Mennesker holdes i (leverandør)kæder

Formodningen om at børnearbejde og slavelignende arbejdsforhold hører til i historiebøgerne hersker ufortrødent til trods for, at det fortsat er et stort problem. Transparens i leverandørkæden og samarbejde med konkurrencen er en del af løsningen.

Arkivfoto.

13.10.2014

Sponseret

Deloitte

For mange er det utænkeligt, at voksne mennesker – og børn – rundt omkring i verden arbejder under så dårlige forhold, at det kan kategoriseres som slaveri; specielt hvis man er født og opvokset i et land, hvor fagforeninger og anstændig mindsteløn ubestridt er en del af hverdagen. Men slaveri eksisterer stadig i virksomheders leverandørkæder. Det dokumenterer den seneste udgave af Deloitte Review fra juli, 2014. Og først når dette anerkendes, kan der sættes effektivt ind mod det. Dette er dog lettere sagt end gjort.
 
Trods senere års øgede indsatser fra instanser som FN, ILO og OECD opdages tragiske tilfælde af slavelignende arbejdsforhold fortsat. I 2008 blev det estimeret, at 89 % af alle børn fra Elfenbenskysten er involverede i kakaodyrkning og så sent som sidste år var verden vidne til kollapset af Rana Plaza tøjfabrikken i Bangladesh. Hver gang en sag ser dagens lys igangsættes nye præventive tiltag, men disse tragiske sager bør ikke være startskuddet.
 
Derimod bør startskuddet ske i virksomhederne, der ikke har råd til at lukke øjnene og håbe på det bedste. I stedet skal de indføre et fokus på transparens i deres leverandørkæde og sætte mål for dette. Der skal sættes klare forventninger til leverandører i stedet for blot at informere dem om virksomhedens ”Code of conduct”. Disse forventninger skal i særdeleshed fokusere på arbejderforhold og indebære en aktiv indsats fra alle parter i oprettelsen af strukturer og institutioner, der skal støtte de lokalsamfund, som leverandørerne opererer i.
 
Endnu et redskab i kampen mod dårlige arbejdsforhold er internationalt samarbejde – også med konkurrenten. Da disse arbejdsforhold ofte forsøges at holdes skjult kan et samarbejde med peers give resultater, som ikke lige så let kan opnås på egen hånd. Der findes allerede talrige partnerskaber med det formål at øge compliance med arbejderforhold i leverandørkæder. Ydermere får mange virksomheder også hjælp af tredje parts organisationer, der har erfaringen med at arbejde med compliance og derved lettere kan give et overblik over virksomhedens problemområder.

Transparens i leverandørkæden er altså muligt at opnå, men det kræver en aktiv indsats fra virksomheder, der ikke vil acceptere, at slaveri stadig er et problem i 2014.
 

Læs publikationen her: http://dupress.com/articles/fighting-supply-chain-labor-abuse/

21.11.2022Deloitte

Sponseret

Supply Chain Sustainability – How to ensure real progress?

07.11.2022Deloitte

Sponseret

En fjerdedel af verdens arbejdskraft er truet af klimaforandringer

22.10.2022Deloitte

Sponseret

Join Deloitte’s Supply Chain Panel

15.04.2019Deloitte

Sponseret

Nyt innovationsprogram for SMVer skal udvikle bæredygtige løsninger med afsæt i 3D-print

26.03.2019Deloitte

Sponseret

How can you implement the SDGs in your business?

20.03.2019Deloitte

Sponseret

Råd til en vellykket ansættelse af flygtninge på din arbejdsplads