Millionbevilling fra Velux Fonden til ’Hvad gør vi nu’

DR og dagbladet Information har modtaget en donation på 2,7 million kroner fra Velux Fonden til et projekt, som skal involvere hele landet i at få bæredygtige initiativer frem i lyset.

Foto: Jesse Jacob og Sigrid Nygaard.

18.06.2013

CSR.dk

”Et forsøg er bedre end tusinde forskerantagelser”, siger direktør Ane Hendriksen, Velux Fonden..

På Folkemødet på Bornholm lancerede DR og dagbladet Information et stort initiativ ’Hvad gør vi nu’, som skal få danskernes egne omstillingsprojekter, der viser vejen til en grøn og bæredygtig økonomi, gjort tilgængelig for en bredere kreds.

’Hvad gør vi nu’ er blevet gjort mulig gennem en donation på 2,7 millioner fra Velux Fonden, som har sine midler blandt andet fra ovenlysvindues-virksomheden Velux.

Database over omstillingsprojekter
Projektet omfatter en konkurrence om de bedste omstillingsprojekter, en avis ’Omstilling’, som blev delt ud på Folkemødet og vil blive delt ud til skoleelever efter sommerferien samt en database voresomstilling.dk.

Læs også: CSR-fernis til debat på Folkemødet

DR og Information vil samle alle igangværende projekter på voresomstilling.dk. Målet er, at databasen skal blive Danmarks største over omstillingsprojekter inden for bæredygtighed. Her kan danskerne dele deres projekter med hinanden og hjælpe hinanden i gang med mere omstilling, så gode projekter i for eksempel Sønderborg kan føres videre af andre i for eksempel Aalborg.

Fakta om ’Hvad gør vi nu’

  • De bedste lokale omstillingsprojekter indsamles og udvælges i DRs P4.
  • Lydbog og udgivelse af kort version af bogen Den store omstilling af Jørgen Steen Nielsen
  • Website voresomstilling.dk lanceres i august.
  • Dommerkomité vurderer og udvælger en fortælling fra hvert af de 9 distrikter, slut september.
  • Finale-dækning på tv, samt på øvrige DR-platforme og i Information.

Bæredygtighed er et formål
Direktør i Velux Fonden Ane Hendriksen oplyser, at Velux Fonden har miljø- og bæredygtighed som et af sine formål.

”Vi uddeler til almennyttige projekter, som kan komme den almindelige borger til gavn. I dette tilfælde håber vi, at vi kan få nogle eksempler nede fra frem i lyset, og at de er så gode, at de kan blive kopieret af os andre”.

Læs også: CSR-profilen med Mikkel Skot Olsen, Velux Group

Velux Fonden har tidligere støttet et projekt i den grønne tænketank Concito, men at støtte en ansøgning fra to medier er nyt. Det er projektformålet, som DR og Information har beskrevet, der danner grundlag for Velux Fondens bevilling.

Nyt slags projekt for fonden
”Et forsøg er bedre end tusinde forskerantagelser”, siger direktør Ane Hendriksen. Hun citerer dermed stifteren af Velux, Villum Kann Rasmussen. ”Man må gøre sig nogle forsøg, ellers kommer vi aldrig i gang”, tilføjer direktøren.

Ifølge ansøgningen fra DR og Information er formålet ”at oplyse om vores fælles klima- og samfundsudfordring, der stiger i takt med, at vi tærer på Jordens ressourcer samt at formidle og forbinde de danskere, der allerede nu er i gang eller ønsker at gå i gang med omstillingen til en mere grøn og bæredygtig økonomi.”

Engagerer og mobiliserer naboer
Projektet vil sætte fokus på de fællesskaber og projekter, der engagerer og mobiliserer naboer, organisationer, virksomheder og/eller myndigheder til grøn omstilling. Dem, der har udviklet en lokal bytteøkonomi, et koncept for byhaver, virksomheder, der hjælper hinanden med at få mest ud af affaldet fra produktionen, og kommuner, der engagerer borgerne til en fælles indsats.

Fakta om Velux Fonden

  • Velux Fonden er en almennyttig fond stiftet af Villum Kann Rasmussen - grundlægger af Velux og andre firmaer i VKR Gruppen.
  • Fundatsen er det grundlæggende og langsigtede dokument for Fondens aktiviteter. Justering af fundatsen er sket løbende med Fondsmyndighedens godkendelse. Seneste justering giver Fonden mulighed for også at støtte miljømæssige formål.

Læs også: CSR åbner for dialog med politikere

Forfatter Jørgen Steen Nielsen
Projektet bliver kaldt 'Den store omstilling', og omstillingen er i hovedtræk beskrevet af biolog, forfatter og journalist på Information Jørgen Steen Nielsen i bogen af samme navn. Jørgen Steen Nielsen siger til Erhvervsmagasinet CSR:

”Mange virksomheder leverer flotte resultater i forhold til bæredygtighed. Vi håber, de også vil være med her, og vi er i sær opmærksomme på, om virksomhederne også retter deres aktivitet mod lokalsamfundet og kunderne. Der er interessant, om virksomhederne aftaler en bæredygtighedskontrakt med kunderne”.

Et dommerpanel bestående af EU's klimakommissær Connie Hedegaard, TV-vært Christine Feldthaus og Ph.d.-studerende Emil Urhammer kårer til september de ni bedste omstillingsprojekter, der senere udkommer i Danmarks omstillingsguide.

Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

03.12.2024Dansk Industri

Sponseret

Regenerativ turisme: Kan arkitektur hjælpe os gentænke måden, vi rejser på?

02.12.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Agil planlægning sparer 470 ton CO2e

02.12.2024Plastic Change

Sponseret

Problematisk type af plastik bør forbydes

29.11.2024Plastic Change

Sponseret

Verdens lande misser nødvendigt opgør med plastikforurening under FN-møde

29.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Klimaspådom: Bæredygtig it-anvendelse vil overhale fokus på madspild og plastik

28.11.2024VIA University College

Sponseret

Forskning skal sænke tøjforbruget

27.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Din morgenkaffe presser verdens skove

27.11.2024Schneider Electric

Sponseret

Grundfos skærer ned på energi og driftsomkostninger med unik teknologi fra Schneider Electric

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Velkomstmøde for nye medlemmer

Deltag i vores online velkomstmøde og bliv klogere på dine muligheder som medlem af UN Global Compact Network Denmark

Dato

27.11.2024

Tid

13:00

Sted

Online via Zoom