13.02.2020  |  Klima, miljø og energi

Mod al forventning fladede global CO2-udledning ud i 2019

Væksten i den globale CO2-udledning stoppede mod al forventning med at stige i 2019. Det skyldes større brug af naturgas, højere atomkraftproduktion og vedvarende energikilders voksende rolle på verdensplan.

Mod al forventning stoppede verdens samlede CO2-udledning med at stige i 2019. Det viser nye netop udgivne data fra IEA (Det Internationale Energiagentur).

Læs også: Verdens kulforbrug tager historisk dyk

Efter to år med vækst endte den samlede CO2-udledning på 33 gigatons i 2019, svarende til udledningen i 2018 – og det på trods af, at verdensøkonomien voksede med 2,9 procent.

Dette skyldes primært faldende udledning fra elproduktion i udviklede lande – takket være den voksende rolle, som vedvarende energikilder spiller – samt et brændstofskift fra kul til naturgas og en højere atomkraftproduktion.

Andre faktorer inkluderer mildere vejr i en mængde lande og en langsommere økonomisk vækst på markeder under udvikling.

”Vi skal nu til at arbejde hårdt for at sikre, at 2019 bliver husket som et definitivt peak, når det kommer til global CO2-udledning, og ikke bare som endnu en vækstpause”, siger executive director for IEA, Fatih Birol.

”Vi har energiteknologierne til at det kan lade sig gøre, og vi bliver nødt til at gøre brug af dem alle”, tilføjer han.

Et markant fald i CO2-udledningen i udviklede lande udlignede den fortsatte vækst andre steder i verden.

Udviklede lande kompenserer
USA havde det største fald i CO2-udledning på verdensplan med et fald på 140 millioner tons, svarende til 2,9 procent. Det resulterer i, at USA’s udledning nu er faldet med næsten et gigaton siden den toppede i år 2000.

EU’s emissioner er i 2019 faldet med 160 millioner tons grundet nedskæringer i energisektoren.

Naturgas producerede mere elektricitet end kul for første gang nogensinde, mens vinddreven elektricitet næsten nåede op på siden af den kuldrevne.

Japans udledning faldt med 45 millioner tons CO2, hvilket skyldes output fra nyligt genstartede atomreaktorer.

I resten af verden steg CO2-udledningen med næsten 400 millioner tons i 2019. Næsten 80 procent af stigningen kommer fra asiatiske lande, hvor kulfyret energiproduktion fortsat steg.

Der er dog stadig god grund til optimisme, mener Fatih Birol.

Læs også: Norwegian reducerer CO2-udledning med 200.000 tons om året

”Dette velkomne ophold i udledningen af CO2 er grobund for den optimisme, vi skal bruge for at tackle klimaudfordringerne i dette årti”, siger han.

- SMF

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere