Klimarådet: Regeringen skal have mere fart på

Klimarådet har i dag udgivet sin årlige vurdering af regeringens klimaprogram. Konklusionen er, at der nu og her skal gøres mere for at reducere CO2-udledningerne.

Klimarådet er kommet med en indledende vurdering af det klimaprogram, regeringen fremlagde 29 september 2020. .

30.10.2020

CSR.dk

Regeringen fremlagde i slutningen af september sit klimaprogram, og Klimarådets vurdering af dette er udkommet i dag, d. 30. oktober. 

I den an­er­ken­der Kli­ma­rå­det, at re­ge­rin­gen sam­men med Fol­ke­tin­get i det seneste år har ved­ta­get po­li­tik, der dæk­ker en femtdel af re­duk­tions­be­ho­vet frem mod 2030. Rådet vur­de­rer dog også, at der "... ge­ne­relt er behov for, at re­ge­rin­gen laver en plan for, hvor re­sten af re­duk­tio­ner­ne skal fin­des, fordi om­stil­lin­gen til et mere kli­ma­ven­ligt sam­fund tager tid."  

Med andre ord underkender Klimarådet regeringens meget omtalte hockeystavs-plan, hvor man satser på at hovedparten af reduktionerne skal komme tæt på 2030 med teknologiske fremskridt, og at man tilsvarende vil gøre mindre nu og her. Regeringen mener desuden selv, at de har taget hånd om 25 procent af reduktionsbehovet, modsat Klimarådets vurdering, som lander på 20 procent.

Kli­ma­rå­det skri­ver i det nye notat, at: "... det for mange ak­ti­vi­te­ter i sam­fun­det ikke vil være mu­ligt at vente til hen mod slut­nin­gen af år­ti­et med at sætte til­tag i gang, hvis de skal bi­dra­ge til at nå 70-pro­cents­må­let. In­fra­struk­tur, anlæg, ma­ski­ner og byg­nin­ger har lang le­ve­tid og kan der­for ikke ud­skif­tes på kort tid. Des­u­den tager det tid at til­pas­se love og ram­mer til nye tek­no­lo­gi­er som CO2-fangst og -lag­ring."

Klimalovens kontroller

Klimaloven lovfæster målet om 70 procent reduktion i CO2-udledninger og forpligter den nuværende og fremtidige klimaministre til konkret handling.

Loven giver samtidig ministeren "handlepligt", hvilket sikrer, at den til enhver tid siddende klimaminister holdes til ilden og ikke kan slække på indsatsen.

Klimarådet skal i starten af hvert år give en faglig vurdering af, om regeringen er på rette vej mod klimalovens mål.

Klima-, energi- og forsyningsministeren skal så senere på året fremlægge et klimaprogram,som bliver det helt centrale redskab for den løbende vurdering og justering af den danske klimaindsats.

Klimaministeren skal som afslutning på året til klimaeksamen i Folketinget, som skal vurdere, om regeringen lever op til klimaloven, eller om den skal pålægges at handle yderligere. Folketinget er således den endelige dommer over, om initiativerne er tilstrækkelige.

Det kan være dyrt at vente
Anden del af Klimarådets vurdering handler om, hvorfor der skal gøres mere nu. Det er et spørgsmål om pris. 

”Den mest ef­fek­ti­ve me­to­de til at nå vores kli­ma­mål er ved at sætte hur­tigt ind, så de for­skel­li­ge ini­ti­a­ti­ver har tid til at virke. Hvis re­ge­rin­gen ikke al­le­re­de nu træf­fer flere po­li­ti­ske be­slut­nin­ger om en stør­re del af ind­sat­sen, ri­si­ke­rer vi at stå i en si­tu­a­tion, hvor vi skal ind­hen­te en masse, fordi vi er kom­met for sent i gang med de ting, som vi ved vir­ker og som kan bi­dra­ge til, at vi skæ­rer ned på CO2-ud­led­nin­gen på en om­kost­nings­ef­fek­tiv måde,” siger for­mand for Kli­ma­rå­det, Peter Møl­l­gaard. 

Læs også: Udkast til ny EU-klimalov får kritik

Som eksempel på dette, fremhæver Klimarådet udskiftning af den samlede bilpark til ikke fossile brændsler. Hvis re­ge­rin­gen ikke i hø­je­re grad ud­nyt­ter de før­ste år af 20'erne til om­stil­ling, hvilket deres klimaprogram med hockestaven ikke lægger op til, så kan det be­ty­de, at fos­sil­bi­ler vil skul­le ud­skif­tes for­ce­ret i ste­det for i et mere al­min­de­ligt tempo. Det kan føre til, at den sam­le­de om­kost­ning for sam­fun­det bli­ver hø­je­re.

Kli­ma­rå­det vur­de­rer des­u­den, at det er ri­si­ka­belt, at der for den stør­ste del af re­duk­tio­ner­ne i re­ge­rin­gens ud­vik­lings­spor primært er til­knyt­tet vir­ke­mid­ler som forsk­ning, sam­ar­bej­der og ana­ly­ser. Klimarådet konstaterer, at det ikke løser opgaven, og at der også skal ses på de øko­no­mi­ske in­ci­ta­men­ter og reg­ler.

Det kan ses som en konkret opfordring til, hvordan man skruer udkommet af en række forhandlinger, der foregår i øjeblikket, sammen. 

”Re­ge­rin­gen skal for­hand­le om bl.a. trans­port, land­brug, en grøn skat­tere­form og øv­ri­ge vars­le­de ud­spil inden årets ud­gang. Der mener vi, at der er behov for, at re­ge­rin­gen får ved­ta­get po­li­tik med det øv­ri­ge Fol­ke­ting al­le­re­de i år, så vi får en stør­re andel af ind­sat­sen ud­mønt­et i kon­kre­te re­duk­tio­ner i 2030 og der­med stør­re sik­ker­hed for, at vi kan ind­fri 70-pro­cents­må­let,” siger Peter Møl­l­gaard.

Klimarådets vur­de­rings­no­ta­tet kan hentes her.

- EHS

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024Slow A/S

Sponseret

Hvorfor kalder vi kaffe for "Java"? Og andre sjove kælenavne

20.12.2024CSR.dk

Realdania bag ny indsats for cirkulært byggeri i Danmark

19.12.2024CSR.dk

Nyt studie belyser sociale mediers miljøbelastning

19.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea er kåret til europæisk klimaleder for tredje år i træk

19.12.2024SustainBusiness

Sponseret

Et kig ud i fremtiden med Sebastian Mernild

19.12.2024Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens verden

18.12.2024CSR.dk

Klimakredit-diskussionen er langt fra slut

17.12.2024CSR.dk

’Verdens Bedste Indkøber 2024’ er hædret for sit fokus på bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams