Lysvirksomhed vil hjælpe grønne udbud på vej

Bæredygtighed fylder forsvindende lidt i offentlige udbud. Fischer Lighting har netop lanceret en ny guide, der skal hjælpe med at gøre udbuddene grønnere.

Fischer Lightning til hjælpe med at få flere grønne elementer i de offentlige udbud af lys. Arkivfoto.

01.02.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Ambitionerne er høje i Danmark, når det gælder den grønne omstilling, og med klimaloven er der sat et politisk mål om 70 procent reduktion af CO2-udledningen i 2030.

Derfor er det bemærkelsesværdigt, hvor lidt de grønne hensyn fylder i offentlige udbud. Også taget i betragtning, at de offentlige indkøb ifølge en rapport fra regeringen stod for udledning af 12 millioner ton CO2. De samlede danske husholdninger udledte til sammenligning 14 millioner ton CO2.

Paradoksalt lille grønt fokus i udbud
En nyere undersøgelse fra 2021, foretaget af forsker Ole Helby Petersen fra RUC, viser eksempelvis, at miljø og bæredygtighed kun vægter tre procent, som del af et underkriterium, i udbudsevalueringen. Lige som en analyse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen peger på, at under halvdelen af offentlige udbud indeholder et bæredygtigt element.

Læs også: Reduktionsmål i regeringens grønne indkøbsstrategi lader vente på sig

Det undrer også den danske virksomhed, Fischer Lighting, som er specialiseret i genbrug og upcycling af belysningsarmaturer, efterspørger en anden vægtning og et langt større fokus på de grønne hensyn i udbudsmaterialet:

”Det er et paradoks, at vi i Danmark på den ene side vil den grønne omstilling og en cirkulær økonomi, hvor vi tænker i genbrug, mens stort set alle offentlige udbud, vi støder på, har et altoverskyggende fokus på indkøbsprisen, mens fokus på bæredygtighed er nærmest ikke-eksisterende. I praksis betyder det, at udbuddene favoriserer de produkter og løsninger, som er billigst mulige i indkøbspris, men som ikke behøver at holde i særligt lang tid,” siger Lars Elmvang, som er strategisk direktør hos Fischer Lighting.

Det er en undren, som deles af andre virksomheder. I slutningen af 2021 spurgte DI f.eks. Lemvigh-Müller, Elis Danmark A/S, Aalborg Portland og Arkil A/S om, hvordan de oplevede de kommunale udbud i forhold til bæredygtighed. Svaret var fra alle, at de oplever, at kommuner taler om bæredygtighed men køber ind efter pris. Det, mente de, burde kommunerne ændre på ved at lade bæredygtighed vægte højere i deres udbud.

Hjælper bygherrer med at købe mere bæredygtigt
Ifølge Fischer Lightning er en af barriererne for at nå til et punkt, hvor de offentlige indkøb bidrager til at opfylde de officielle ambitioner om bæredygtighed og en cirkulær økonomi, at det offentlige simpelthen mangler ressourcer til at ændre kurs:

”Vores oplevelse er, at bygherrer og rådgivere mangler en grundlæggende forståelse for, hvad bæredygtighed egentlig er, hvordan man måler det, og at der i det hele taget mangler ressourcer til at ændre kurs fra den indkøbspraksis, man har fulgt hidtil.” siger Lars Elmvang.

For at imødekomme netop denne barriere har Fischer Lighting for nylig lanceret ”Udbudsbeskrivelse bæredygtig belysning”, som gennemgår de relevante krav til bæredygtig belysning. Den kan bygherrer frit lade sig inspirere af og plukke fra, når de laver deres udbudsmateriale og vil købe grønnere belysning.

Beskrivelsen, som kan downloades her, oplister bl.a. en række bæredygtige og operationaliserbare krav til leverandørerne vedr. materialevalg og genbrug, om muligheden for adskillelse af produktet i forhold til vedligehold, om affald og sortering samt særlige krav til designet:

”Med vores initiativ vil vi gerne vise, at det ikke behøver være så svært at ændre praksis, når det gælder indkøb af bæredygtig, genbrugt belysning, og at det faktisk er muligt at omsætte grønne ønsker til konkrete krav i udbudsmaterialet,” siger Lars Elmvang.

Producenterne skal arbejde på dokumentationen
Hos Fischer Lighting anerkender man imidlertid, at initiativer som dette langt fra gør arbejdet alene. Der skal sættes ind på flere fronter:

”Først og fremmest sker der heldigvis lige nu meget på rammevilkårene og ift. det lovgivningsmæssige bl.a. på EU-niveau. Herudover ser vi et behov for, at bygherrer begynder at tænke mere langsigtet ift. deres indkøb, så der eksempelvis kommer meget mere fokus på produktets samlede leveomkostninger og ikke bare på indkøbsprisen, siger Lars Elmvang.

Det er dog ikke kun ”de andres” ansvar, at få skub i de bæredygtige krav.

”Vi har som bæredygtige producenter et ansvar for at vise omverdenen, at bæredygtighed, pris og kvalitet sagtens kan gå hånd i hånd, ligesom vi skal gøre os umage med at dokumentere den forskel, vores bæredygtige produkter gør for klimaet og den grønne omstilling,” fortsætter han.

Fischer Lighting er selv gået i den retning, og har som den første danske virksomhed i lysbranchen valgt at EPD-certificere (Environmental Product Declaration) sine mest populære produkter, så virksomheden kan dokumentere deres præcise klima og CO2-aftryk.

Kommuner: Det kræver sammenligningsgrundlag
Da DI i 2021 talte med de fire virksomheder, som beskrevet oven for, bad de samtidig Kommunernes Landsforening om en reaktion. Den var en invitation til dialog.

”Jeg håber derfor – og vil gerne opfordre til – at leverandørerne tager dialogen i forbindelse med de konkrete udbud, så de på den måde kan dele deres viden, kvalificere processerne og udfordre kommunerne,” siger Morten Mandøe, cheføkonom i KL til DI.

Læs også: Podcast: DI vil gøre offentlige indkøb grønnere

”Det kan dog være vanskeligt at skabe konkurrence om grønne elementer, da det kræver metoder, der på et ensartet grundlag kan sammenligne forskellige grønne produkter og ydelser. I stedet kan det være mere oplagt for kommunerne at arbejde med grønne mindstekrav i forbindelse med deres udbud,” fortsatte han.

Måske kan Fischer Ligtnings nye beskrivelse hjælpe den proces lidt på vej.

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: offentlige indkøb

Mange vil gerne aktivere de 300 milliarder kroner den offentlige sektor køber ind for årligt til fordel for bæredygtighed. Men det er ikke så nemt. CSR.dk prøver at finde de gode eksempler og levere tips og tricks til leverandører.

Relateret indhold

21.02.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Bønner fra kaffens versen #4

11.02.2025CSR.dk

3 ud af 4 globale kunder vil ikke betale ekstra for bæredygtig levering

11.02.2025Schneider Electric

Sponseret

Nye muligheder for avanceret beskyttelse – men mulighederne forpligter

10.02.2025Dansk Erhverv

Sponseret

Forbud mod produkter fremstillet ved tvangsarbejde er trådt i kraft

06.02.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Fra mine til gadget: Konfliktmineralernes skjulte pris

03.02.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

”Presset” til genanvendelse … et cirkulært samarbejde

30.01.2025Schneider Electric

Sponseret

Verdens mest bæredygtige virksomhed ser unge faglærte som nøglen til grøn omstilling

30.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Fra mine til gadget: Din smartphone er en skattekiste

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart