Mejeri dropper import af soja for klimaets skyld
For at forhindre mere fældning af regnskoven, stopper Thise Mejeri med at bruge sojabønner som foder til sine kvæg. I stedet vil mejeriet fokusere på danskdyrkede hestebønner.
Hos Thise Mejeri skal køerne ikke længere fodres med soja, der kommer langvejsfra. Nu vil mejeriet i stedet bruge hestebønner, som er dyrket herhjemme.
Det skal bidrage til en mere bæredygtig produktion af landbrugsprodukter, fortæller Poul Pedersen, administrerende direktør hos mejeriet.
Det skriver Danmarks Radio.
I Danmark bruges sojaplanten hovedsageligt som foder til grise, køer og fjerkræ. Men fordi det ikke tåler koldt klima, bliver det importeret fra blandt andet Sydamerika.
Læs også: Nyt forskningscenter skal bane vejen for grøn omstilling i landbruget
Og her må store områder regnskov i eksempelvis Brasilien lade livet for at give plads til produktionen.
”Når man brænder regnskov af for at få plads til kvæg og soja, er det forbundet med en meget stor klimabelastning. Den bedste måde, vi kan hjælpe med at bevare de områder, er, at vi lader være med at efterspørge det”, siger Poul Pedersen til Danmarks Radio.
Alle landmænd, der leverer mælk til Thise Mejeri, er med i beslutningen.
Og selv om hestebønner ikke er lige så proteinholdige som sojabønner, og derved ikke giver lige så meget mælk fra køerne, mener Michael Bisgård, landmand, det er det værd i forhold til klimaet.
Hvis man dog skal have forhåbninger om, at Danmark kan gøre sig fuldstændig fri fra import af soja, skal det konventionelle landbrug også i gang med at dyrke hestebønner.
Læs også: Landbrug- og fødevaresektoren har fået bevilliget 201 millioner kroner til den grøn omstilling
Det vil simpelthen kræve en omlægning af produktionen med flere områder til dyrkning eller færre landbrugsdyr i det hele taget, mener Inger Bertelsen, chefkonsulent ved Innovationscenter for økologisk landbrug.
Udover Thise Mejeri har Naturmælk og Øllingegaard også valgt at stoppe importen af soja. Hos Arla har man ikke i sinde at stoppe brugen endnu, fordi der ifølge Hanne Bang Bligaard, leder af bæredygtighed, ikke er nok landbrugsjord til at kunne erstatte planten helt.
- HCL