Måske er mejerier slet ikke i ko-branchen

Teknologi gør helt nye metoder til fødevareproduktion mulige, og menneskeheden har brug for at gribe de muligheder. Det bliver en helt ny tidsalder.

Lauri Reuter har på VTT været med til at udvikle en bioreaktor i køkkenbordsstørrelse, som kan producere mad baseret på encellede organismer. F.eks. nogle særlige finske bær, som ses på billedet. Foto: VTT.

11.04.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

"Lad os starte med at se på mejerivirksomheder. Vi ved de er i mælke-branchen. Men er de nødvendigvis i ko-branchen?"

Når Lauri Reuter svarer på sit eget spørgsmål er svaret ”nej”. Han er ”Senior Specialist of Disruptive Technologies” ved VTT Technical Research Centre of Finland og i hans fødevarefremtidsunivers kan mælk sagtens laves uden køer.

Lauri Reuter har på VTT været med til at udvikle en bioreaktor i køkkenbordsstørrelse, som kan producere mad baseret på encellede organismer. F.eks. nogle særlige finske bær, som ses på billedet. Foto: VTT.

”Processen med at producere mejeriprodukter går ud på at forarbejde plantefoder til mælkeprodukter ved hjælp af en ko. Men hvorfor ikke erstatte koen? Betyder det noget, om mælkens bestanddele er produceret af noget andet end køer? Selvom koen blev erstattet af en bioreaktor, ville det stadig handle om at omsætte det samme plantemateriale til mælk, som landmanden stadig tappede og sendte videre til forarbejdning og distribution,” forklarer han.

Encellede organismer og syntetisk biologi
Nøglen til dette skift er encellede organismer, som vi kender fra f.eks. visse former for gær, bakterier og alger, som dyrkes i lukkede systemer, hvilket er muligt på grund af af udviklingen i bioteknologiske værktøjer.

”Hidtil har et produkt produceret i laboratorier været ekstremt dyrt. Nu udvikler teknologier, såsom syntetisk biologi, sig i et enormt tempo, og det vil gøre det muligt for priserne at falde hurtigt,” siger Lauri Reuter.

”Encellede organismer er den absolut simpleste type organisme at kontrollere. Modsat en ko, som er super-kompleks og derfor svær at styre, hvilket gør at der er et stort spild, når den bruges til at producere fødevarer. Så hvis vi erstatter koen med et langt mere kontrollabelt univers af organismer, så bliver produktionen meget mere effektiv. Så kan vi producere meget mere med mindre, og det er det vi skal,” fortsætter han.

Fordi det er nødvendigt og giver bedre mening

Lauri Reuter er helt ubetinget teknologibegejstret. Han er typen, der lyder glad og spændt, når han taler om at kunne købe ernæring på abonnement hos Nestlé eller Amazon, fordi de i forvejen ved alt om ham gennem deres indsamling af data. Som ikke ryster på hånden, når han taler om muligheden for at dyrke mad på Mars.

Men det er ikke derfor, han prøver at udvikle alternative måder at producere fødevarer. Det handler om nødvendighed.

Tossede tal om global fødevareproduktion

  • Landbrugsaktivitet dækker omkring 43 procent af den del af jordens landmasse, som ikke er dækket af is eller ørken.
  • Omkring 87 procent af landbrugets brug er jord er dedikeret til produktion af fødevarer.
  • Animalske fødevarer: kød, dyrket fisk, æg og mejeriproduktion benytter 83 procent af verdens landbrugsjord og bidrager med 37 procent af vores proteinindtag og 18 procent af vores kalorieindtag.
  • Målt på volumen, dvs. i kilo og altså ikke antal, udgør kyllinger 70 procent af alt det, vi kalder fugle.
  • Vanding af afgrøder anslås at drive to tredjedele af al brug af ferskvand.

Kilder: Science Magazine og www.pnas.org

”Måden, vi producerer fødevarer på i dag, er den største miljømæssige katastrofe, vi som mennesker er årsag til. Næringsstoffer vi tilsætter i produktionen, løber ud i vores vandforsyning. Landbrug udleder flere drivhusgasser end al trafik tilsammen, det udnytter omkring 40 procent af al frugtbar jord og fjerne leveområder for biodiversitet,” siger han i sin TEDx-talk fra september 2017.  

Kombinerer man den tanke med, at vi i 2050 vil have brug for 70 procent flere fødevarer for at ernære de 10 milliarder mennesker vi vil være på jorden til den tid, uden at øge mængden af jord vi bruger til det, og samtidig med at klimaet er begyndt at slå igen med ekstrem tørke, oversvømmelser osv, så der der kun en konklusion: Vi er nødt til at finde helt nye måder at producere mad på.

”Men vi udvikler ikke teknologierne til f.eks. at producere mælk og kød uden køer og grise, bare fordi vi kan. Vi gør det, fordi det giver bedre mening. Det vil være billigere, bedre for miljøet og bedre for mennesker. Det er derfor, det kommer til at ske,” siger Lauri Reuter.

Nyt bygger oven på gammelt
Han sammenligner det med skiftet fra jæger-samlersamfundet til landbrugssamfundet, og overgangen fra dette til det industrialiserede landbrug med intensiv brug af maskiner, kemi og påvirkning af biologiske processer. De skift skete også, fordi det gav bedre mening.

