Mens EU-lov er på vej, finder møbelbranchen selv bæredygtighedsløsninger

EU er på vej med et fælles regelsæt, som vil gøre bæredygtige produkter til normen. Men standarderne er blot ved at blive formuleret, og det kan man mærke i møbelbranchen, der i stedet tyr til eksisterende mærkningsordninger for at blive grønnere.

Selvom der mangler samlede regelsæt og standarder for dokumentation, arbejder den danske møbelbranche videre med bæredygtighedsarbejdet med forskellige mærkningsordninger. Foto: 123rf.com..

17.10.2023

CSR.dk

Er sædet på din stol gået i stykker, kan du aflevere den hos møbelproducenten, som reparerer sædet for dig. Og dit nye spisebord er lavet af træ, som er FSC-certificeret, så du har garanti for, at det kommer fra en bæredygtigt drevet skov.

Over 80 procent af møbelvirksomheder arbejder på forskellige måder for at gøre deres produkter mere cirkulære og mindre klimabelastende. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget af analysefirmaet Epinion for Træ- og Møbelindustrien.

Men samtidig svarer 46 procent af respondenterne, at de ikke dokumenterer bæredygtighed i forhold til produktudvalget.

Og det er der god grund til.

Læs også: Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores

Der findes nemlig et hav af miljømærkninger, nationale mærkningsordninger og former for livscyklusdeklarationer, som på hver deres måde dokumenterer bæredygtighed.

”En møbelvirksomhed kan blive bedt om mere end 10 forskellige mærknings- eller certificeringsordninger, afhængigt af kundernes fokus eller land. Det kan en enkelt virksomhed ikke honorere, og det haster med at få fælles, ensartede og gennemførlige regler og standarder for dokumentation. Det vil gøre det nemmere for virksomhederne, skaffe dem en konkurrencefordel og give kunderne et sammenligneligt grundlag for at træffe bæredygtige valg,” siger Lærke Flader, der er branchedirektør i Træ- og Møbelindustrien.

Proaktiviteten er imponerende
Det er man tilsyneladende opmærksom på i EU, der er på vej med et regelsæt i EcoDesign-forordningen, som skal sætte nye standarder for møbelprodukter.

Regelsættet har dog lang vej endnu, da standarderne endnu ikke er formulerede. Og mens møbelbranchen venter, viser undersøgelsen, at virksomhederne forsætter deres dokumentationsarbejde.

43 procent har eksempelvis planer om at blive FSC-certificerede, 30 procent vil bruge det europæiske miljømærke Blomsten, og 17 procent vil gå i gang med at udarbejde miljøvaredeklarationer.

Og det er opløftende, mener Lærke Flader.

”Møbelbranchen arbejder seriøst og meget bredt med at nedbringe klimaaftryk og blive mere cirkulær. Branchen påtager sig et stort ansvar, og set i lyset af, at der lige nu hverken er lovgivning eller fælles rammer for, hvordan virksomhederne skal dokumentere produkternes bæredygtighed, så er det meget imponerende, at så mange er godt i gang,” siger hun.

Læs også: Brancheforening: Træmangel skaber klimaproblemer

Offentlige indkøb skubber på vej
Langt hovedparten af den danske møbelbranche – over 83 procent – har en klar forventning om, at det bliver værdifuldt at arbejde med bæredygtighed i fremtiden, og virksomhederne forventer klare konkurrencemæssige fordele og øget efterspørgsel fra deres kunder.

Her og nu oplever blot 60 procent af møbelbranchen, at deres kunder stiller krav om bæredygtighed, og ofte er det store kunder som kommuner eller indkøbere til kontor- og hotelindretninger. Det er de samme typer kunder, som også er konsekvente og vælger leverandører fra, hvis de ikke kan leve op til deres krav.

”De offentlige indkøb er en stor spiller, og de skal skubbe på efterspørgslen af klimavenlige og cirkulære produkter og dokumentation af dem. De har et klart medansvar for, at der er et marked for genbrugsmøbler, kvalitetsmøbler med lang holdbarhed og ikke kun have fokus på et produkts pris,” siger branchedirektøren.

- HCL

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

13.01.2025CSR.dk

Forhandlinger om stor klimaaftale er brudt sammen

13.01.2025Cemasys.com

Sponseret

Carbon Accounting Standards and Global Frameworks

10.01.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

09.01.2025CSR.dk

Ny lov skal reducere Danmarks forbrug af emballage

09.01.2025CSR.dk

En status på klimaet ovenpå et hektisk 2024

08.01.2025CSR.dk

Nye millioner til mere bæredygtighed i byggeriet med teknologi

08.01.2025CSR.dk

Første offentlige ladestander til lastbil ser dagens lys

08.01.2025CSR.dk

Klimaforsker: 1,5-gradsmålet er med sikkerhed overtrådt

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

CABI
Webinar
Webinarrække | 3:3 Styrk trivselsarbejdet med fokus på roller og ansvarsfordeling

Dette webinar er det tredje af tre. Her får du viden om, hvordan trivsel og fravær hænger sammen og præsentation af roller og ansvar i trivselsarbejdet.

Dato

16.01.2025

Tid

08:15

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
TNFD Webinar: Developing a Nature Transition Plan

Join us for the 7th webinar in the Nordic TNFD Consultation Group where we will explore how to put together a robust nature transition plan. The webinar will revolve around TNFD’s recent Discussion paper on nature transition plans.

Dato

16.01.2025

Tid

13:00

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

20.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 20th January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

20.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom