Udkast til ny EU-klimalov får kritik
EU-Kommissionen præsenterede i sidste uge en ny klimalov, der skal sikre et CO2-neutalt EU i 2050. Manglede klimamålsætninger for 2030 udløser imidlertid kritik.
I de næste 30 år skal EU arbejde mod at være fuldstændig klimaneutralt inden 2050. Det er essensen af et foreløbig klimalov, som EU-Kommissionen har fremlagt, skriver DR.
I klimaloven fremgår det, at al EU-lovgivning skal flugte med målet om nul drivhusgasser inden 2050, Målsætningen forpligter kollektivt, hvorfor alle medlemslandene ikke skal gå i nul, så længe EU samlet bliver klimaneutralt.
Læs også: Mod al forventning fladede global CO2-udledning ud i 2019
Derudover skal der indskrives en målsætning for mængden af den CO2 EU skal have reduceret inden 2030. Dette bliver dog først præsenteret til september i år, hvor den først vil blive en del af klimaloven i 2021. Kommissionen sigter efter at hæve målet fra de nuværende 40 procent til 50 eller 50 procent.
Til efterårets klimatopmøde COP26 i Glasgow, skal medlemslandene præsentere mere ambitiøse mål for reduktionen af de respektive drivhusgasser i 2030 sammenlignet med niveauet i 1990.
En hastesag
Det faktum, at der endnu ikke findes konkrete mål for EU’s CO2-reduktion inden udgangen af 2030, møder størst kritik i forbindelse med klimaloven.
Flere fagfolk på klimaområdet finder det problematisk at, der potentielt først kommer konkrete målsætninger til september, når man kigger på klimasituationen.
”Det er bekymrende, fordi det betyder, at der går lang tid, inden lovgivningen får effekt”, siger formand for Klimarådet, Peter Møllgaard til DR og fortsætter:
”Det tager tid at gennemføre klimatiltag. For eksempel tager det otte år at opstille en ny vindmøllepark. Jo længere vi venter, jo mere bliver der udledt, og jo værre står det til for planeten”.
En lægge ngo’er er desuden utilfredse med det foreløbige mål om at reducere med 50 til 55 procent.
Læs også: Regeringen klar med grøn finanslov
”Det vil vi gerne, fordi det flugter med videnskaben. Hvis man skal nå 1,5 grader, så skal det være 65 procent i 2030”, siger klimarådgiver Mattias Söderberg til DR.
Forsvarligt at vente til september
EU-Kommissionen melder ud at 2030 målet først bliver endeligt besluttet til september, da de venter på resultatet af en analyse, der skal vise hvilken målsætning, som vil være mest hensigtsmæssig at sætte.
”Hvis kommissionen kommer med forkert sat mål, vil det betyde månedlange diskussioner om procenter, også har EU alligevel ingen position”, siger Frans Timmermans, der er EU’s klimakommissær til DR.
- HCL