30.09.2021 | Klima, miljø og energi
Lemvigh-Müller klar med miljødeklareret armeringsstål
Der er stigende efterspørgsel på EPD’er på byggematerialer, så det er nemmere at tage et bæredygtigt valg. Det imødekommer Lemvigh-Müller, som nu kan dokumentere miljøpåvirkningen fra alt sit armeringsstål.
Fokus nu er skiftet fra reducering af energiforbrug til byggematerialer, og der er stigende efterspørgsel på EPD'er. Det fortæller Sara Tollin, Senior LCA Consultant, hos Rambøll Sverige. Foto: Lemvigh-Müller.
Når der fremover skal bygges, så vil alt det armeringsstål, der ruller ud fra Lemvigh-Müllers lagre til landets byggepladser, være miljødeklareret.
I samarbejde med rådgivningskoncernen Rambøll har Lemvigh-Müller nemlig udarbejdet EPD på armeringsstål. Det betyder, at stålets miljøbelastning kan dokumenteres ’fra vugge til levering’ – lige fra udvindingen af råmaterialer til fremstillingen af produktet, oplagringen og transporten ud til byggepladserne.
”Den livscyklusanalyse, der ligger til grund for EPD’en, er et godt grundlag i det fortsatte arbejde med at reducere miljøpåvirkningen gennem hele produktets tilblivelsesproces”, siger Sara Tollin, Senior LCA Consultant, Rambøll Sverige.
Nemmere at vælge bæredygtigt
Maria Steen, salgsdirektør, Armering hos Lemvigh-Müller fortæller, at de har mærket en stigende efterspørgsel på EPD’er fra virksomhedens kunder i bygge- og anlægsbranchen, i takt med at der de senere år er kommet stigende krav til byggevarers bæredygtighed i udbudsmaterialer. Også Rambøll oplever en øget efterspørgsel på EPD’er, hvor fokus nu er skiftet fra reducering af energiforbrug til byggematerialer.
”Byggeri er en kompleks størrelse, og det bliver ikke mindre komplekst, hvis der skal bygges bæredygtigt. Vores EPD på armeringsstål kan hjælpe blandt andre entreprenører, elementfabrikker og byggemarkeder med den nødvendige dokumentation til bygherrerne, så det bliver nemmere at tage et bæredygtigt valg”, påpeger Maria Steen.
Vil påvirke værker gennem position
Som grossist har Lemvigh-Müller ikke direkte indflydelse på de trin i produktionen af armeringsstål, som har den største miljøpåvirkning. Det er gennem den direkte kontakt til stålværkerne, at Lemvigh-Müller kan skabe forbedringer.
Maria Steen mener, at vi i Danmark er længere fremme på bæredygtighedsagendaen, end de typisk er i Sydeuropa, hvor mange af de helt store stålværker ligger placeret.
”Vi bruger vores position som en betydelig partner på det skandinaviske marked til at forsøge at påvirke værkerne til at forbedre deres EPD’er, så vi gør en forskel for miljøet – og for vores kunder”, siger hun.
-CH
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.