Måske er mejerier slet ikke i ko-branchen

Teknologi gør helt nye metoder til fødevareproduktion mulige, og menneskeheden har brug for at gribe de muligheder. Det bliver en helt ny tidsalder.

Lauri Reuter har på VTT været med til at udvikle en bioreaktor i køkkenbordsstørrelse, som kan producere mad baseret på encellede organismer. F.eks. nogle særlige finske bær, som ses på billedet. Foto: VTT.

11.04.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

"Lad os starte med at se på mejerivirksomheder. Vi ved de er i mælke-branchen. Men er de nødvendigvis i ko-branchen?"

Når Lauri Reuter svarer på sit eget spørgsmål er svaret ”nej”. Han er ”Senior Specialist of Disruptive Technologies” ved VTT Technical Research Centre of Finland og i hans fødevarefremtidsunivers kan mælk sagtens laves uden køer.

Lauri Reuter har på VTT været med til at udvikle en bioreaktor i køkkenbordsstørrelse, som kan producere mad baseret på encellede organismer. F.eks. nogle særlige finske bær, som ses på billedet. Foto: VTT.

”Processen med at producere mejeriprodukter går ud på at forarbejde plantefoder til mælkeprodukter ved hjælp af en ko. Men hvorfor ikke erstatte koen? Betyder det noget, om mælkens bestanddele er produceret af noget andet end køer? Selvom koen blev erstattet af en bioreaktor, ville det stadig handle om at omsætte det samme plantemateriale til mælk, som landmanden stadig tappede og sendte videre til forarbejdning og distribution,” forklarer han.

Encellede organismer og syntetisk biologi
Nøglen til dette skift er encellede organismer, som vi kender fra f.eks. visse former for gær, bakterier og alger, som dyrkes i lukkede systemer, hvilket er muligt på grund af af udviklingen i bioteknologiske værktøjer.

”Hidtil har et produkt produceret i laboratorier været ekstremt dyrt. Nu udvikler teknologier, såsom syntetisk biologi, sig i et enormt tempo, og det vil gøre det muligt for priserne at falde hurtigt,” siger Lauri Reuter.

”Encellede organismer er den absolut simpleste type organisme at kontrollere. Modsat en ko, som er super-kompleks og derfor svær at styre, hvilket gør at der er et stort spild, når den bruges til at producere fødevarer. Så hvis vi erstatter koen med et langt mere kontrollabelt univers af organismer, så bliver produktionen meget mere effektiv. Så kan vi producere meget mere med mindre, og det er det vi skal,” fortsætter han.

Fordi det er nødvendigt og giver bedre mening

Lauri Reuter er helt ubetinget teknologibegejstret. Han er typen, der lyder glad og spændt, når han taler om at kunne købe ernæring på abonnement hos Nestlé eller Amazon, fordi de i forvejen ved alt om ham gennem deres indsamling af data. Som ikke ryster på hånden, når han taler om muligheden for at dyrke mad på Mars.

Men det er ikke derfor, han prøver at udvikle alternative måder at producere fødevarer. Det handler om nødvendighed.

Tossede tal om global fødevareproduktion

  • Landbrugsaktivitet dækker omkring 43 procent af den del af jordens landmasse, som ikke er dækket af is eller ørken.
  • Omkring 87 procent af landbrugets brug er jord er dedikeret til produktion af fødevarer.
  • Animalske fødevarer: kød, dyrket fisk, æg og mejeriproduktion benytter 83 procent af verdens landbrugsjord og bidrager med 37 procent af vores proteinindtag og 18 procent af vores kalorieindtag.
  • Målt på volumen, dvs. i kilo og altså ikke antal, udgør kyllinger 70 procent af alt det, vi kalder fugle.
  • Vanding af afgrøder anslås at drive to tredjedele af al brug af ferskvand.

Kilder: Science Magazine og www.pnas.org

”Måden, vi producerer fødevarer på i dag, er den største miljømæssige katastrofe, vi som mennesker er årsag til. Næringsstoffer vi tilsætter i produktionen, løber ud i vores vandforsyning. Landbrug udleder flere drivhusgasser end al trafik tilsammen, det udnytter omkring 40 procent af al frugtbar jord og fjerne leveområder for biodiversitet,” siger han i sin TEDx-talk fra september 2017.  

