13.10.2014  |  Supply chain

Mennesker holdes i (leverandør)kæder

Indhold fra partner Hvad er dette?

Formodningen om at børnearbejde og slavelignende arbejdsforhold hører til i historiebøgerne hersker ufortrødent til trods for, at det fortsat er et stort problem. Transparens i leverandørkæden og samarbejde med konkurrencen er en del af løsningen.

For mange er det utænkeligt, at voksne mennesker – og børn – rundt omkring i verden arbejder under så dårlige forhold, at det kan kategoriseres som slaveri; specielt hvis man er født og opvokset i et land, hvor fagforeninger og anstændig mindsteløn ubestridt er en del af hverdagen. Men slaveri eksisterer stadig i virksomheders leverandørkæder. Det dokumenterer den seneste udgave af Deloitte Review fra juli, 2014. Og først når dette anerkendes, kan der sættes effektivt ind mod det. Dette er dog lettere sagt end gjort.
 
Trods senere års øgede indsatser fra instanser som FN, ILO og OECD opdages tragiske tilfælde af slavelignende arbejdsforhold fortsat. I 2008 blev det estimeret, at 89 % af alle børn fra Elfenbenskysten er involverede i kakaodyrkning og så sent som sidste år var verden vidne til kollapset af Rana Plaza tøjfabrikken i Bangladesh. Hver gang en sag ser dagens lys igangsættes nye præventive tiltag, men disse tragiske sager bør ikke være startskuddet.
 
Derimod bør startskuddet ske i virksomhederne, der ikke har råd til at lukke øjnene og håbe på det bedste. I stedet skal de indføre et fokus på transparens i deres leverandørkæde og sætte mål for dette. Der skal sættes klare forventninger til leverandører i stedet for blot at informere dem om virksomhedens ”Code of conduct”. Disse forventninger skal i særdeleshed fokusere på arbejderforhold og indebære en aktiv indsats fra alle parter i oprettelsen af strukturer og institutioner, der skal støtte de lokalsamfund, som leverandørerne opererer i.
 
Endnu et redskab i kampen mod dårlige arbejdsforhold er internationalt samarbejde – også med konkurrenten. Da disse arbejdsforhold ofte forsøges at holdes skjult kan et samarbejde med peers give resultater, som ikke lige så let kan opnås på egen hånd. Der findes allerede talrige partnerskaber med det formål at øge compliance med arbejderforhold i leverandørkæder. Ydermere får mange virksomheder også hjælp af tredje parts organisationer, der har erfaringen med at arbejde med compliance og derved lettere kan give et overblik over virksomhedens problemområder.

Transparens i leverandørkæden er altså muligt at opnå, men det kræver en aktiv indsats fra virksomheder, der ikke vil acceptere, at slaveri stadig er et problem i 2014.
 

Læs publikationen her: http://dupress.com/articles/fighting-supply-chain-labor-abuse/

Tags: Deloitte

Mere fra Deloitte

Deloitte

www.deloitte.dk

Deloitte Sustainability har erfaring med en bred vifte af opgaver, inden for samfundsansvar, risikostyring og rapportering, på tværs af industrier og virksomheder af forskellige størrelser. Vi hjælper erhvervslivet til at foretage et strategisk skift mod en positiv indvirkning på samfundet, fordi det skaber konkurrencefordele og er økonomisk rentabelt. Vores rådgivning tager udgangs…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere