13.02.2020 | Klima, miljø og energi
Mod al forventning fladede global CO2-udledning ud i 2019
Væksten i den globale CO2-udledning stoppede mod al forventning med at stige i 2019. Det skyldes større brug af naturgas, højere atomkraftproduktion og vedvarende energikilders voksende rolle på verdensplan.
I EU producerede naturgas mere elektricitet end kul for første gang nogensinde, mens vinddreven elektricitet næsten nåede op på siden af kuldreven elektricitet.
Mod al forventning stoppede verdens samlede CO2-udledning med at stige i 2019. Det viser nye netop udgivne data fra IEA (Det Internationale Energiagentur).
Læs også: Verdens kulforbrug tager historisk dyk
Efter to år med vækst endte den samlede CO2-udledning på 33 gigatons i 2019, svarende til udledningen i 2018 – og det på trods af, at verdensøkonomien voksede med 2,9 procent.
Dette skyldes primært faldende udledning fra elproduktion i udviklede lande – takket være den voksende rolle, som vedvarende energikilder spiller – samt et brændstofskift fra kul til naturgas og en højere atomkraftproduktion.
Andre faktorer inkluderer mildere vejr i en mængde lande og en langsommere økonomisk vækst på markeder under udvikling.
”Vi skal nu til at arbejde hårdt for at sikre, at 2019 bliver husket som et definitivt peak, når det kommer til global CO2-udledning, og ikke bare som endnu en vækstpause”, siger executive director for IEA, Fatih Birol.
”Vi har energiteknologierne til at det kan lade sig gøre, og vi bliver nødt til at gøre brug af dem alle”, tilføjer han.
Et markant fald i CO2-udledningen i udviklede lande udlignede den fortsatte vækst andre steder i verden.
Udviklede lande kompenserer
USA havde det største fald i CO2-udledning på verdensplan med et fald på 140 millioner tons, svarende til 2,9 procent. Det resulterer i, at USA’s udledning nu er faldet med næsten et gigaton siden den toppede i år 2000.
EU’s emissioner er i 2019 faldet med 160 millioner tons grundet nedskæringer i energisektoren.
Naturgas producerede mere elektricitet end kul for første gang nogensinde, mens vinddreven elektricitet næsten nåede op på siden af den kuldrevne.
Japans udledning faldt med 45 millioner tons CO2, hvilket skyldes output fra nyligt genstartede atomreaktorer.
I resten af verden steg CO2-udledningen med næsten 400 millioner tons i 2019. Næsten 80 procent af stigningen kommer fra asiatiske lande, hvor kulfyret energiproduktion fortsat steg.
Der er dog stadig god grund til optimisme, mener Fatih Birol.
Læs også: Norwegian reducerer CO2-udledning med 200.000 tons om året
”Dette velkomne ophold i udledningen af CO2 er grobund for den optimisme, vi skal bruge for at tackle klimaudfordringerne i dette årti”, siger han.
- SMF
Klima, miljø og energi

Nestlé rangerer øverst i kaffebæredygtighed
Nestlé lander øverst i et nyt indeks, der rangerer virksomheders sociale, grønne og økonomiske facetter af kaffeproduktion.
Klima, miljø og energi

Rapport: Seks ud af ni grænser er overskredet
I et opdaterende studie kan forskere nu vise, at seks ud af ni grænser for klima og miljø er overskredet som følge af menneskelig påvirkning.
Menneskerettigheder

Kammeradvokaten: Domstol afgør snart, om Danmark dømmes for manglende klimahandling
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er i øjeblikket i gang med at behandle tre sager, som kan have betydning for, om sundt klima er en menneskerettighed.
Strategi & ledelse

Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream
Hvis ens cirkulære løsninger ikke radikalt ændrer måden at drive virksomhed på, er det ikke cirkulære løsninger. Til gengæld er det bydende nødvendigt at finde netop disse.
Strategi & ledelse

Non-profitordning udvikler beregner forud for producentansvar
Grundet omkostningsusikkerheder har Emballageretur udviklet et prisværktøj, som kan give virksomheder klarhed over, hvad det kommende producentansvar kommer til at koste.
Strategi & ledelse

Purung teknologivirksomhed bliver del af international bæredygtighedsstandard
Den unge teknologivirksomhed Upström er netop blevet certificeret med ansvarligheds-certificeringen, B Corp, som de første i elektronikbranchen i Nordeuropa.