18.06.2013  |  Klima, miljø og energi

Millionbevilling fra Velux Fonden til ’Hvad gør vi nu’

DR og dagbladet Information har modtaget en donation på 2,7 million kroner fra Velux Fonden til et projekt, som skal involvere hele landet i at få bæredygtige initiativer frem i lyset.

På Folkemødet på Bornholm lancerede DR og dagbladet Information et stort initiativ ’Hvad gør vi nu’, som skal få danskernes egne omstillingsprojekter, der viser vejen til en grøn og bæredygtig økonomi, gjort tilgængelig for en bredere kreds.

’Hvad gør vi nu’ er blevet gjort mulig gennem en donation på 2,7 millioner fra Velux Fonden, som har sine midler blandt andet fra ovenlysvindues-virksomheden Velux.

Database over omstillingsprojekter
Projektet omfatter en konkurrence om de bedste omstillingsprojekter, en avis ’Omstilling’, som blev delt ud på Folkemødet og vil blive delt ud til skoleelever efter sommerferien samt en database voresomstilling.dk.

Læs også: CSR-fernis til debat på Folkemødet

DR og Information vil samle alle igangværende projekter på voresomstilling.dk. Målet er, at databasen skal blive Danmarks største over omstillingsprojekter inden for bæredygtighed. Her kan danskerne dele deres projekter med hinanden og hjælpe hinanden i gang med mere omstilling, så gode projekter i for eksempel Sønderborg kan føres videre af andre i for eksempel Aalborg.

Fakta om ’Hvad gør vi nu’

  • De bedste lokale omstillingsprojekter indsamles og udvælges i DRs P4.
  • Lydbog og udgivelse af kort version af bogen Den store omstilling af Jørgen Steen Nielsen
  • Website voresomstilling.dk lanceres i august.
  • Dommerkomité vurderer og udvælger en fortælling fra hvert af de 9 distrikter, slut september.
  • Finale-dækning på tv, samt på øvrige DR-platforme og i Information.

Bæredygtighed er et formål
Direktør i Velux Fonden Ane Hendriksen oplyser, at Velux Fonden har miljø- og bæredygtighed som et af sine formål.

”Vi uddeler til almennyttige projekter, som kan komme den almindelige borger til gavn. I dette tilfælde håber vi, at vi kan få nogle eksempler nede fra frem i lyset, og at de er så gode, at de kan blive kopieret af os andre”.

Læs også: CSR-profilen med Mikkel Skot Olsen, Velux Group

Velux Fonden har tidligere støttet et projekt i den grønne tænketank Concito, men at støtte en ansøgning fra to medier er nyt. Det er projektformålet, som DR og Information har beskrevet, der danner grundlag for Velux Fondens bevilling.

Nyt slags projekt for fonden
”Et forsøg er bedre end tusinde forskerantagelser”, siger direktør Ane Hendriksen. Hun citerer dermed stifteren af Velux, Villum Kann Rasmussen. ”Man må gøre sig nogle forsøg, ellers kommer vi aldrig i gang”, tilføjer direktøren.

Ifølge ansøgningen fra DR og Information er formålet ”at oplyse om vores fælles klima- og samfundsudfordring, der stiger i takt med, at vi tærer på Jordens ressourcer samt at formidle og forbinde de danskere, der allerede nu er i gang eller ønsker at gå i gang med omstillingen til en mere grøn og bæredygtig økonomi.”

Engagerer og mobiliserer naboer
Projektet vil sætte fokus på de fællesskaber og projekter, der engagerer og mobiliserer naboer, organisationer, virksomheder og/eller myndigheder til grøn omstilling. Dem, der har udviklet en lokal bytteøkonomi, et koncept for byhaver, virksomheder, der hjælper hinanden med at få mest ud af affaldet fra produktionen, og kommuner, der engagerer borgerne til en fælles indsats.

Fakta om Velux Fonden

  • Velux Fonden er en almennyttig fond stiftet af Villum Kann Rasmussen - grundlægger af Velux og andre firmaer i VKR Gruppen.
  • Fundatsen er det grundlæggende og langsigtede dokument for Fondens aktiviteter. Justering af fundatsen er sket løbende med Fondsmyndighedens godkendelse. Seneste justering giver Fonden mulighed for også at støtte miljømæssige formål.

Læs også: CSR åbner for dialog med politikere

Forfatter Jørgen Steen Nielsen
Projektet bliver kaldt 'Den store omstilling', og omstillingen er i hovedtræk beskrevet af biolog, forfatter og journalist på Information Jørgen Steen Nielsen i bogen af samme navn. Jørgen Steen Nielsen siger til Erhvervsmagasinet CSR:

”Mange virksomheder leverer flotte resultater i forhold til bæredygtighed. Vi håber, de også vil være med her, og vi er i sær opmærksomme på, om virksomhederne også retter deres aktivitet mod lokalsamfundet og kunderne. Der er interessant, om virksomhederne aftaler en bæredygtighedskontrakt med kunderne”.

Et dommerpanel bestående af EU's klimakommissær Connie Hedegaard, TV-vært Christine Feldthaus og Ph.d.-studerende Emil Urhammer kårer til september de ni bedste omstillingsprojekter, der senere udkommer i Danmarks omstillingsguide.

Mere fra Ulla

Ulla Bechsgaard

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere