Bæredygtigt byggeri kræver meget mere dialog - og mod

Alle parter skal tale sammen meget tidligt i processen, hvis et byggeri skal udføres med krav om bæredygtighed. Det er en stor forandring - især i offentlige udbud.

02.09.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Jeg ved ikke, hvor du har været. Men det er ikke sådan det er,” sagde Anders Mølgaard til Sabina Holstein fra Roskilde Kommune. Det var til et af torsdagens sidste events på Klimafolkemødet 2022 i Middelfart, hvoren gruppe repræsentanter for den mørkegrønne ende af byggebranche mødte en kommunal bygherrerådgiver, en udbudsjurist og en forsker.

Sabina Holstein havde netop, sammen med udbudsjuristen Sanne Kofoed fra Tolstrup og Hvilsted, fortalt om, hvordan Roskilde Kommune i de sidste fem år har haft stadig større succes med at indlejre krav til bæredygtighed, når de sætter et byggeri i udbud.

”Vi bruger tid på at arbejde tværfagligt – både internt i kommunen og med brug af tidlig markedsdialog – så vi kan finde løsninger på de barrierer og udfordringer, der selvfølgelig er, når man skal gøre ting på nye måder,” sagde Sabina Holstein.

Det var tydeligt, at for folkene fra byggebranchen, var det en noget anden virkelighed, end den de kender. Der var udbruddet fra Anders Mølgaard, som i Burntwood laver facadeløsninger i træ, der er brændt i stedet for trykimprægneret. Der var også Samuel Mydland fra JDH-Byg, som forklarede, at han endnu havde til gode at se bare ét udbud fra Aarhus Kommune, som inkluderede bæredygtighed. Deres konklusion var, at der er brug for mange flere, der tænker som de tilsyneladende gør i Roskilde. 

En ny måde at tænke på
Behovet for en ny måde at tænke på, var også et af de ønsker, man nåede frem til i løbet af en anden session – denne gang om emissionsfrit byggeri. Den overskrift dækker over at få de store maskiner på byggepladser over på el eller brint i stedet for diesel.

Her fik udbudssystemet også en del skældud. For at være for rigidt til at rumme det innovationsbehov der er. Fordi det kræver plads til mere dynamik og mulighed for at udvikle sig sammen.

”Det er os, der lejer de store maskiner ud til mange entreprenører. Og jeg ville da gerne se flere stå i kø til dem, der kører på el. Det kan vi kun få til at ske, hvis man investerer i et øget samarbejde mellem bygherrer og entreprenører, så de kan finde nye løsninger,” sagde Carsten Hoeck, som er adm. dir. i den danske del af Loxam.

Også her blev den tidlige markedsdialog fremhævet som den eneste rigtige vej. Noget man iøvrigt kan læse mere om på Center for Offentlig-Privat Innvations hjemmeside.

Og så er vi tilbage til den nye måde at tænke på. Hvor man skal afklare muligheder og måske lave tidsplaner på en anden måde. Og lede efter genbrugsmaterialer, som kan være klar, når man skal bruge dem. Og ikke mindst at få arkitekter og entreprenører og materialeleverandører i dialog meget tidligt.

Hvor meget mod er der brug for?
”Det kræver et vældigt ledelsesmæssigt mod at iværksætte en god og tidlig markedsdialog,” sagde Peter Munk fra Aalborg Kommune.

Hvorfor mon det? Fordi man er bange for, at man får lavet et udbud, som ingen byder på. Så skal det gå om og så ryger tidsplanen, og så har kommunen alligevel ikke den nye daginstitution, som de har lovet borgerne. For ikke at tale om udgiften til en sådan udvidet dialog.

Ift. økonomien kan Sabina Holstein dog berolige sine kollegaer.

”Vores erfaring er, at det mere handler om, at man flytter pengene rundt mellem forskellige poster. Vi sparer måske 20 procent på materialer, fordi vi genbruger, hvad vi kan få, fra byggerier vi fjerner. Dem bruger vi i stedet på rådgivertimer og håndværkere – som i øvrigt ofte er lokale, hvilket skaber andre fordele for kommunen,” siger hun.

Og så har alle vundet. 

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: nyt fra bæredygtigt byggeri

Hvad sker der i byggeriet? Er der kommet flere let-tilgængelige bæredygtige materialer, nye krav at leve op til, nye ideer? Vi ser på tendenser og udfordringer i det bæredygtige byggeri.

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

15.01.2025CSR.dk

Tøjretur fører til massive mængder affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J