Spørgsmålet er, om alt det eksisterende så vil blive erstattet af det nye? Hertil er svaret fra Lauri Reuter et nej.

”Der findes jo stadig mennesker, som er jæger/samlere og der er masser af småbrug sammen med det industrielle landbrug i det globale landbrugsmix. Så historisk er det jo heller ikke sådan, at de nye systemer helt erstatter de gamle.

Oven på det gamle system, vil der blive bygget noget nyt, og dele af det gamle system vil givetvis blive overflødiggjort – fordi det ikke er bæredygtigt,” siger han.

Lauri Reuter kan også sagtens se, at der er meget man kan gøre inden for det eksisterende fødevaresystem.

”Det handler om at udrydde madspild, spise mindre kød og gøre landbruget mere ressourceeffektivt. Men det er stadig kun gradvise forandringer inden for det eksisterende system. På længere sigt har vi brug for mere end det,” siger han.

Råd til fødevarevirksomheder

Hvis du vil deltage i fremtidens fødevaresystem, skal du forandre dig. Og hvis du skal det, er du nødt til at være i stand til at forestille dig en alternativ, mulig fremtid. Formålet med den er, at du så kan tænke og planlægge bagud derfra, og diskutere hvad der skal gøres, for at komme hen til denne nye fremtid og situation. Hvis du blot kigger fra nu og et par kvartaler frem, så kan det nemt være, at det, som ser åbenlyst rigtigt ud nu, er helt skævt i forhold til der, hvor du skal hen i det lange løb.

Tænk uden for koen. Det hjælper ikke at finde ud af, hvordan du får stadigt mere effektive køer. Du er nødt til at åbne for den mulighed, at du faktisk er i en helt anden branche end køer, og så finde ud af hvad det kræver af dig.

Det bedste består – men der skal handles nu
Noget, som irriterer Lauri Reuter lidt, er, at der er en tendens til at præsentere fremtidens fødevareudbud i sort/hvid. For det er det ikke. Det er et spørgsmål om mængder ikke om enten-eller. Mængder af madspild, mængder af energi vi bruger og mængder af kød vi spiser – for eksempel.

Han mener, at ikke alle de gamle fødevareproducenter har grund til at være bekymrede. Ikke hvis de udvikler højkvalitetsprodukter produceret på en bæredygtig facon. Men billige, dårlige produkter vil blive erstattet af noget andet.

Han fremhæver ét alvorligt problem, som han kan se i fødevarebranchen, og det er i hvor høj grad man forsøger at beskytte status quo og det eksisterende system, fordi forandringen i sig selv føles truende. Også selvom man måske har indset, at forandring er nødvendig.

”Det er ikke nok at forstå det. Du må lave en plan og sætte gang i forandringsprocessen. For virksomhedsledere må også regne med, at hvis du ikke flytter din virksomhed, så kommer der på et tidspunkt nok en iværksætter, som har meget bedre vilkår for at løbe risici og ikke noget status quo at beskytte, og erstatter dig eller dele af din forretning.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: fremtidens fødevarer

Hvordan verden håndterer fødevarer er afgørende. 10 milliarder mennesker skal i 2050 have noget at spise – hvad skal det være, og hvordan kan det produceres bæredygtigt? 

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
ESG Implementation Partner
Webinar
Danmarks første CSRD-rapport

Tryg Forsikring var de første i Danmark til at udgive en CSRD-rapport. Nu deler Louise Rosenmeier, Senior ESG Manager i Tryg, ud af deres vigtigste erfaringer – både de gode og de svære.

Dato

06.03.2025

Tid

10:00

Sted

Online

Erhvervsakademi Aarhus
Uddannelse
ESG-rapportering for praktikere

Erhvervsakademi Aarhus udbyder i samarbejde med rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO et kompetencegivende uddannelsesforløb, der hjælper dig med at forstå bæredygtighed og navigere i EU's nye lovkrav inden for ESG-rapportering.

Dato

10.03.2025

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

CEMAsys
Webinar
WEBINAR: How the EU Omnibus affects Corporate Sustainability Reporting

Join Konstantin, our CSRD expert and product specialist, as he unpacks the latest regulatory updates and explains why ESG reporting remains crucial despite the adjustments. Learn what’s changing, what stays the same, and how to stay ahead in the evolving compliance landscape. The session includes a Q&A, giving you the opportunity to ask your most pressing questions directly to Konstantin.

Dato

10.03.2025

Tid

14:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Seminar
ISO 45001 Inspirationsseminar

ISO 45001 Inspirationsseminaret giver dig en grundlæggende forståelse for kravelementerne i ISO 45001 standarden samt betingelserne i Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1409, og hvad det vil sige at være certificeret efter ISO 45001 standarden samt Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1409.

Dato

17.03.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Opstart: Mini MBA i Sustainability Management

Mini MBA i Sustainability Management er for dig, der ønsker en ambitiøs uddannelse i bæredygtighed. Du bliver undervist af førende eksperter inden for bæredygtighed og SDG’er - heriblandt Steen Hildebrandt, som har været med til at skabe uddannelsen.

Dato

17.03.2025

Tid

09:00

Sted

Copenhagen Marriott Hotel

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

18.03.2025

Tid

09:00

Sted

Aarhus