Kombinerer man den tanke med, at vi i 2050 vil have brug for 70 procent flere fødevarer for at ernære de 10 milliarder mennesker vi vil være på jorden til den tid, uden at øge mængden af jord vi bruger til det, og samtidig med at klimaet er begyndt at slå igen med ekstrem tørke, oversvømmelser osv, så der der kun en konklusion: Vi er nødt til at finde helt nye måder at producere mad på.

”Men vi udvikler ikke teknologierne til f.eks. at producere mælk og kød uden køer og grise, bare fordi vi kan. Vi gør det, fordi det giver bedre mening. Det vil være billigere, bedre for miljøet og bedre for mennesker. Det er derfor, det kommer til at ske,” siger Lauri Reuter.

Nyt bygger oven på gammelt
Han sammenligner det med skiftet fra jæger-samlersamfundet til landbrugssamfundet, og overgangen fra dette til det industrialiserede landbrug med intensiv brug af maskiner, kemi og påvirkning af biologiske processer. De skift skete også, fordi det gav bedre mening.

Spørgsmålet er, om alt det eksisterende så vil blive erstattet af det nye? Hertil er svaret fra Lauri Reuter et nej.

”Der findes jo stadig mennesker, som er jæger/samlere og der er masser af småbrug sammen med det industrielle landbrug i det globale landbrugsmix. Så historisk er det jo heller ikke sådan, at de nye systemer helt erstatter de gamle.

Oven på det gamle system, vil der blive bygget noget nyt, og dele af det gamle system vil givetvis blive overflødiggjort – fordi det ikke er bæredygtigt,” siger han.

Lauri Reuter kan også sagtens se, at der er meget man kan gøre inden for det eksisterende fødevaresystem.

”Det handler om at udrydde madspild, spise mindre kød og gøre landbruget mere ressourceeffektivt. Men det er stadig kun gradvise forandringer inden for det eksisterende system. På længere sigt har vi brug for mere end det,” siger han.

Råd til fødevarevirksomheder

Hvis du vil deltage i fremtidens fødevaresystem, skal du forandre dig. Og hvis du skal det, er du nødt til at være i stand til at forestille dig en alternativ, mulig fremtid. Formålet med den er, at du så kan tænke og planlægge bagud derfra, og diskutere hvad der skal gøres, for at komme hen til denne nye fremtid og situation. Hvis du blot kigger fra nu og et par kvartaler frem, så kan det nemt være, at det, som ser åbenlyst rigtigt ud nu, er helt skævt i forhold til der, hvor du skal hen i det lange løb.

Tænk uden for koen. Det hjælper ikke at finde ud af, hvordan du får stadigt mere effektive køer. Du er nødt til at åbne for den mulighed, at du faktisk er i en helt anden branche end køer, og så finde ud af hvad det kræver af dig.

Det bedste består – men der skal handles nu
Noget, som irriterer Lauri Reuter lidt, er, at der er en tendens til at præsentere fremtidens fødevareudbud i sort/hvid. For det er det ikke. Det er et spørgsmål om mængder ikke om enten-eller. Mængder af madspild, mængder af energi vi bruger og mængder af kød vi spiser – for eksempel.

Han mener, at ikke alle de gamle fødevareproducenter har grund til at være bekymrede. Ikke hvis de udvikler højkvalitetsprodukter produceret på en bæredygtig facon. Men billige, dårlige produkter vil blive erstattet af noget andet.

Han fremhæver ét alvorligt problem, som han kan se i fødevarebranchen, og det er i hvor høj grad man forsøger at beskytte status quo og det eksisterende system, fordi forandringen i sig selv føles truende. Også selvom man måske har indset, at forandring er nødvendig.

”Det er ikke nok at forstå det. Du må lave en plan og sætte gang i forandringsprocessen. For virksomhedsledere må også regne med, at hvis du ikke flytter din virksomhed, så kommer der på et tidspunkt nok en iværksætter, som har meget bedre vilkår for at løbe risici og ikke noget status quo at beskytte, og erstatter dig eller dele af din forretning.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: fremtidens fødevarer

Hvordan verden håndterer fødevarer er afgørende. 10 milliarder mennesker skal i 2050 have noget at spise – hvad skal det være, og hvordan kan det produceres bæredygtigt? 

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus