Mængden af plastik på kloden er dobbelt så stor som mængden af alle verdens dyr tilsammen

I de sidste 120 år er der sket en kollosal forandring i forholdet mellem biomasse og menneskeskabt masse såsom fx bygninger og veje.

14.12.2020

CSR.dk

En artikel i det videnskabelige tidsskrift Nature har et israelsk forskerhold netop kunnet afsløre foruroligende nyheder. 

Tilbage i starten af det 20. århundrede fyldte den menneskeskabe masse kun ca. tre procent sammenlignet med den biologiske masse. I dag, 120 år senere ligger de på ca. samme niveau.

Det skriver Politiken.

Det skyldes en enorm stigning i de menneskeskabe ting såsom bygninger, veje, lufthavne og generelt bare produkter. Fx er mængden af plastik på kloden dobbelt så stor som mængden af alle verdens dyr tilsammen.

Skovrydning er en af årsagerne til at den globale biomasse er langsomt, men støt, faldende. Den menneskeskabte masse vil allerede omkring år 2040 være tre gange så stor som den levende biomasse.

Læs også: Maersk kigger ind i alternative brændsler som måske kan findes i bioaffald fra risplanten

Carsten Rahbek, professor og leder af Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Københavns Universitet mener, at vi har brug for bl.a. skovrejsning, skovbevarelse og flere vådområder for at løse klimakrisen.

”Vådområderne fylder kun 6-8 procent af landarealet, men de optager 25 procent af CO2’en. Skovene optager det. Mangroven optager helt vanvittig meget, så vi har brug for biomassen derude”.

Professor Henrik Wenzel fra SDU Life Cycle Engineering, som er ekspert i udnyttelse af biomasse, er enig med Carsten Rahbek i at det nuværende fald i biomasse skal vendes til vækst. Han understreger at ideen med at bruge biomasse som erstatning for fossile brændstoffer ikke er holdbar.

”Hvis vi blot erstatter alle de fossile brændstoffer med biomasse, kan forbruget komme op på det seksdobbelte. Det ville kræve seks planeter mage til Jorden. Så vi skal i høj grad styre uden om bioenergi, bioplastik og biokoks” siger han.

- MTN

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024Schneider Electric

Sponseret

Aeven og Schneider Electrics FFR-løsning sætter nye standarder

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V