Lunken modtagelse af nye CSR-rapporteringsregler

At flere virksomheder end hidtil fremover skal oplyse om deres CSR-arbejde i årsrapporten, mødes med skepsis af et flertal af virksomhederne, der ønsker at fastholde det eksisterende rapporteringsniveau. Det viser en pulsmåling fra revisionsfirmaet PwC.

27.03.2015

CSR.dk

Et nyt forslag fra EU-Kommissionen lægger op til, at alle europæiske virksomheder over en vis størrelse skal oplyse om deres CSR-arbejde i årsrapporten. Reglerne gælder for virksomheder med mere end 500 ansatte, samtidig med at virksomhederne skal være af såkaldt offentlig interesse.

Læs også: Blå blok modsætter sig nye CSR-krav

”Reglerne betyder, at i hvert fald børsnoterede og statsligt ejede virksomheder med mere end 500 ansatte er med i puljen. I Danmark lægges der dog op til, at endnu flere bør omfattes, nemlig de såkaldte store danske virksomheder. Det vil sige 1.100 danske virksomheder i stedet for de cirka 50, der i henhold til beskrivelsen i lovforslaget er omfattet af EU’s forslag”, forklarer Henrik Steffensen, partner i revisionsfirmaet PwC, der er på banen med en pulsmåling af, hvordan de danske virksomheder ser på de skærpede rapporteringskrav.

Flertal ønsker at fastholde rapporteringsniveauet
Af pulsmålingen, der rummer svar fra over 300 virksomheder, fremgår det, at 64 procent af de danske virksomheder ønsker, at kravene til virksomhedens CSR-redegørelse forbliver på det nuværende niveau.

Derimod er virksomhederne mere delte, når det gælder en vurdering af, hvorvidt fordelene ved en udvidelse af CSR-rapporteringen overstiger virksomhedens omkostninger herved. Her svarer 40 procent nej, mens 38 procent svarer ja.

”Målingen viser, at mange virksomheder ikke oplever rapporteringskravene som værdiskabende i forhold til at lave en god årsrapport. Vi ser målingen som udtryk for, at virksomhederne foretrækker rammeregler, som de selv kan udfylde i forhold til den enkelte virksomheds konkrete forhold. Det er for os at se langt bedre, end at man ”sætter checkmark” på en liste over detailkrav", siger Henrik Steffensen.

Lempelser er ikke slået igennem
De seneste år har regeringen forsøgt at gennemføre en række lempelser for virksomhederne i relation til årsrapporteringen. Det er dog ikke noget, som virksomhederne kan mærke. Ifølge pulsmålingen svarer 62 procent nej til, at de oplever ændringerne som en væsentlig lempelse.

Pulsmålingen ligger dermed i tråd med PwC’s Global CEO Survey 2015 med svar fra ca. 1.400 topledere, hvor overregulering er at finde som den altoverskyggende trussel for virksomhederne.

”Virksomhederne skal efterhånden rapportere om mange ikke-finansielle data i årsrapporten - om alt fra corporate governance over CSR til sammensætning af ledelsen. Det er alle relevante emner, men man skal passe på, at de stigende krav til rapportering ikke bliver for detaljerede. Det er væsentligt for virksomhederne, at de med afsæt i få rammeregler kan udforme deres rapportering, så den bedst afspejler forholdene i den enkelte virksomhed”, siger Henrik Steffensen.

Han peger på, at mange danske virksomheder går foran og tager et miljømæssigt og socialt ansvar. De nye krav forekommer at være udtryk for unødig detailregulering – og derved forskydes fokus over på regeloverholdelse fremfor at bruge kræfterne på at lave en ordentlig rapportering, der passer til det enkelte selskab.

- JKK 

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V