Mod al forventning fladede global CO2-udledning ud i 2019

Væksten i den globale CO2-udledning stoppede mod al forventning med at stige i 2019. Det skyldes større brug af naturgas, højere atomkraftproduktion og vedvarende energikilders voksende rolle på verdensplan.

I EU producerede naturgas mere elektricitet end kul for første gang nogensinde, mens vinddreven elektricitet næsten nåede op på siden af kuldreven elektricitet..

13.02.2020

CSR.dk

Efter to år med vækst endte den samlede CO2-udledning på 33 gigatons i 2019, svarende til udledningen i 2018 – og det på trods af, at verdensøkonomien voksede med 2,9 procent.

Dette skyldes primært faldende udledning fra elproduktion i udviklede lande – takket være den voksende rolle, som vedvarende energikilder spiller – samt et brændstofskift fra kul til naturgas og en højere atomkraftproduktion.

Andre faktorer inkluderer mildere vejr i en mængde lande og en langsommere økonomisk vækst på markeder under udvikling.

”Vi skal nu til at arbejde hårdt for at sikre, at 2019 bliver husket som et definitivt peak, når det kommer til global CO2-udledning, og ikke bare som endnu en vækstpause”, siger executive director for IEA, Fatih Birol.

”Vi har energiteknologierne til at det kan lade sig gøre, og vi bliver nødt til at gøre brug af dem alle”, tilføjer han.

Et markant fald i CO2-udledningen i udviklede lande udlignede den fortsatte vækst andre steder i verden.

Udviklede lande kompenserer
USA havde det største fald i CO2-udledning på verdensplan med et fald på 140 millioner tons, svarende til 2,9 procent. Det resulterer i, at USA’s udledning nu er faldet med næsten et gigaton siden den toppede i år 2000.

EU’s emissioner er i 2019 faldet med 160 millioner tons grundet nedskæringer i energisektoren.

Naturgas producerede mere elektricitet end kul for første gang nogensinde, mens vinddreven elektricitet næsten nåede op på siden af den kuldrevne.

Japans udledning faldt med 45 millioner tons CO2, hvilket skyldes output fra nyligt genstartede atomreaktorer.

I resten af verden steg CO2-udledningen med næsten 400 millioner tons i 2019. Næsten 80 procent af stigningen kommer fra asiatiske lande, hvor kulfyret energiproduktion fortsat steg.

Der er dog stadig god grund til optimisme, mener Fatih Birol.

Læs også: Norwegian reducerer CO2-udledning med 200.000 tons om året

”Dette velkomne ophold i udledningen af CO2 er grobund for den optimisme, vi skal bruge for at tackle klimaudfordringerne i dette årti”, siger han.

- SMF

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart