18.12.2020  |  Klima, miljø og energi

Kunstgræsbaner mistænkes for at være en mikroplast-synder

Der er behov for mere fakta om kunstgræsbaners udledning af mikroplast. Det skal nyt projekt i Aarhus nu kortlægge.

Et nyt udviklingsprojekt udbudt af Miljøstyrelsens MUDP-pulje er netop skudt i gang og har til formål at ”kortlægge mikroplastbelastningen og udvikle nye teknologier til at fjerne mikroplast mv. i de regnvandsbetingede udledninger fra vejvand og kunstgræsbaner”. 

Projektet, der udføres i et samarbejde mellem Eurofins Miljø, Aarhus Vand, Aarhus Kommune, Techras Miljø, Dansand, Danova og Sweco, skal bidrage til Verdensmål 14: Livet i havet.

Det skriver Sweco i en pressemeddelelse.

Vi ved allerede at dæk, skosåler og vejstriber er store syndere, når det kommer til udledning af mikroplast i naturen. Kunstgræsbaner udgør sandsynligvis også en risiko, der er dog endnu ingen målinger foretaget, så man kender ikke den egentlige udledning på nuværende tidspunkt.

Læs også: Mængden af plastik på kloden er dobbelt så stor som mængden af alle verdens dyr tilsammen

I projektet skal netop udledninger fra kunstgræsbaner kortlægges og der skal ses på mulighederne for at rense drænvandet forbundet med banerne.

Rådmand for Kultur og Borgerservice i Kommune Rabih Azad-Ahmad, bakker op om projektet.

”Det er vigtigt, at vi nu får mere fakta på banen. Kunstgræsbaner er afgørende for, at vi kan sikre en aktiv og sund hverdag til mange borgere. Det er en sund investering i fremtiden. Jeg glæder mig til, at vi nu også får mere viden om, hvordan vi sikrer, at det også bliver en bæredygtig investering i fremtiden,” siger han.

Hanne Løkkegaard fra Sweco forventer dog, at de største udledninger af mikroplast vil være at finde i relation til dæk, vejstriber og skosåler.

Alene den mikroplast som dæk udleder er vurderet til at udgøre cirka 60 procent af den samlede mikroplastbelastning i vandmiljøet. En udfordring der forventes at stige i tak med, at der kommer flere el-biler på vejene, da de vejer mere, og derfor har et større dækslid.

Projektet forventes afsluttet i slutningen af 2022.

- MTN

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere