Klimarådet: Regeringen skal have mere fart på

Klimarådet har i dag udgivet sin årlige vurdering af regeringens klimaprogram. Konklusionen er, at der nu og her skal gøres mere for at reducere CO2-udledningerne.

Klimarådet er kommet med en indledende vurdering af det klimaprogram, regeringen fremlagde 29 september 2020. .

30.10.2020

CSR.dk

Regeringen fremlagde i slutningen af september sit klimaprogram, og Klimarådets vurdering af dette er udkommet i dag, d. 30. oktober. 

I den an­er­ken­der Kli­ma­rå­det, at re­ge­rin­gen sam­men med Fol­ke­tin­get i det seneste år har ved­ta­get po­li­tik, der dæk­ker en femtdel af re­duk­tions­be­ho­vet frem mod 2030. Rådet vur­de­rer dog også, at der "... ge­ne­relt er behov for, at re­ge­rin­gen laver en plan for, hvor re­sten af re­duk­tio­ner­ne skal fin­des, fordi om­stil­lin­gen til et mere kli­ma­ven­ligt sam­fund tager tid."  

Med andre ord underkender Klimarådet regeringens meget omtalte hockeystavs-plan, hvor man satser på at hovedparten af reduktionerne skal komme tæt på 2030 med teknologiske fremskridt, og at man tilsvarende vil gøre mindre nu og her. Regeringen mener desuden selv, at de har taget hånd om 25 procent af reduktionsbehovet, modsat Klimarådets vurdering, som lander på 20 procent.

Kli­ma­rå­det skri­ver i det nye notat, at: "... det for mange ak­ti­vi­te­ter i sam­fun­det ikke vil være mu­ligt at vente til hen mod slut­nin­gen af år­ti­et med at sætte til­tag i gang, hvis de skal bi­dra­ge til at nå 70-pro­cents­må­let. In­fra­struk­tur, anlæg, ma­ski­ner og byg­nin­ger har lang le­ve­tid og kan der­for ikke ud­skif­tes på kort tid. Des­u­den tager det tid at til­pas­se love og ram­mer til nye tek­no­lo­gi­er som CO2-fangst og -lag­ring."

Klimalovens kontroller

Klimaloven lovfæster målet om 70 procent reduktion i CO2-udledninger og forpligter den nuværende og fremtidige klimaministre til konkret handling.

Loven giver samtidig ministeren "handlepligt", hvilket sikrer, at den til enhver tid siddende klimaminister holdes til ilden og ikke kan slække på indsatsen.

Klimarådet skal i starten af hvert år give en faglig vurdering af, om regeringen er på rette vej mod klimalovens mål.

Klima-, energi- og forsyningsministeren skal så senere på året fremlægge et klimaprogram,som bliver det helt centrale redskab for den løbende vurdering og justering af den danske klimaindsats.

Klimaministeren skal som afslutning på året til klimaeksamen i Folketinget, som skal vurdere, om regeringen lever op til klimaloven, eller om den skal pålægges at handle yderligere. Folketinget er således den endelige dommer over, om initiativerne er tilstrækkelige.

Det kan være dyrt at vente
Anden del af Klimarådets vurdering handler om, hvorfor der skal gøres mere nu. Det er et spørgsmål om pris. 

”Den mest ef­fek­ti­ve me­to­de til at nå vores kli­ma­mål er ved at sætte hur­tigt ind, så de for­skel­li­ge ini­ti­a­ti­ver har tid til at virke. Hvis re­ge­rin­gen ikke al­le­re­de nu træf­fer flere po­li­ti­ske be­slut­nin­ger om en stør­re del af ind­sat­sen, ri­si­ke­rer vi at stå i en si­tu­a­tion, hvor vi skal ind­hen­te en masse, fordi vi er kom­met for sent i gang med de ting, som vi ved vir­ker og som kan bi­dra­ge til, at vi skæ­rer ned på CO2-ud­led­nin­gen på en om­kost­nings­ef­fek­tiv måde,” siger for­mand for Kli­ma­rå­det, Peter Møl­l­gaard. 

Læs også: Udkast til ny EU-klimalov får kritik

Som eksempel på dette, fremhæver Klimarådet udskiftning af den samlede bilpark til ikke fossile brændsler. Hvis re­ge­rin­gen ikke i hø­je­re grad ud­nyt­ter de før­ste år af 20'erne til om­stil­ling, hvilket deres klimaprogram med hockestaven ikke lægger op til, så kan det be­ty­de, at fos­sil­bi­ler vil skul­le ud­skif­tes for­ce­ret i ste­det for i et mere al­min­de­ligt tempo. Det kan føre til, at den sam­le­de om­kost­ning for sam­fun­det bli­ver hø­je­re.

Kli­ma­rå­det vur­de­rer des­u­den, at det er ri­si­ka­belt, at der for den stør­ste del af re­duk­tio­ner­ne i re­ge­rin­gens ud­vik­lings­spor primært er til­knyt­tet vir­ke­mid­ler som forsk­ning, sam­ar­bej­der og ana­ly­ser. Klimarådet konstaterer, at det ikke løser opgaven, og at der også skal ses på de øko­no­mi­ske in­ci­ta­men­ter og reg­ler.

Det kan ses som en konkret opfordring til, hvordan man skruer udkommet af en række forhandlinger, der foregår i øjeblikket, sammen. 

”Re­ge­rin­gen skal for­hand­le om bl.a. trans­port, land­brug, en grøn skat­tere­form og øv­ri­ge vars­le­de ud­spil inden årets ud­gang. Der mener vi, at der er behov for, at re­ge­rin­gen får ved­ta­get po­li­tik med det øv­ri­ge Fol­ke­ting al­le­re­de i år, så vi får en stør­re andel af ind­sat­sen ud­mønt­et i kon­kre­te re­duk­tio­ner i 2030 og der­med stør­re sik­ker­hed for, at vi kan ind­fri 70-pro­cents­må­let,” siger Peter Møl­l­gaard.

Klimarådets vur­de­rings­no­ta­tet kan hentes her.

- EHS

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Klimarådets forperson reagerer på regeringens klimaafgift

28.06.2024CSR.dk

Eksperter ser udfordringer i ny trepartsaftale

27.06.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024CSR.dk

Nyt træningscenter skal træne beredskaber i håndtering af klimahændelser

26.06.2024Food Nation

Sponseret

Denmark will be the first country in the world to introduce climate tax on biological processes in agriculture

25.06.2024BEWI Insulation Danmark A/S

Sponseret

Isolering i et klima under forandring

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)