Brancheforening: Træmangel skaber klimaproblemer
Tilvæksten af bæredygtig skov til bygninger og møbler går for langsomt i forhold til efterspørgslen. Træ- og Møbelindustrien kræver derfor politisk handling, der skal udvide de danske skovarealer med mere en 100.000 hektar.
Danmark mangler bæredygtigt træ, og det er et stort klimaproblem.
Sådan lyder det fra brancheforeningen Træ- og Møbelindustrien (TMI), der opfordrer politikerne til at udarbejde en ny handlingsplan, som skal etablere 125.000 hektar ny skov frem mod 2030.
Ifølge TMI er bæredygtigt træ nemlig det bedste klimaråstof, vi har, til at fortrænge CO2-tunge materialer i bygninger, boliger og møbler.
Læs også: Bæredygtigt byggeri kræver meget mere dialog - og mod
”Træmanglen er en stor udfordring for klimakampen, og problemet kan vokse sig endnu større i fremtiden, fordi vi skal bygge mange flere klimavenlige boliger og vælge bæredygtige materialer og møbler i træ. Vi har brug for politisk handling, der øger udbuddet af træ på både kort og lang sigt”, siger branchedirektør hos TMI, Lærke Flader.
En branche under pres
Ifølge brancheforeningen er Danmarks adgang til bæredygtigt træ under pres, da vi kun producerer nok til at dække en femtedel af forbruget.
Dertil er verdensmarkedet under pres, blandt andet på grund af krigen i Ukraine, og at Kina opkøber store mængder af træ på det internationale marked.
”Vores selvforsyningsgrad er alt for lille, og det gør Danmark for afhængig af import af et så vigtigt råstof som træ. Det er på tide, at vi begynder at investere i Danmarks egen træproduktion. Det kræver en ny, ambitiøs skovplan, der har som målsætning at fordoble Danmarks selvforsyningsgrad af træ og accelererer skovrejsningen”, siger Lærke Flader.
En rundspørge blandt TMI’s medlemmer viser også, at 45 procent allerede har måttet sige nej til nye ordrer og kunder på grund af træmangel, og 45 procent forventer at sige nej i nærmeste fremtid.
Politiske aftaler har forværret træmanglen
TMI mener, at en af årsagerne til træmanglen skal findes i de seneste års politiske aftaler inden for skovområdet, hvor målet om 75.000 hektar urørt skov i de statslige skove betyder, at produktionen af løvtræ herfra vil være udfaset i 2027.
Læs også: Undersøgelse: Få butikker og forhandlere har bæredygtige produkter
Derudover besluttede man i landbrugsaftalen fra efteråret 2021 at reducere statens træproduktion – for områder, der ikke er udlagt til urørt skov – med en femtedel i perioden 2026-2031.
”Det er dårlig timing at lukke ned for den danske træproduktion, da det forværrer forsynings- og klimakrisen. Vi skal absolut have mere biodiversitet, men det skal og kan forenes med, at statens skove fortsat kan producere noget af det bedste gavntræ, vi har i Danmark. Vi skal jo både løse klimakrisen og biodiversitetskrisen”, siger branchedirektøren.
Derfor foreslår brancheforeningen, at alle skovarealer over 50 hektar skal være certificeret bæredygtige i 2030.
- HCL