Lunken modtagelse af nye CSR-rapporteringsregler

At flere virksomheder end hidtil fremover skal oplyse om deres CSR-arbejde i årsrapporten, mødes med skepsis af et flertal af virksomhederne, der ønsker at fastholde det eksisterende rapporteringsniveau. Det viser en pulsmåling fra revisionsfirmaet PwC.

27.03.2015

CSR.dk

Et nyt forslag fra EU-Kommissionen lægger op til, at alle europæiske virksomheder over en vis størrelse skal oplyse om deres CSR-arbejde i årsrapporten. Reglerne gælder for virksomheder med mere end 500 ansatte, samtidig med at virksomhederne skal være af såkaldt offentlig interesse.

Læs også: Blå blok modsætter sig nye CSR-krav

”Reglerne betyder, at i hvert fald børsnoterede og statsligt ejede virksomheder med mere end 500 ansatte er med i puljen. I Danmark lægges der dog op til, at endnu flere bør omfattes, nemlig de såkaldte store danske virksomheder. Det vil sige 1.100 danske virksomheder i stedet for de cirka 50, der i henhold til beskrivelsen i lovforslaget er omfattet af EU’s forslag”, forklarer Henrik Steffensen, partner i revisionsfirmaet PwC, der er på banen med en pulsmåling af, hvordan de danske virksomheder ser på de skærpede rapporteringskrav.

Flertal ønsker at fastholde rapporteringsniveauet
Af pulsmålingen, der rummer svar fra over 300 virksomheder, fremgår det, at 64 procent af de danske virksomheder ønsker, at kravene til virksomhedens CSR-redegørelse forbliver på det nuværende niveau.

Derimod er virksomhederne mere delte, når det gælder en vurdering af, hvorvidt fordelene ved en udvidelse af CSR-rapporteringen overstiger virksomhedens omkostninger herved. Her svarer 40 procent nej, mens 38 procent svarer ja.

”Målingen viser, at mange virksomheder ikke oplever rapporteringskravene som værdiskabende i forhold til at lave en god årsrapport. Vi ser målingen som udtryk for, at virksomhederne foretrækker rammeregler, som de selv kan udfylde i forhold til den enkelte virksomheds konkrete forhold. Det er for os at se langt bedre, end at man ”sætter checkmark” på en liste over detailkrav", siger Henrik Steffensen.

Lempelser er ikke slået igennem
De seneste år har regeringen forsøgt at gennemføre en række lempelser for virksomhederne i relation til årsrapporteringen. Det er dog ikke noget, som virksomhederne kan mærke. Ifølge pulsmålingen svarer 62 procent nej til, at de oplever ændringerne som en væsentlig lempelse.

Pulsmålingen ligger dermed i tråd med PwC’s Global CEO Survey 2015 med svar fra ca. 1.400 topledere, hvor overregulering er at finde som den altoverskyggende trussel for virksomhederne.

”Virksomhederne skal efterhånden rapportere om mange ikke-finansielle data i årsrapporten - om alt fra corporate governance over CSR til sammensætning af ledelsen. Det er alle relevante emner, men man skal passe på, at de stigende krav til rapportering ikke bliver for detaljerede. Det er væsentligt for virksomhederne, at de med afsæt i få rammeregler kan udforme deres rapportering, så den bedst afspejler forholdene i den enkelte virksomhed”, siger Henrik Steffensen.

Han peger på, at mange danske virksomheder går foran og tager et miljømæssigt og socialt ansvar. De nye krav forekommer at være udtryk for unødig detailregulering – og derved forskydes fokus over på regeloverholdelse fremfor at bruge kræfterne på at lave en ordentlig rapportering, der passer til det enkelte selskab.

- JKK 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

03.04.2025CSR.dk

Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

03.04.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan har Tine Blunk omsat bæredygtig forretningsstrategi til praksis i Byggros

03.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

02.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Magt, Interessevaretagelse og Lobbyisme

01.04.2025CSR.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025CSR.dk

Trump med ultimatum til Europa: Drop diversitetsarbejdet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online