13.01.2020  |  Klima, miljø og energi

Verdens kulforbrug tager historisk dyk

I mere end 200 år har kul været verdens foretrukne elektricitetskilde. Men i 2019 så man den hidtil største nedgang i det globale kulforbrug.

Kul har siden den industrielle revolution været verdens primære og vigtigste kilde til elektricitet. 38 procent af verdens strøm kommer i dag fra kulkraft. Det skriver verdensbedstenyheder.dk

I 2019 faldt anvendelsen af kul imidlertid med omkring 2,5 til 3 procent. Et dyk, der er det største nogensinde og svarer til det samlede kulforbrug fra Storbritannien, Spanien og Tyskland. Det viser tal fra Det Internationale Energiagentur, IEA, og en analyse fra tre internationale klima- og energiorganisationer.

Faldet i verdens kulafbrænding skyldes en kombination af flere udviklinger. Store kulforbrugere som Indien og Kina har haft en stagnering i energibehovet, samtidig med, at Europa og USA har skåret mærkbart ned på deres forbrug og erstattet det med vedvarende energi, naturgas eller et andet fossilt brændstof.

”På europæisk plan er vi helt klart i gang med at udfase kullet, og på verdensplan ser det ud til, at vi har stoppet væksten” siger Gunnar Boye Olesen, politisk koordinator i VedvarendeEnergi, til Verdens Bedste Nyheder.

Læs også: USA’s grønne økonomi er 1,3 billioner dollars værd

I USA faldt kulforbruget mellem august 2018 og august 2019 med 13,9 procent og i Europa så man en nedgang på omkring en femtedel. 

I Europa er udviklingen ifølge Gunnar Boye Olesen drevet af, at de europæiske CO2-kvoter er ved at være så dyre, at kulkraft i stadig mindre grad kan betale sig, kombineret med at naturgas vinder frem. Helt afgørende er halvden af faldet i anvendelsen af kul i Europa forårsaget af væksten i vedvarende energi. 

Produktionen af elektricitet i USA bestod i 2019 for første gang i højere grad af vedvarende energi, og der er siden 2010 blevet lukket 300 kulkraftsværker.

Grundet verdens høje forbrug af kul til brændsel, er det dog ikke en let opgave at mindske forbruget yderligere. Verdens Bedste Nyheder skriver således, at Keisuke Sadamori, der er topchef i IEA,  ved lanceringen af organisationens kulrapport fra 2019 udtalte, at asiatiske landes energibehov fortsætter med at stige, og at denne del af verden allerede står for fire femtedele af det globale kulforbrug. 

Det er derfor ikke sikkert, at udviklingen vil fortsætte på samme måde.

- HL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere