Leverer din klimaindsats det den skal?

Ny rapport opstiller principper og vurderer forskellige metoders holdbarhed i forhold til net zero målsætninger. SBTi tager på den måde første skridt mod global standard for net-zero strategier.

Flere og flere virksomheder erklærer, at de har sat sig et net zero mål. Men der er stor forskel på, de underliggende metoder. .

23.10.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvordan ser en god net zero-målsætning ud, og hvilke redskaber kan man troværdigt tage i brug for at nå den?

De spørgsmål har The Science Based Targets initiative (SBTi), en NGO som i dag bakkes op af næsten 1.000 virksomheder, sat sig for at besvare og på længere sigt udvikle verdens første globale standard for virksomheders net zero målsætninger. Det skriver britiske businessgreen.com.

I første omgang har SBTi undersøgt udbuddet af metoder, som virksomhederne i dag benytter sig af, og udgivet resultatet i en rapport med titlen Foundations for Science-Based Net-Zero Target Setting in the Corporate Sector.

Ikke alle strategier er lige gode
Formålet med rapporten er ifølge SBTi selv, at ‘udvikle metoder som er I stand til at sikre at virksomheders net zero målsætninger bliver til håndgribelige handlinger i overensstemmelse med målet om at decarbonisere verden inden 2050’.

Det er pæn måde at sige, at alle kan kommunikere at de har et mål om nul udledninger, men at det kan gøre en vældig forskel, hvilke metoder man tager i brug for at få sit regnestykke til at gå op.

For at hjælpe med at gennemskue, hvordan en troværdig indsats for net zero ser ud, har SBTi etableret to betingelser, som en sådan målsætning skal leve op til. Derudover vurderer rapporten en række af de metoder, som allerede er i brug, når virksomheder arbejder mod net zero.

Dette overblik falder på et ret tørt sted, og kan måske fungere som input til de debatter der også foregår i danske medier, om hvorvidt biomasse kan tælles med som grøn energikilde eller om købet af certifikater på grøn strøm er en forældet praksis eller ej.

Hvad en net zero strategi skal kunne
Det første en net zero-strategi for en virksomhed skal kunne, for at være troværdig, er at den skal føre til en dybde i decarboniseringen, som er i overensstemmelse med virksomhedens nødvendige bidrag til Paris-aftalens mål om højst 1,5 graders global opvarmning. For det andet skal strategien sikre, at effekten af tilbageværende udledninger bliver neutraliseret.:

  • Bidrager metoden til at der ikke akkumuleres drivhusgasser i atmosfæren?
  • Bidrager metoden til at opnå Paris-aftalen og Verdensmålene?
  • Er den afledte forretningsmodel holdbar i en net zero økonomi?

Af rapporten – og tabellen – kan man se, at de certifikater, der har været diskuteret i danske medier for nylig, ikke er en holdbar vej målt ift. ovenstående kriterier. Man kan også se, at det er en usikker strategi at gøre fangst og lagring af CO2 til en central byggesten i sin indsats.

Kilde: SBTi.

Til gengæld er offsetting en acceptabel vej frem i forhold til kriterierne opstillet af SBTi. Farbarheden gælder dog mest som en overgangsløsning, som kan hjælpe med at kanalisere penge fra virksomheder til aktiviteter, der kan fremme omstillingen. Det primære fokus bør dog være på reelt at reducere udledninger i overenstemmelse med videnskaben.

Analysen er baseret på en proces med udstrakt involvering af stakeholdere fra forskningsmiljøer, virksomheder, miljøorganisationer og finanssektoren.

Kapløb hen mod globale standarder
Det endelige mål for SBTi er at udvikle en global standard for net zero målsætninger. På den måde melder de sig ved et bord, der er ved at være en vis trængsel omkring, nemlig fremtidige standarder for bæredygtighed.

I september måned udsendte CDP, the Climate Disclosure Standards Board (CDSB), the Global Reporting Initiative (GRI), the International Integrated Reporting Council (IIRC) og the Sustainability Accounting Standards Board (SASB) en fælles erklæring om at de vil arbejde for en ”fælles løsning” for virksomheders rapportering. Det blev fulgt op af organisationen bag den globalt mest udbredte standard for finansiel rapportering (IFRS), som nu ligeledes vil begynde at se på, om man måske skulle have en tilsvarende standard for bæredygtighedsrapportering.

Samtidig er der i hvert fald i Danmark allerede to forskellige certificeringsbureaer - Bureau Veritas og DNV – som tilbyder en verdensmålscertificering, mens EU’s taksonomi for bæredygtig finans etablerer kriterier, som finansielle produkter skal leve op til, hvis de skal kunne markedsføre sig selv som grønne.

SBTi’s rapport og arbejde med at skabe overblik over CO2-strategier og de øvrige initiativer understreger, at arbejdet med bæredygtighed om ganske kort tid ikke kan basere sig på, hvad man selv synes er godt, men i stedet skal have udgangspunkt i klart formulerede stakeholderforventninger.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

03.04.2025CSR.dk

Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

03.04.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan har Tine Blunk omsat bæredygtig forretningsstrategi til praksis i Byggros

03.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

02.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Magt, Interessevaretagelse og Lobbyisme

01.04.2025CSR.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025CSR.dk

Trump med ultimatum til Europa: Drop diversitetsarbejdet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online