Bæredygtigt byggeri kræver meget mere dialog - og mod

Alle parter skal tale sammen meget tidligt i processen, hvis et byggeri skal udføres med krav om bæredygtighed. Det er en stor forandring - især i offentlige udbud.

02.09.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”Jeg ved ikke, hvor du har været. Men det er ikke sådan det er,” sagde Anders Mølgaard til Sabina Holstein fra Roskilde Kommune. Det var til et af torsdagens sidste events på Klimafolkemødet 2022 i Middelfart, hvoren gruppe repræsentanter for den mørkegrønne ende af byggebranche mødte en kommunal bygherrerådgiver, en udbudsjurist og en forsker.

Sabina Holstein havde netop, sammen med udbudsjuristen Sanne Kofoed fra Tolstrup og Hvilsted, fortalt om, hvordan Roskilde Kommune i de sidste fem år har haft stadig større succes med at indlejre krav til bæredygtighed, når de sætter et byggeri i udbud.

”Vi bruger tid på at arbejde tværfagligt – både internt i kommunen og med brug af tidlig markedsdialog – så vi kan finde løsninger på de barrierer og udfordringer, der selvfølgelig er, når man skal gøre ting på nye måder,” sagde Sabina Holstein.

Det var tydeligt, at for folkene fra byggebranchen, var det en noget anden virkelighed, end den de kender. Der var udbruddet fra Anders Mølgaard, som i Burntwood laver facadeløsninger i træ, der er brændt i stedet for trykimprægneret. Der var også Samuel Mydland fra JDH-Byg, som forklarede, at han endnu havde til gode at se bare ét udbud fra Aarhus Kommune, som inkluderede bæredygtighed. Deres konklusion var, at der er brug for mange flere, der tænker som de tilsyneladende gør i Roskilde. 

En ny måde at tænke på
Behovet for en ny måde at tænke på, var også et af de ønsker, man nåede frem til i løbet af en anden session – denne gang om emissionsfrit byggeri. Den overskrift dækker over at få de store maskiner på byggepladser over på el eller brint i stedet for diesel.

Her fik udbudssystemet også en del skældud. For at være for rigidt til at rumme det innovationsbehov der er. Fordi det kræver plads til mere dynamik og mulighed for at udvikle sig sammen.

”Det er os, der lejer de store maskiner ud til mange entreprenører. Og jeg ville da gerne se flere stå i kø til dem, der kører på el. Det kan vi kun få til at ske, hvis man investerer i et øget samarbejde mellem bygherrer og entreprenører, så de kan finde nye løsninger,” sagde Carsten Hoeck, som er adm. dir. i den danske del af Loxam.

Også her blev den tidlige markedsdialog fremhævet som den eneste rigtige vej. Noget man iøvrigt kan læse mere om på Center for Offentlig-Privat Innvations hjemmeside.

Og så er vi tilbage til den nye måde at tænke på. Hvor man skal afklare muligheder og måske lave tidsplaner på en anden måde. Og lede efter genbrugsmaterialer, som kan være klar, når man skal bruge dem. Og ikke mindst at få arkitekter og entreprenører og materialeleverandører i dialog meget tidligt.

Hvor meget mod er der brug for?
”Det kræver et vældigt ledelsesmæssigt mod at iværksætte en god og tidlig markedsdialog,” sagde Peter Munk fra Aalborg Kommune.

Hvorfor mon det? Fordi man er bange for, at man får lavet et udbud, som ingen byder på. Så skal det gå om og så ryger tidsplanen, og så har kommunen alligevel ikke den nye daginstitution, som de har lovet borgerne. For ikke at tale om udgiften til en sådan udvidet dialog.

Ift. økonomien kan Sabina Holstein dog berolige sine kollegaer.

”Vores erfaring er, at det mere handler om, at man flytter pengene rundt mellem forskellige poster. Vi sparer måske 20 procent på materialer, fordi vi genbruger, hvad vi kan få, fra byggerier vi fjerner. Dem bruger vi i stedet på rådgivertimer og håndværkere – som i øvrigt ofte er lokale, hvilket skaber andre fordele for kommunen,” siger hun.

Og så har alle vundet. 

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: nyt fra bæredygtigt byggeri

Hvad sker der i byggeriet? Er der kommet flere let-tilgængelige bæredygtige materialer, nye krav at leve op til, nye ideer? Vi ser på tendenser og udfordringer i det bæredygtige byggeri.

Relateret indhold

16.05.2025CSR.dk

Danica skruer bissen på overfor energisektoren

16.05.2025CSR.dk

Ny AI skal nudge dig til at spise grønnere

16.05.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis er udvalgt til Børsen Bæredygtig for tredje år i træk med fokus på genanvendte tekstiler

16.05.2025SustainBusiness

Sponseret

ESG i den finansielle verden

15.05.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

"Bæredygtighed i Elis 2024" er netop offentliggjort

13.05.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Fra gamle jeans til sneakers: Samarbejde mellem VAER og Folkekirkens Nødhjælp forener mode og miljø

13.05.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Moral er godt, Dobbeltmoral er ikke dobbelt så godt!

13.05.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Fra kollegieværelse til global cirkularitet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Folkekirkens Nødhjælp
Event
Bag om billederne fra verdens brændpunkter med Jonas Nøddekær

I november rejser Jonas Nøddekær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, rundt i landet og fortæller om organisationens arbejde med billeder fra verdens brændpunkter herunder Ukraine, Palæstina, Zimbabwe og Cambodja.

Dato

13.10.2024

Sted

København, Odense og Århus

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
OHSMS Auditor/Lead Auditor course based on ISO 45001 | CQI IRCA Certified Course ID: 1877

This course is designed to develop a clear understanding of safety management in the modern era and provide those involved in audit conduct and management with the skills to fulfil their role.

Dato

19.05.2025

Sted

Odense

Bureau Veritas
Kursus
EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af miljøledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 14001:2015.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljø (CQI and IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af miljøledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 14001:2015. EMS ISO 14001:2015 Lead Auditor Miljøkurset afsluttes med en 2-timers eksamen, og du vil også blive evalueret for din fremgang under kurset. Når du består både eksamen og forløbet, vil du modtage et anerkendt CQI and IRCA-certifikat.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Sinatur Hotel Frederiksdal Sjælland, Frederiksdalsvej 360, 2800 Kongens Lyngby

Bureau Veritas
Kursus
IATF 16949 Specialist

Med en kombination af teori, øvelser og praktiske eksempler giver IATF 16949 Specialist kurset dig en dybdegående forståelse for kravene i IATF 16949:2016 standarden inklusiv kravene i ISO 9001 standarden. Hovedfokus er dog på tillægskravene i IATF 16949 standarden.

Dato

19.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle