til den filantropiske forenings nye bæredygtighedskriterier. 

"Realdania har gennem en lang årrække haft fokus på bæredygtighed bredt set. Lige som flere andre store offentlige og private bygherrer, mener vi, at tiden er moden til at tænke klimamæssig bæredygtighed ind som en standard, når der bygges - og ikke blot som en mulig tilføjelse. Særligt nu, hvor både de rette værktøjer og certificeringer er til rådighed og af en høj kvalitet. Klimamæssig bæredygtighed bliver dermed et grundfundament i vores støtte til byggeprojekter på linje med kriterier som kvalitet og nytænkning," siger filantropidirektør i Realdania, Nina Kovsted Helk.

Læs også: Ny standard kan sætte skub i bæredygtigt og cirkulært byggeri

Det betyder, at bæredygtighedsanalyser og -certificeringer fremover vil være standardkriterier, når bygge- og anlægsprojekter modtager støtte fra Realdania, og når foreningen selv opfører byggerier i regi af Realdania By & Byg. For Halkær Kro betyder det helt konkret, at ombygningen skal leve op til kravene i den frivillige bæredygtighedsklasse.

Kriterier bliver en del af et bredt bæredygtigheds-fokus
De nye kriterier er en del af Realdanias brede og mangeårige bæredygtighedsindsats og en del af foreningens fokus på både økonomisk, social, kulturel og klimamæssig bæredygtighed.

Ifølge Nina Kovsted Helk bygger de nye kriterier ovenpå en allerede stor portefølje af indsatser og projekter i Realdania, som skal øge den klimamæssige bæredygtighed ved at sænke klimaaftrykket i byggeriet:

"Det har altid været vores ambition at indtænke bæredygtighed bredt forstået i de bygninger, vi bidrager med at opføre, og i det liv, der leves imellem dem. De seneste år har vi skruet op for dette og især det klimamæssige fokus og for indsatser, der kan nedbringe klimaaftrykket i byggebranchen. Vi har bl.a. støttet kommuner og almene boligorganisationer, så de kan have større fokus på grønne løsninger i en lang række byggeprojekter. Vi har støttet viden og forskning, der kan styrke cirkulært byggeri. Og vi har opført forsøgsbyggerier i Realdania By & Byg med fokus på både klimaaftryk og indeklima. Bare for at nævne et par eksempler."

Realdania vil skubbe på udviklingen
De nye bæredygtighedskriterier vil variere alt efter projektets størrelse, økonomi og Realdanias rolle. Det kan f.eks. være krav om, at der i forbindelse med byggeprojektet gennemføres en livscyklusanalyse, eller at byggeriet opnår en DGNB-certificering. På den måde håber Nina Kovsted Helk, at Realdania kan agere katalysator og være med til at skubbe på brugen og videreudviklingen af de tilgængelige bæredygtighedsværktøjer og -certificeringer.

"Realdanias rolle og berøringsflader i byggebranchen er ikke ubetydelige. Både når vi selv agerer bygherrer, og når vi sammen med andre aktører arbejder for at udvikle det byggede miljø. Ved at gøre klimamæssig bæredygtighed til et kernekriterium i vores støtte fremover, håber vi at kunne inspirere både egne ansøgere, men også øvrige aktører i branchen til at prioritere klimamæssig bæredygtighed og i højere grad se det som en 'skal-opgave' i stedet for en 'kan-opgave'," siger Nina Kovsted Helk.  

Læs også: Bæredygtige landbrug danner grundlag for 40 nye grønne anbefalinger

Hun understreger, at Realdanias nye bæredygtighedskriterier selvfølgelig vil være rimelige og proportionelle i forhold til det enkelte projekt. Netop derfor er kriterierne mere ambitiøse for større byggerier og i projekter, hvor Realdania har en betydelig støtteandel.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere