07.09.2022  |  Klima, miljø og energi

Megaprojekt bag test af CO2-fangst hos Aalborg Portland

DTU og cementfabrikanten er sammen om at teste ny teknologi til fangst af CO2. Projektet kommer til at flytte både Aalborg Portland og Danmark op i øverste liga.

Et mobilt anlæg til fangst af CO2, udviklet af forskere på DTU, er nu installeret hos Aalborg Portland. Anlægget er tidligere blevet testet hos blandt andre forbrændingsanlægget Amager Bakke i København, men nu er det tid til at gøre sig de første erfaringer fra cementproduktion. Det har store perspektiver, forklarer lektor ved DTU Kemiteknik Philip Loldrup Fosbøl, der er leder af projektet:

”Vi kommer til at skabe utroligt meget ny viden i forbindelse med dette projekt, og det er samtidig en unik og afgørende mulighed, at vi kan teste pilotanlægget hos Aalborg Portland. Her har vi at gøre med en virksomhed og industri, der fylder meget i klimadagsordenen, og vi ved allerede nu, at vi med dette projekt kommer til at flytte både Aalborg Portland og Danmark op i øverste liga inden for CO2-fangst og produktion af mere klimarigtig cement. Med den teknologi, vi tester her, kan vi samtidig opnå de klimamål, som regeringen har opsat,” lyder det fra Philip Loldrup Fosbøl.

Læs også: Folkemødets vigtigste nyhed eller overdreven teknologitro?

Projektet, der er navngivet CORT, er en del af det missionsdrevne partnerskab INNO-CCUS, hvor 54 samarbejdspartnere skal implementere køreplanen for Danmarks fremtidige fangst, opbevaring og brug af CO2.  

For Aalborg Portland er projektet et første skridt på vejen frem mod et fuldskala-anlæg til fangst af CO2. For hvis virksomheden skal leve op til egne målsætninger om maksimalt at udlede 600.000 tons CO2 i 2030, så kommer CO2-fangst til at spille en vigtig rolle. Ud af de 1,6 millioner tons om året, cementproducenten skal reducere med inden 2030, skal CO2-fangst stå for omkring 400.000 tons om året i 2030.

”Størstedelen af vores CO2-udledning kommer fra råstoffet kridt, der fra naturens side har store mængder CO2 indlejret i sig. Denne CO2 frigøres, når kridtet opvarmes, og det kan den grønne omstilling ikke ændre på. Derfor er vi afhængige af CO2-fangst, hvis vi for alvor skal reducere vores udledning, og her tager vi nu et vigtigt skridt med henblik på at nå vores ambitiøse 2030-mål. Vi glæder os meget til at gøre os erfaringer med CO2-fangst. Projektet har været længe undervejs, og vi har store forventninger til resultaterne. CO2-fangst er dog investeringsmæssigt i en liga helt for sig. Vi har investeret et trecifret millionbeløb i grøn omstilling de seneste år og har afsat yderligere en milliard kroner frem mod 2025," siger CEO Søren Holm Christensen fra Aalborg Portland A/S.

- EHS

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere