Interview: Arbejdet med menneskerettigheder skaber værdi i sig selv
Rådgivende ingeniører og andre eksperters arbejde kan også påvirke menneskerettigheder. CSR.dk har spurgt Hanne Bay, CSR-chef i Rambøll, hvordan de arbejder med at integrere FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv.
Hvad drev jer til at gå i gang med jeres menneskerettighedsarbejde?
Rambøll er en værdidrevet organisation, og har vægtet samfundsansvar højt siden vores to grundlæggere, Rambøll og Hannemann, startede virksomheden i 1945. Med FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv fra 2011 fik vi en global minimumsstandard for menneskerettigheder, og dermed socialt ansvarlig virksomhedsadfærd.
Med global opbakning fra stater, virksomheder og vigtige kunder kunne vi se en fordel i at gå i spidsen og tilegne os standarden. Det er klart, at det tager tid og kræver læring at sætte sig ind i alle 48 menneskerettigheder, men vi mener også at det har stor værdi for virksomheden, vores medarbejdere, kunder og det samfund, vi interagerer med.
Hvordan greb I arbejdet an?
Vi søgte i første omgang ekspertviden om menneskerettigheder og erhverv, og valgte at indlede et samarbejde med konsulentvirksomheden GLOBAL CSR.
Først handlede det om at opbygge viden om standarden og menneskerettighederne blandt vores CSR-ansvarlige. Herefter at få den viden formidlet videre til Rambølls øverste ledelse, for at sikre tæt sammenhæng mellem virksomhedens generelle udvikling og arbejdet med menneskerettigheder.
Ledelsen har konsekvent bakket op om, at implementeringen af FN’s retningslinjer skal prioriteres højt. Rambøll værdsætter og er klar over, at ansvarlig virksomhedsadfærd ikke alene er en nødvendig faktor for fremtidens virksomheder, men at viden og rådgivning herom kan udgøre en forretningsfordel i sig selv.
Derefter gik vi i gang med at udarbejde et udkast til en ’policy commitment’, som er første krav til virksomheder i FN’s retningslinjer, og vores blev til i samarbejde med GLOBAL CSR. Det er i dag Rambølls ”Global Commitment”, og den er siden blevet indarbejdet i alle vores politikker og procedurer, herunder vores Code of Conduct. Da vi arbejder som en global virksomhed, valgte vi at genenmføring en Code of Conduct-e-learning af alle 13.000 medarbejdere i 2015.
Nu er vi i færd med at implementere vores due diligence-proces for menneskerettigheder, herunder vores første human rights impact assessment, og vi fortsætter løbende med at opbygge mere viden om FN’s retningslinjer og menneskerettighederne.
Hvad er næste skridt?
Rambøll er i gang med at gennemføre sin første impact assessment, dvs. vurdering af vores aktiviteters påvirkning af menneskerettigheder, på hovedkontoret i København.
Vi vil bruge resultatet til at opfylde to specifikke formål: For det første vil analysen danne basis for ledelsens beslutning af yderligere konkrete handlingspunkter til at sikre, at Rambøll forebygger eller afbøder de mulige negative påvirkninger, der identificeres.
For det andet vil analysen kunne bruges som praktisk eksempel for vores andre kontorer.
Hvad har I lært af arbejdet?
Vi må anerkende, at det ikke tilstrækkeligt at vurdere indvirkninger på de klassiske 6-7 arbejdstagerrettigheder; når først man sætter sig ned og gennemgår alle 48 menneskerettigheder er det en øjenåbner. Denne viden giver også masser af muligheder for at arbejde strategisk med menneskerettighederne.
Derudover er det også en vigtig læring, at implementeringen kan lade sig gøre, at den skaber værdi i sig selv og at det at få skabt ejerskab for processerne er absolut nødvendigt.
Hvordan kommunikerer i om menneskerettigheder internt i Rambøll?
Først og fremmest er vi begyndt mere aktivt at bruge de definerede termer fra FN’s retningslinjer i vores daglige arbejde med CSR. Derudover er vi på nuværende tidspunkt i gang med at tale rettighederne ind i flere af vores eksisterende aktiviteter, fx i vores arbejde med ligestilling, hvor retten til ikke at blive diskrimineret er udgangspunkt for vores arbejde med diversitet og lige karriere- og udviklingsmuligheder uanset køn.
Som tidligere nævnt blev vores globale politikker opdateret i forbindelse med implementeringen af FN’s retningslinjer, og det var også en måde for os at få formuleret menneskerettighederne ind i vores sprogbrug, da politikkerne bruges og refereres af relevante medarbejdere dagligt. Men det er selvfølgelig en proces, som stadig er i gang, og her kommer vores impact assessment til at spille en stor rolle, når den er færdig.
Hvad har overrasket jer?
Vi har opdaget, at ved at bruge Global CSR’s Human Rights Due Diligence tool har det faktisk været ret ligetil at gå i gang med en impact assessment. Men selvfølgelig under forudsætning af, at man har sat sig ind i FN’s retningslinjer og menneskerettighederne på forhånd.
Hvad er den største udfordring?
Både menneskelige og økonomiske ressourcer udgør en udfordring. Rambøll har mange indsatsområder, og derfor kræver det selvfølgelig prioritering. Derfor har vi også sikret en implementeringsproces med hensigtsmæssige prioriteter samt kapacitetsopbygning undervejs.
Hvilke gode råd ville I give andre, som gerne vil i gang?
Det er rigtig vigtigt, at man lader være med at gabe over for meget på én gang. Og så skal man være tålmodig og give tid til implementering og vidensopbygning.