Leverer din klimaindsats det den skal?

Ny rapport opstiller principper og vurderer forskellige metoders holdbarhed i forhold til net zero målsætninger. SBTi tager på den måde første skridt mod global standard for net-zero strategier.

Flere og flere virksomheder erklærer, at de har sat sig et net zero mål. Men der er stor forskel på, de underliggende metoder. .

23.10.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvordan ser en god net zero-målsætning ud, og hvilke redskaber kan man troværdigt tage i brug for at nå den?

De spørgsmål har The Science Based Targets initiative (SBTi), en NGO som i dag bakkes op af næsten 1.000 virksomheder, sat sig for at besvare og på længere sigt udvikle verdens første globale standard for virksomheders net zero målsætninger. Det skriver britiske businessgreen.com.

I første omgang har SBTi undersøgt udbuddet af metoder, som virksomhederne i dag benytter sig af, og udgivet resultatet i en rapport med titlen Foundations for Science-Based Net-Zero Target Setting in the Corporate Sector.

Ikke alle strategier er lige gode
Formålet med rapporten er ifølge SBTi selv, at ‘udvikle metoder som er I stand til at sikre at virksomheders net zero målsætninger bliver til håndgribelige handlinger i overensstemmelse med målet om at decarbonisere verden inden 2050’.

Det er pæn måde at sige, at alle kan kommunikere at de har et mål om nul udledninger, men at det kan gøre en vældig forskel, hvilke metoder man tager i brug for at få sit regnestykke til at gå op.

For at hjælpe med at gennemskue, hvordan en troværdig indsats for net zero ser ud, har SBTi etableret to betingelser, som en sådan målsætning skal leve op til. Derudover vurderer rapporten en række af de metoder, som allerede er i brug, når virksomheder arbejder mod net zero.

Dette overblik falder på et ret tørt sted, og kan måske fungere som input til de debatter der også foregår i danske medier, om hvorvidt biomasse kan tælles med som grøn energikilde eller om købet af certifikater på grøn strøm er en forældet praksis eller ej.

Hvad en net zero strategi skal kunne
Det første en net zero-strategi for en virksomhed skal kunne, for at være troværdig, er at den skal føre til en dybde i decarboniseringen, som er i overensstemmelse med virksomhedens nødvendige bidrag til Paris-aftalens mål om højst 1,5 graders global opvarmning. For det andet skal strategien sikre, at effekten af tilbageværende udledninger bliver neutraliseret.:

  • Bidrager metoden til at der ikke akkumuleres drivhusgasser i atmosfæren?
  • Bidrager metoden til at opnå Paris-aftalen og Verdensmålene?
  • Er den afledte forretningsmodel holdbar i en net zero økonomi?

Af rapporten – og tabellen – kan man se, at de certifikater, der har været diskuteret i danske medier for nylig, ikke er en holdbar vej målt ift. ovenstående kriterier. Man kan også se, at det er en usikker strategi at gøre fangst og lagring af CO2 til en central byggesten i sin indsats.

Kilde: SBTi.

Til gengæld er offsetting en acceptabel vej frem i forhold til kriterierne opstillet af SBTi. Farbarheden gælder dog mest som en overgangsløsning, som kan hjælpe med at kanalisere penge fra virksomheder til aktiviteter, der kan fremme omstillingen. Det primære fokus bør dog være på reelt at reducere udledninger i overenstemmelse med videnskaben.

Analysen er baseret på en proces med udstrakt involvering af stakeholdere fra forskningsmiljøer, virksomheder, miljøorganisationer og finanssektoren.

Kapløb hen mod globale standarder
Det endelige mål for SBTi er at udvikle en global standard for net zero målsætninger. På den måde melder de sig ved et bord, der er ved at være en vis trængsel omkring, nemlig fremtidige standarder for bæredygtighed.

I september måned udsendte CDP, the Climate Disclosure Standards Board (CDSB), the Global Reporting Initiative (GRI), the International Integrated Reporting Council (IIRC) og the Sustainability Accounting Standards Board (SASB) en fælles erklæring om at de vil arbejde for en ”fælles løsning” for virksomheders rapportering. Det blev fulgt op af organisationen bag den globalt mest udbredte standard for finansiel rapportering (IFRS), som nu ligeledes vil begynde at se på, om man måske skulle have en tilsvarende standard for bæredygtighedsrapportering.

Samtidig er der i hvert fald i Danmark allerede to forskellige certificeringsbureaer - Bureau Veritas og DNV – som tilbyder en verdensmålscertificering, mens EU’s taksonomi for bæredygtig finans etablerer kriterier, som finansielle produkter skal leve op til, hvis de skal kunne markedsføre sig selv som grønne.

SBTi’s rapport og arbejde med at skabe overblik over CO2-strategier og de øvrige initiativer understreger, at arbejdet med bæredygtighed om ganske kort tid ikke kan basere sig på, hvad man selv synes er godt, men i stedet skal have udgangspunkt i klart formulerede stakeholderforventninger.

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

EU's nye affaldsaftale: Et vigtigt første skridt

21.02.2025CSR.dk

Grøn fremtid for europæisk landbrug?

20.02.2025BSR

Sponseret

Advancing Supply Chain Sustainability: Lessons from Action for Sustainable Derivatives

19.02.2025CSR.dk

Design skal ruste industrien til en klimaneutral fremtid

19.02.2025CSR.dk

Novo Nordisk i slutspurten mod en afgørende målstreg

19.02.2025Valified

Sponseret

Nyt samarbejde skal øge fokus på kvalitet af ESG-rapportering

18.02.2025CSR.dk

Udledningen fra nye veje eksploderer

17.02.2025Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Explore the critical connection between the NIS2 Directive and the CRA

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart