Mens EU-lov er på vej, finder møbelbranchen selv bæredygtighedsløsninger
EU er på vej med et fælles regelsæt, som vil gøre bæredygtige produkter til normen. Men standarderne er blot ved at blive formuleret, og det kan man mærke i møbelbranchen, der i stedet tyr til eksisterende mærkningsordninger for at blive grønnere.
Er sædet på din stol gået i stykker, kan du aflevere den hos møbelproducenten, som reparerer sædet for dig. Og dit nye spisebord er lavet af træ, som er FSC-certificeret, så du har garanti for, at det kommer fra en bæredygtigt drevet skov.
Over 80 procent af møbelvirksomheder arbejder på forskellige måder for at gøre deres produkter mere cirkulære og mindre klimabelastende. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget af analysefirmaet Epinion for Træ- og Møbelindustrien.
Men samtidig svarer 46 procent af respondenterne, at de ikke dokumenterer bæredygtighed i forhold til produktudvalget.
Og det er der god grund til.
Læs også: Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
Der findes nemlig et hav af miljømærkninger, nationale mærkningsordninger og former for livscyklusdeklarationer, som på hver deres måde dokumenterer bæredygtighed.
”En møbelvirksomhed kan blive bedt om mere end 10 forskellige mærknings- eller certificeringsordninger, afhængigt af kundernes fokus eller land. Det kan en enkelt virksomhed ikke honorere, og det haster med at få fælles, ensartede og gennemførlige regler og standarder for dokumentation. Det vil gøre det nemmere for virksomhederne, skaffe dem en konkurrencefordel og give kunderne et sammenligneligt grundlag for at træffe bæredygtige valg,” siger Lærke Flader, der er branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien.
Proaktiviteten er imponerende
Det er man tilsyneladende opmærksom på i EU, der er på vej med et regelsæt i EcoDesign-forordningen, som skal sætte nye standarder for møbelprodukter.
Regelsættet har dog lang vej endnu, da standarderne endnu ikke er formulerede. Og mens møbelbranchen venter, viser undersøgelsen, at virksomhederne forsætter deres dokumentationsarbejde.
43 procent har eksempelvis planer om at blive FSC-certificerede, 30 procent vil bruge det europæiske miljømærke Blomsten, og 17 procent vil gå i gang med at udarbejde miljøvaredeklarationer.
Og det er opløftende, mener Lærke Flader.
”Møbelbranchen arbejder seriøst og meget bredt med at nedbringe klimaaftryk og blive mere cirkulær. Branchen påtager sig et stort ansvar, og set i lyset af, at der lige nu hverken er lovgivning eller fælles rammer for, hvordan virksomhederne skal dokumentere produkternes bæredygtighed, så er det meget imponerende, at så mange er godt i gang,” siger hun.
Læs også: Brancheforening: Træmangel skaber klimaproblemer
Offentlige indkøb skubber på vej
Langt hovedparten af den danske møbelbranche – over 83 procent – har en klar forventning om, at det bliver værdifuldt at arbejde med bæredygtighed i fremtiden, og virksomhederne forventer klare konkurrencemæssige fordele og øget efterspørgsel fra deres kunder.
Her og nu oplever blot 60 procent af møbelbranchen, at deres kunder stiller krav om bæredygtighed, og ofte er det store kunder som kommuner eller indkøbere til kontor- og hotelindretninger. Det er de samme typer kunder, som også er konsekvente og vælger leverandører fra, hvis de ikke kan leve op til deres krav.
”De offentlige indkøb er en stor spiller, og de skal skubbe på efterspørgslen af klimavenlige og cirkulære produkter og dokumentation af dem. De har et klart medansvar for, at der er et marked for genbrugsmøbler, kvalitetsmøbler med lang holdbarhed og ikke kun have fokus på et produkts pris,” siger branchedirektøren.
- HCL